Ένταση στα σύνορα Λίβανου – Ισραήλ μετά από «επίθεση με καπνογόνα σε περίπολο»

Η περίπολος «απάντησε στην επίθεση εκτοξεύοντας δακρυγόνα» και «αναγκάζοντας τους Ισραηλινούς να υποχωρήσουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη»

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. Η Βηρυτός έκανε γνωστό σήμερα ότι ο στρατός της χώρας εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, σε απάντηση για την επίθεση των τελευταίων με καπνογόνα στην περιοχή Μπάστρα.

Ειδικότερα, οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι οι Ισραηλινοί «παραβίασαν τη γραμμή υποχώρησης και έριξαν καπνογόνα σε μια περίπολο, η οποία συνόδευε μια μπουλντόζα που ισοπέδωνε το ανάχωμα», που είχε κατασκευάσει το Ισραήλ στα βόρεια αυτής της γραμμής, στην Μπάστρα.

Η περίπολος «απάντησε στην επίθεση εκτοξεύοντας δακρυγόνα» και «αναγκάζοντας τους Ισραηλινούς να υποχωρήσουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Ο Αντρέα Τενέντι, ένας εκπρόσωπος της UNIFIL, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή, είπε: «Υπήρξαν εντάσεις σήμερα. Η UNIFIL είναι σε επαφή με τις πλευρές για να περιοριστεί η ένταση και να προλάβουμε παρανοήσεις. Αυτή τη στιγμή είμαστε επί του πεδίου, παρακολουθούμε την κατάσταση και προσπαθούμε να επαναφέρουμε την ηρεμία».

«Θα στείλουμε τον Λίβανο στη λίθινη εποχή»

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ, απευθυνόμενος έμμεσα στη Χεζμπολάχ απείλησε ότι «θα στείλει τον Λίβανο πίσω στη λίθινη εποχή» σε οποιονδήποτε πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, μετά από εβδομάδες εντάσεων με τη σιιτική ένοπλη οργάνωση κατά μήκος των συνόρων των χωρών.

Τέτοια ρητορική από επίσημα χείλη έχει να ακουστεί και από τις δύο πλευρές μετά τον τελευταίο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το 2006.

Σύμφωνα με τον Γκαλάντ, το Ισραήλ δεν θα διστάσει «να ασκήσει όλη μας τη δύναμη και να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου εάν χρειαστεί». Και πρόσθεσε, «μη πλανάσθε. Δεν θέλουμε πόλεμο. Αλλά είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, τους στρατιώτες μας και την κυριαρχία μας».

Αλλά αυτή η ρητορική έχει κλιμακωθεί μετά από μια επίθεση με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου και από την οποία τραυματίστηκε ένας οδηγός αυτοκινήτου τον περασμένο Μάρτιο.

Το εβραϊκό κράτος κατηγόρησε τη λιβανέζικη οργάνωση για την επίθεση, αλλά η σιιτική λιβανέζικη οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση.

Ωστόσο, μετά την έγκριση του Βασικού Νόμου για τη δικαστική μεταρρύθμιση –πραξικόπημα για κάποια ισραηλινά ΜΜΕ– που ενέτεινε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σχολίασε: «Το Ισραήλ, κάποτε μια τρομερή περιφερειακή δύναμη, έχει διαβρωθεί σταδιακά σε πίστη, συνείδηση, αυτοπεποίθηση. και ταπεινοφροσύνη, που τελικά οδηγεί στην κρίση που περνά αυτή τη στιγμή».

«Είναι αναμφίβολα η χειρότερη μέρα της στην ιστορία της Σιωνιστικής οντότητας», πρόσθεσε, «καθώς ορισμένοι από τους ανθρώπους και τα μέλη της λένε ότι αντιμετωπίζουν κρίση, διχασμό και καταστροφή».

Στις αρχές Ιουλίου, η Χεζμπολάχ διέλυσε έναν από τους δύο στρατιωτικούς σταθμούς που είχαν κατασκευαστεί εντός του ισραηλινού εδάφους, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι την Κυριακή, εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης που ασκείται στη λιβανική κυβέρνηση για την επίλυση του ζητήματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα