Έκλεισε η τεχνική συμφωνία – “Τρέχει” η κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα

Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς για τη δ’ αξιολόγηση μπορεί να έκλεισε, όμως τώρα ξεκινά αγώνας δρόμου τρίων εβδομάδων για την κυβέρνηση για να ψηφίσει τις διατάξεις και να δημοσιεύσει τις αποφάσεις με τις οποίες θα κλειδώσουν τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Την ίδια ώρα το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση, αλλά πιέζει και για επιπλέον μέτρα.

Ειδικότερα, στον γύρο των διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκε στην Αθήνα, ουσιαστικά ακολουθήθηκε μοντέλο… τρίτης αξιολόγησης.

Ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν επί της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα ενώ η ελληνική πλευρά ανέλαβε να υλοποιήσει.

Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν στην 3η αξιολόγηση η οποία έκλεισε σε τεχνικό επίπεδο τον Δεκέμβριο ενώ το τελευταίο προαπαιτούμενο συμφωνήθηκε τον Μάρτιο. Τώρα, όλα θα πρέπει να γίνουν μέσα σε 15-20 εργάσιμες και ενώ οι δανειστές θα είναι απασχολημένοι και με το θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο αλλά δεν ανακοινώθηκε το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας. Από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών προέκυψε ότι θα προχωρήσει κανονικά η μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019 και ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί στον προγραμματισμένο χρόνο δηλαδή την 1/1/2020.

Επίσης, διευκρινίστηκε ότι υπάρχει το περιθώριο για την ενεργοποίηση των αντίμετρων από την 1/1/2019. Μάλιστα, συμφωνήθηκε και η διανομή του επιδόματος στέγασης από την 1/1/2019 το οποίο θα κυμαίνεται από τα 70 έως τα 210 ευρώ ανά μήνα ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

Αναλυτικά, από τη στιγμή που αποφασίστηκε να ισχύσουν και τα μέτρα και τα αντίμετρα, το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

2019

1. Κατάργηση προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

2. Επέκταση σχολικών γευμάτων

3. Νέες μονάδες προσχολικής εκπαίδευσης

4. Ανασχεδιασμός οικογενειακών επιδομάτων (σ.σ πρακτικά θα συνεχίσει να δίδεται και το 2019 το αυξημένο από το 2018 επίδομα τέκνων)

5. Χορήγηση επιδόματος ενοικίου

6. Αύξηση δαπάνης δημοσίων επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ

7. Μέτρα τόνωσης της απασχόλησης

8. Μείωση συμμετοχής ιδιωτών στη φαρμακευτική δαπάνη

2020

1. Μείωση έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ (από τα 1900 στα 1250 ευρώ)

2. Μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 26%

3. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 210 εκατ. ευρώ

4. Μείωση βασικού συντελεστή κλίμακας από το 22% στο 20%

5. Μηδενισμός εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Πολλά όμως από τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν, παραμένουν άγνωστα και θα αποκαλυφθούν ένα-ένα τις επόμενες ημέρες.

Οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Το ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές είναι το μόνο σίγουρο. Το πώς θα διαμορφωθούν οι νέοι συντελεστές, δεν είναι καθόλου βέβαιο και θα αποκαλυφθεί προς τα μέσα Ιουνίου. Ασαφές είναι και το ποιο θα είναι το τελικό περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής το οποίο επίσης θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Ενώ δεν αποκαλύφθηκε ακόμη αν κάποια από τα προαπαιτούμενα θα μεταφερθούν για μετά τον Αύγουστο δηλαδή για την μεταμνημονιακή περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο θέμα του χρέους. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια πρόοδος στο θέμα του χρέους μέχρι τις 24 Μαίου που είναι και η συνεδρίαση του Eurogroup. Εκεί θα φανεί αν το ΔΝΤ μπορεί να πάρει αυτά που θέλει για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.

Το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας  κυβέρνησης- Θεσμών εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

«Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισκέφτηκε την Αθήνα από τις 16 ως τις 19 Μαϊου, για να συζητήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχτούν από ένα προληπτικό πρόγραμμα (arrangement) του ΔΝΤ. Η αποστολή σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο και θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις επόμενες ημέρες, εστιάζοντας σε κάποια ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στο δημοσιονομικό μέτωπο και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, με το βλέμμα στην διασφάλιση των διαβεβαιώσεων για την ελάφρυνση χρέους που απαιτείται για ένα πρόγραμμα (arrangement) του ΔΝΤ. Η αποστολή συμμετείχε με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στην τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα