Ένας άλλος κόσμος… αυτός του Δημοσίου!

Μπορεί ένας στους τέσσερις εργαζόμενους να έχουν φτάσει σε μισθό πείνας (500 ευρώ), κάποιοι άλλοι πήραν αύξηση μέχρι και 17%. Από ότι φαίνεται δεν τους αγγίζει τίποτα στο «κόσμο» του Δημοσίου καθώς μετακλητοί υπάλληλοι και συμβασιούχοι εν μέσω κρίσης βλέπουν τους μισθούς τους όχι απλά να μην κόβονται, αλλά να αυξάνονται φτάνοντας τα 1.502 ευρώ. Παιδιά ενός κατώτερου Θεού όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα καθώς είδαν μειώσεις 3%.

Τα στοιχεία από την Εργάνη δείχνουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται με τις θέσεις και τους μισθούς στο Δημόσιο. Τα στοιχεία από την τριετία 2014-2017 δείχνουν αυξήσεις μόνο στο Δημόσιο. Για την ακρίβεια αυξήθηκαν οι μισθοί που παίρνουν οι μετακλητοί υπάλληλοι και οι συμβασιούχοι.

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω Εργάνης δείχνουν ότι μέσα σε τρία χρόνια οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, αλλά και οι μετακλητοί υπάλληλοι σε γραφεία βουλευτών, σε υπουργεία κλπ είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 16,7%.

Για την ακρίβεια σύμφωνα με τα στοιχεία οι μισθοί αυξήθηκαν από τα 1.286,6 ευρώ που ήταν το 2014 στα 1.502 ευρώ.

Για να μπορεί ωστόσο το Δημόσιο να δίνει αυξήσεις η πραγματική οικονομία έχει γονατίσει από τους φόρους και οι φόροι μαζί με τις εισφορές έχουν συρρικνώσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Τα ίδια στοιχεία που δείχνουν αυξήσεις στο Δημόσιο δείχνουν ότι την ίδια περίοδο μειώθηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κατά 2,9%, έπεσε δηλαδή ο μέσος μισθός από τα 1.011,2 ευρώ το 2014 στα 982,4 ευρώ το 2017.

Και ναι, όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η ανεργία και η φτώχεια έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Κάπως έτσι ο μέσος μισθός για το 1/4 των εργαζόμενων διαμορφώνεται στα 500 ευρώ μικτά, στο 1/3 δηλαδή της αμοιβής εκείνων που είχαν την τύχη να προσληφθούν ως μετακλητοί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα