Επιμένει στις χειροπέδες στους δημοσιογράφους η κυβέρνηση

Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από το 2015 που ανέλαβε τις τύχες του τόπου. Την μία ημέρα ανακοινώνει ότι θα καταργήσει το αυτόφωρο για τα αδικήματα Τύπου (μέσω του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης), την επομένη το σκέφτεται και τελικά εξακολουθεί να την έχει σε ισχύ με προφανή στόχο να διατηρεί ως φόβητρο για όσους δημοσιογράφους τολμήσουν να ασκήσουν κριτική.

Έτσι η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποδεχθεί την τροπολογία που κατέθεσε το Ποτάμι σε συνεργασία με τον Ανδρέα Λοβέρδο, για την κατάργηση της διαδικασίας αυτοφώρου για τα αδικήματα περί Τύπου. Αυτό μετέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επιτέθηκε μάλιστα κατά των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος που το Σάββατο το βράδυ κρατήθηκαν στο Α.Τ. Εξαρχείων μετά τη σε βάρος τους μήνυση από τον Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για πολιτικές σκοπιμότητες και άφησε να εννοηθεί πως οι δημοσιογράφοι πήγαν επίτηδες για να… συλληφθούν. Συγκεκριμένα είπε ότι «είναι κωμική η ηρωοποίηση των δημοσιογράφων που εμφανίζονται πανηγυρικά για να αποκτήσουν κάποιους τίτλους τιμής για το θέμα αυτό» στηρίζοντας ευθέως τον συγκυβερνήτη του ΣΥΡΙΖΑ και την πρακτική των μηνύσεων. Στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας ήταν fake news λέγοντας πως  οι Δημοκρατίες πρέπει να προστατευτούν από αυτή την εσκεμμένη παραπληροφόρηση που υπήρχε και μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας πως η παραπληροφόρηση «παίρνει συστημικό χαρακτήρα». Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός ότι στην επικείμενη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για τον «πως θα μεταφέρουμε την αλλαγή».

Την ίδια ώρα, ο Γ. Κατρούγκαλος, που ξεκαθάρισε ότι όσα λέει εκφράζουν τον υπουργό Δικαιοσύνης επιτέθηκε στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, διότι δεν έφεραν νωρίτερα μια ρύθμιση. Έκανε λόγο για «πολιτικά υποκριτική η ανέγερση του θέματος σε άσχετο νομοσχέδιο ιδίως από χώρους που 14 χρόνια μαζί με Ν.Δ. που είχαν 14 χρόνια να διαμορφώσουν όπως ήθελαν τον ποινικό κώδικα».

Επίθεση από Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε ότι η αναφορά του υπουργού στη Ν.Δ. δεν πείθει κανένα. «Η λογική μιας κυβέρνησης δεν είναι η κριτική στην αντιπολίτευση, είναι να κυβερνά», ξεκαθάρισε και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία για να αλλάξει τα κακώς κείμενα κι όχι για να τα διαιωνίσει. Ο Γ. Κατρούγκαλος αντί να αποδεχτεί ότι όντως η μη αποδοχή της τροπολογίας ενέχει πολιτικές σκοπιμότητες, έσπευσε να απλώσει ασπίδα προστασίας στον Πάνο Καμμένο. Ειδικότερα, επανέλαβε τις… πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «εφόσον υπάρχει ο νόμος και έκρινε έτσι δεν θεωρώ ότι έπραξε κάτι αντίθετα με το νόμο»!

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, πατώντας σε δύο βάρκες, να με είπε ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και από τους πολιτικούς αλλά ισχυρίστηκε ότι «πρέπει να διώκεται η παραποίηση των πραγματικών γεγονότων». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι εικόνες με χειροπέδες σε δημοσιογράφους δεν ταιριάζουν ούτε στο πολιτικό μας σύστημα ούτε στην κουλτούρα μας. «Δεν είμαστε τόσο δικομανείς», είπε αλλά «ξέχασε» ότι ο κ. Καμμένος όταν δεν του αρέσει ένα δημοσίευμα σπεύδει στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα.

Νωρίτερα, τόσο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καρράς όσο και ο Σπύρος Λυκούδης επανέλαβαν την επιτακτική ανάγκη να γίνει από την κυβέρνηση η τροπολογία αποδεκτή. Ο κ. Καρράς επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να φιμώνονται οι δημοσιογράφοι και αναρωτήθηκε σχετικά: «έχει ανάγκη η πολιτεία από μία αναχρονιστική νομοθεσία;». Παράλληλα, εξαπέλυσε τα βέλη τους προς τον Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι θα πρέπει να καταργηθεί το αυτόφωρο για τους δημοσιογράφους «για να φύγουμε από τις εικόνες κανιβαλισμού μέσω εκβιαστικών μηνύσεων, όπως θεωρώ εγώ την τελευταία σε δημοσιογράφους».

Τέλος, ο Σπύρος Λουκούδης τόνισε ότι οι χειροπέδες από την αστυνομία δεν είναι λύση. «Υπάρχουν ένα σωρό τρόπο να αντιδράσουμε σε ένα δημοσίευμα που θεωρούμε κακόπιστο. Με συγχωρείται αν ενοχλήθηκε ο πρόεδρος του κόμματός σας», είπε απευθυνόμενους στους συναδέλφους του των ΑΝΕΛ.

Ο Λοβέρδος

Την απόρριψη από την κυβέρνηση της τροπολογίας που καταργεί τη διαδικασία του αυτοφώρου για τους δημοσιογράφους σχολίασε σε ανάρτησή του στο twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «επανακατέθεσα τροπολογία για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας στα αδικήματα του Τύπου και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την απέρριψαν σήμερα στη Βουλή».

 

Διαβάστε επίσης