ΕΚΛΟΓΕΣ: Ο Κυριάκος «ζυγίζει» τις πιθανότητες

«Εάν και εφόσον οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείξουν ότι «κλειδώνει» την αυτοδυναμία, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει τον χρόνο των εκλογών», λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού

Η ψήφιση του προϋπολογισμού ολοκληρώθηκε δίχως τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κλείσει την Βουλή και να προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών εντός Ιανουαρίου, όπως διαμήνυαν με βεβαιότητα οι εκδιωχθέντες από τη Ν.Δ. δεξιοί που τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και πλέον αρχίζει ένα νέο μπαράζ προβλέψεων στον Τύπο για το πότε θα στηθούν οι πρώτες κάλπες. Ένα μπαράζ προβλέψεων που σε τίποτα δεν έχει να ζηλέψει με τον στοιχηματισμό στους αγώνες του Μουντιάλ του Κατάρ που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του τροπαίου από την Αργεντινή.

Η «Α» εδώ και πολύ καιρό (από πέρυσι) με βάση τις πληροφορίες της έχει γράψει ότι οι πιθανότερες ημερομηνίες για την διενέργεια των πρώτων εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι οι δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου (2 και 9). Και αυτό διότι οι δεύτερες εκλογές (με ενισχυμένη αναλογική) θα διεξαχθούν το αργότερο στα μέσα Μαΐου, πριν από την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου και το κυριότερο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Επίσης το γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος των δεύτερων εκλογών πέφτει εντός των ημερών του Πάσχα. Κάτι που σημαίνει ότι και ο κόσμος θα έχει το μυαλό του στις διακοπές και τον οβελία, ενώ και οι πολιτικοί θα αναγκαστούν να κατεβάσουν τους τόνους λόγω της εορταστικής διάθεσης. Εξάλλου και οι πολίτες θα έχουν το μυαλό τους στο πως θα περάσουν καλά την Λαμπρή.

Μία ήρεμη προεκλογική περίοδο είναι το επιθυμητό για την κυβέρνηση, η οποία θέλει να αποφύγει τις ακρότητες εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Βέβαια το ενδεχόμενο εκλογών τον Απρίλιο προσπάθησε να το κάψει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας ότι «το αρνάκι θα το φάμε με ησυχία». Κάποιος θα πει από τη στιγμή που τα κόμματα αναστείλουν, λόγω εβδομάδας των Παθών, την τοξικότητα, τότε θα κάνουμε ήσυχο Πάσχα. Και αίφνης ο υφυπουργός Επικρατείας και εκλογολόγος του Μαξίμου, ο Θόδωρος Λιβάνιος, δήλωσε με νόημα ότι «τα logistics δουλεύουν καλύτερα όταν ζεσταίνει ο καιρός». Όλων το μυαλό πήγε το καλοκαίρι, όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι συνήθως ο Απρίλιος τα τελευταία χρόνια έχει καλό καιρό και θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου.

Το σενάριο να διεξαχθεί η όλη εκλογική διαδικασία το καλοκαίρι μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις βολεύει στο έπακρο και σε ό,τι αφορά τις εκλογές στην Τουρκία. Όπως είναι γνωστό ο Ερντογάν στην προσπάθεια του να επανεκλεγεί χρησιμοποιεί στο έπακρο τα ελληνοτουρκικά. Απειλώντας ότι θα επιτεθεί στην Ελλάδα και αμφισβητώντας την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν Μάιο. Οπότε όποιο κι εάν είναι το αποτέλεσμα οι Τούρκοι θα έχουν ηρεμήσει, οπότε θα μπορεί να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα σαφώς με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Στα σίγουρα οι αποφάσεις

Βέβαια για όλα αυτά θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όπως είπε στους Κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το πέρας της συζήτησης και της ψήφισης του προϋπολογισμού «θα πάω στην Ήπειρο για τις γιορτές. Στο Μέτσοβο. Στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις. Έχουμε αποφάσεις να πάρουμε». Και η φράση αυτή ερμηνεύεται ως σήμα για τις αποφάσεις που σχετίζονται με το momentum της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Όμως θα πρέπει να τονιστεί και η προτροπή του πρωθυπουργού στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες «να ξεκουραστείτε, μας περιμένει όλους πολύ δουλειά στο κοινοβούλιο», υπονοώντας ότι η παραγωγή έργου στη Βουλή έχει δρόμο ακόμα να διανύσει και, εμμέσως πλην σαφώς, βγάζει από το κάδρο των εξελίξεων μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, η κυβέρνηση έχει μπροστά της να νομοθετήσει ένα ακόμα κύμα μεταρρυθμίσεων, ενώ στην πρώτη γραμμή βρίσκεται και η ατζέντα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, ένας ακόμα παράγοντας που… ανάβει κόκκινο σε κάλπες το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου είναι ότι ο χρόνος που θα είχαν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι βουλευτές θα ήταν ελάχιστος, για να… απλώσουν τον προεκλογικό τους αγώνα.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν επισημάνει ότι οι κάλπες θα στηθούν όσο πιο κοντά γίνεται προς το τέλος της τετραετίας. Με αυτό το σκεπτικό, οι δύο πρώτοι μήνες της Άνοιξης και, κυρίως ο Απρίλιος φαντάζουν ως το ιδανικό χρονικό σημείο για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, προκειμένου οι δεύτερες κάλπες να προκύψουν μέσα στο Μάιο, με εκπεφρασμένο στόχο την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

Οι μυστικές μετρήσεις

Στην πολιτική υπάρχει ένα αξίωμα σε ό,τι αφορά τους χρόνους εκλογών: «Η κυβέρνηση οδηγεί πάντα τη χώρα στις κάλπες σε περίοδο που έχει μεγαλύτερη σιγουριά ότι θα τις κερδίσει». Και με το να θολώνουν οι υπουργοί τα νερά ίσως κρύβει και μία απόπειρα του πρωθυπουργού να αιφνιδιάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν και το πιθανότερο είναι να αναζητά την κατάλληλη ημερομηνία-με βάση και τις δημοσκοπήσεις που θα φέρνει πιο κοντά τη Νέα Δημοκρατία στην αυτοδυναμία και σε νέα τετραετία.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι μετρήσεις που παίρνει στα χέρια του ο πρωθυπουργός δείχνουν ότι, με τις αναγωγές, αλλά και τις σωστές κινήσεις στην προεκλογική σκακιέρα, η Ν.Δ. είναι στις παρυφές της αυτοδυναμίας. Αυτό ήταν το μήνυμα που δόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά και τις τελευταίες κυλιόμενες έρευνες που ενσωματώνουν και την επίδραση της υπόθεσης της Εύας Καϊλή που μοιάζει να κοστίζει δημοσκοπικά στο ΠΑΣΟΚ, έστω και αν κανείς δεν είναι σίγουρος ότι αυτές οι απώλειες δεν θα είναι συγκυριακές για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μέτρο, το MarketPass, το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τα μέσα Φεβρουαρίου, συνεπώς απαιτείται ακόμα χρόνος, ώστε το μήνυμα να φτάσει στους πολίτες και πιο συγκεκριμένα στην τσέπη τους που είθισται να είναι και ο αποφασιστικός παράγων της ψήφου. Ούτως ή άλλως, το σενάριο να στηθούν κάλπες μέσα στον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο ήταν ισχνό, με δεδομένο, μεταξύ άλλων, ότι κανείς δεν θέλει να πάρει το ρίσκο οι εκλογές να γίνουν σε μέρα με δριμύ ψύχος που μπορεί να κρατήσει κόσμο στο σπίτι.

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, είναι της άποψης ότι πρέπει να δρομολογηθούν ακόμα ορισμένες εκκρεμότητες και στη συνέχεια η χώρα να μπει και επισήμως σε προεκλογικό καθεστώς. Ο ίδιος, πάντως, μέχρι τότε θα συνεχίσει τις περιοδείες, προβάλλοντας το κυβερνητικό έργο σε περιφερειακό επίπεδο και με ειδική έμφαση σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Σημειωτέον, κυβερνητικά στελέχη κρατούσαν από τη επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, όχι απλώς τον πολύ κόσμο που πήγε στον πεζόδρομο της πόλης, αλλά την ικανοποίηση των αγροτών. 

Σταθερά τα διλήμματα

Μέσα σε αυτό το σκηνικό και με τη χώρα να βρίσκεται ήδη σε… τέμπο παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θα κρατούν στην προμετωπίδα των δημόσιων αναφορών τους τα μεγάλα διλήμματα της κάλπης του 2023. Αλλά και τις ευθείες βολές για αυτό που οι γαλάζιοι ονομάζουν «Τσίπρας και Ανδρουλάκης σε πολιτική σάρκα μία», με αφορμή τη στάση που έχει επιλέξει να κρατήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στην υπόθεση Καϊλή, αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του εναντίον της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός από εδώ καις το εξής θα έχει μία διπλή στόχευση. Πρώτον να αναδείξει ότι οι τοποθετήσεις Ανδρουλάκη «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» είναι, ουσιαστικά κενές περιεχομένου, καθώς, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει διαλέξει πολιτικό στρατόπεδο. Και δεύτερον να αναδείξει και να διευρύνει το αποτύπωμα της Νέας Δημοκρατίας στους ψηφοφόρους του Κέντρου, που αποτελούν μία κομβική ομάδα όσον αφορά στην επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Η ακρίβεια

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εκλογές συνήθως κρίνονται από την οικονομία. Έτσι η ανακοίνωση του «Market Pass» για 8,5 εκατ. πολίτες προστέθηκε από το βράδυ του Σαββάτου στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και στα «όπλα» της για την απόκρουση της πίεσης από την πλευρά της αντιπολίτευσης στον δρόμο προς τις κάλπες.

Η κάλυψη από το κράτος του 10% του μέσου κόστους κάθε νοικοκυριού για ένα ευρύ φάσμα βασικών ειδών διαβίωσης, με χρήματα που θα προέλθουν από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων και όχι την επιβάρυνση του Προϋπολογισμού, έρχεται να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό και να καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών που βλέπουν το εισόδημά τους να συμπιέζεται από την ακρίβεια. Πρόκειται για ένα μέτρο που, όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «αποτελεί απάντηση στην πληθωριστική κρίση και ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας» σε αντιδιαστολή με «την καταστροφολογία και την λάσπη στην οποία επιδίδεται η αντιπολίτευση».

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για τους επόμενους μήνες είναι να αποτυπωθούν αυτά τα μέτρα στην τσέπη των πολιτών και να αντιπαραβάλει στην κριτική της αντιπολίτευσης συγκεκριμένες λύσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα. «Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα στο γήπεδο της τοξικότητας και της λάσπης», όπως λένε συνεργάτες του, αλλά στοχεύει στην ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και της στήριξης των πολιτών.

Ο ορίζοντας των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί -αυξήσεις συντάξεων τον Ιανουάριο, Market Pass τον Φεβρουάριο, αύξηση κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου- οδηγεί στελέχη της κυβερνητικής παράταξης στην εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να προκηρύξει εκλογές στο τέλος της τετραετίας. «Θα χρειαστούν δύο με τρεις μήνες για να δουν τα οφέλη στο εισόδημά τους οι πολίτες», σχολίαζε μετά την ανακοίνωση του νέου μέτρου ένα από αυτά και συμπλήρωσε ότι «ο πρωθυπουργός μάλλον το εννοεί ότι θα κάνει εκλογές στο τέλος της άνοιξης».

Στα 120 ευρώ η ενίσχυση στα νοικοκυριά σύμφωνα με τον Άδωνι

«Ο συνδυασμός της οικονομικής ενίσχυσης για τα τρόφιμα και του «καλαθιού του νοικοκυριού», μπορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να απαντήσουν στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η κοινωνία που είναι η ακρίβεια», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας πως γίνονται διαρκώς έλεγχοι στην αγορά στο πλαίσιο των οποίων επιβάλλονται πρόστιμα.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε επίσης ότι η ενίσχυση νοικοκυριών για την αγορά τροφίμων, αποτελεί τον έναν από τους δύο βραχίονες για την καταπολέμηση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων και λειτουργεί συνδυαστικά με το «Καλάθι του νοικοκυριού». «Αν κάποιος καταναλωτής προτιμά το “Καλάθι του νοικοκυριού”, γλιτώνει περίπου 70 ευρώ τον μήνα. Η ενίσχυση του “food pass” ή “market pass” μπορεί να φτάσει στα 50 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά, άρα η ενίσχυση μπορεί να είναι 120 ευρώ το μήνα». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι αστείο να λέει κάποιος ότι είναι χαμηλά τα εισοδηματικά κριτήρια όταν προβλέπεται όριο 41.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά».

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι το «Καλάθι του νοικοκυριού», λειτουργεί και το επιλέγουν οι καταναλωτές κι αυτό οδηγεί σε ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών και μειώσεις αναφέροντας πως «τα στοιχεία λένε ότι στις πρώτες 6 εβδομάδες οι τιμές είναι -6,8% και μαζί με την μείωση του πληθωρισμού η μείωση φθάνει μέχρι το 15%», επισημαίνοντας πως το μέτρο «θα ήταν επιτυχημένο, ακόμη και αν ήταν σταθερές οι τιμές».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα