Ένεση ηθικού από τη Βαλέτα

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση καθημερινώς παρουσιάζει συμπτώματα παράλυσης και ουσιαστικής αδυναμίας να προωθήσει οποιαδήποτε απόφαση, τη στιγμή, μάλιστα, που γίνονται σοβαρότατες αποκαλύψεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και της εμπλοκής σε αυτόν προσώπων με κομματική ταυτότητα, κάνουν στο ΠΑΣΟΚ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Επίσης, από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διαπιστώσει τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής διαπραγμάτευσης και δεν θα έπρεπε να την επαναφέρει ως λύση στην παρούσα κατάσταση. Από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι μια τέτοια διαχείριση μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τη ρητορική του Grexit από ορισμένες χώρες.

«Δεν είναι θέμα πολιτικής λύσης ή πολιτικής διαπραγμάτευσης, ποτέ δεν ήταν όπως αποδείχθηκε. Είναι θέμα σοβαρής και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Η συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση περί “πολιτικής λύσης”, εκτός της καθυστέρησης που επιφέρει στην εκταμίευση των δόσεων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενέχει τον κίνδυνο να επανέλθει κάποια στιγμή στο τραπέζι, ως πολιτική λύση η πρόταση Σόιμπλε για “προσωρινό” Grexit», αναφέρουν χαρακτηριστικά από το ΠΑΣΟΚ. Η αποτελεσματική διαπραγμάτευση, τονίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, προϋποθέτει σοβαρή προετοιμασία και προτάσεις από την ελληνική πλευρά. «Η κυβέρνηση δυστυχώς πηγαίνει στα Eurogroup και στις Συνόδους Κορυφής απροετοίμαστη, χωρίς δικό της συνολικό σχέδιο, χωρίς σοβαρές, τεκμηριωμένες και επαρκώς κοστολογημένες εναλλακτικές δικές μας προτάσεις. Ο κ. Τσίπρας “κολυμπάει” χωρίς προσανατολισμό στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», καταλήγουν.

Ικανοποίηση
Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη ανεβάζουν την παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά στη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων στη Μάλτα, υποστηρίζοντας πως στη Βαλέτα φάνηκε από τη μία το κόμμα που έχει ρεαλιστικές προτάσεις και από την άλλη ένας πρωθυπουργός, ο οποίος αρκέστηκε μόνο σε δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση.

Μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ικανοποίηση για την παρουσία της κας Γεννηματά στη Σύνοδο, υποστηρίζοντας πως κέρδισε τις εντυπώσεις με την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε. Η κα Γεννηματά πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος ενημέρωσης, υποδοχής και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που ζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας, δύο βασικών χωρών υποδοχή. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα Κιβωτό, δίνοντας αυτό το όνομα σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα», ανέφερε η κα Γεννηματά, τονίζοντας τις αντιξοότητες που οδηγούν σε θανάτους παιδιών και ηλικιωμένων στα νερά του Αιγαίου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε συγκεκριμένα να οργανωθεί και να ξεκινήσει καμπάνια που θα γίνει στα παράλια της Τουρκίας με ευθύνη και χρηματοδότηση από την Κομισιόν και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες να μην προχωρήσουν στο επικίνδυνο ταξίδι. Μάλιστα, η κα Γεννηματά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πλαίσιο αυτό, στον ρόλο της Τουρκίας. Όπως είπε η ίδια, το πρόγραμμα θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, ενώ ζήτησε να υπάρχει ενημέρωση των προσφύγων για την ανεπάρκεια των δομών υποδοχής στις χώρες προορισμού. «Δεν κλείνουμε την πόρτα, αλλά λέμε την αλήθεια. Και το κυριότερο, να δημιουργηθεί ασφαλής οδός –και με αερογέφυρα– προς την Ευρώπη για συγκεκριμένο αριθμό οικογενειών προσφύγων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Με προτεραιότητα τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις εγκύους, τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία ή σοβαρές ασθένειες. Για την ασφαλέστερη σε πρώτη φάση συνένωση των οικογενειών ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους. Κανένα παιδί να μην ξαναμπεί στις βάρκες του θανάτου», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ζήτησε επιπλέον για την Ελλάδα γενναία οικονομική ευρωπαϊκή βοήθεια, ώστε να αναλάβει το δικό της δυσανάλογο μερίδιο ως χώρα πρώτης υποδοχής στην υπόθεση των προσφύγων για να εφαρμοσθεί συνολικά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Τα νέα όργανα
Στο μεταξύ, με αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι κινήσεις προώθησης της δημιουργίας οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με σκοπό τη σταδιακή μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων που συμμετάσχουν σε αυτήν και των πιθανών συνεργασιών που μπορεί να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε τους τομείς παρακολούθησης διαφόρων τομέων του κυβερνητικού έργου και όχι μόνο. Αναμένεται, πλέον, η ολοκλήρωση της αναπλήρωσης θέσεων του κομματικού μηχανισμού και από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να γίνουν έπειτα οι απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων και των Κινήσεων της Κεντροαριστεράς και, εν συνεχεία, να στελεχωθούν και τα κοινά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο για πολλούς λόγους, ωστόσο η Φώφη Γεννηματά είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη συγκεκριμένη προσπάθεια κρατώντας κάποιες ισορροπίες.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υφίσταται κάποια ανησυχία για τις παρεκκλίσεις από την κεντρική γραμμή αρκετών στελεχών. Ωστόσο, η βασική ανησυχία τής Χαρ. Τρικούπη είναι η στάση που θα τηρήσει στην περίπτωση που η κυβερνητική συνοχή κλονιστεί στην πορεία των επόμενων μηνών. Αν και υπάρχει σημαντική μερίδα στελεχών που τάσσεται υπέρ της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αναλόγως ισχυρή είναι και η τάση όσων εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να ενταχθεί σε μια κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ (για τους ΑΝΕΛ δεν συζητείται καν το ενδεχόμενο συνύπαρξης σε κάποιο σχήμα).

Η κα Γεννηματά, πάντως, ασκεί σφοδρότατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις της και έχει επιλέξει την ανάδειξη συγκεκριμένων ζητημάτων των αρχών του ΠΑΣΟΚ έναντι αυτών, προκειμένου να ισορροπεί ανάμεσα στις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επί πιθανής κυβερνητικής συνεργασίας. Παράλληλα, στη Χαρ. Τρικούπη προετοιμάζονται για μια περιοδεία της κας Γεννηματά σε όλη την Ελλάδα. Οι επιτελείς της προέδρου του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η παρουσία της κας Γεννηματά θα αποτελέσει έναυσμα για την εκ νέου θεμελίωση του κόμματος σε περιοχές στις οποίες έχει υποστεί σοβαρές απώλειες και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από την επαρχία, όπου το ΠΑΣΟΚ διατήρησε δυνάμεις οι οποίες του επέτρεψαν να αγγίξει το 6,2%, αλλά και τα αστικά κέντρα, όπου οι επιδόσεις του είναι αρκετά χαμηλότερες από τον μέσο όρο του.

Εκδήλωση για τη Σοσιαλδημοκρατία
Εκδήλωση με θέμα «Σοσιαλδημοκρατία και Ανανεωτική Αριστερά» διοργανώνεται στις 18 Νοεμβρίου, στις 18.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Θα μιλήσουν οι Εύα Καϊλή, Θόδωρος Μαργαρίτης, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Φίλιππος Σαχινίδης και Πέτρος Τατσόπουλος. Θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα