Επιχείρηση «Δούρειος ίππος»

Πριν από δύο μήνες η «Α» είχε αποκαλύψει τα όσα είχε προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Φώφη Γεννηματά στο περιθώριο συζήτησής τους, ενώ η επιτροπή διαλόγου για την κεντροαριστερά είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις. Και η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού ήταν να διαλύσουν όλοι τα κόμματά τους και να προχωρήσουν σε έναν νέο πολιτικό φορέα. Όπως είχαμε προβλέψει, η πρόταση Θεοδωράκη ήταν δύσκολο να γίνει δεκτή από τη Γεννηματά, καθώς θα έπρεπε να λάβει μία πολύ σκληρή απόφαση σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, να διαλύσει το κόμμα που ήταν συνιδρυτής ο πατέρας της.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η πρόταση Θεοδωράκη επανήλθε την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη, όταν στη συνέντευξη Τύπου είπε: «Νέο κίνημα σημαίνει νέο κόμμα. Κι εγώ δεσμεύομαι να θυσιάσω το Ποτάμι, αν είναι να γίνει κάτι πραγματικά καινούργιο, ενώ εξυπακούεται ότι δεν είμαι καρφωμένος στην καρέκλα μου». Ταυτόχρονα ο Θεοδωράκης απηύθυνε έμμεση πρόσκληση στην Άννα Διαμαντοπούλου, στον Γιάννη Ραγκούση, τον Γιώργο Φλωρίδη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και σε όσα στελέχη «έχουν δώσει μεταρρυθμιστικές μάχες στο παρελθόν», να συνδιεκδικήσουν την αρχηγία ενός νέου κόμματος στον κεντρώο χώρο.

Σε αυτή την πρόταση αντέδρασαν όσοι αναφέρθηκαν, οι οποίοι δεν απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο. Μάλιστα η Άννα Διαμαντοπούλου όχι μόνο χαρακτήρισε «γενναία» τη δέσμευση του κ. Θεοδωράκη να… θυσιάσει το Ποτάμι, αλλά δήλωσε επί λέξει πως «αν πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πραγματικά νέο κόμμα, όπως αυτό που συζητούμε τον τελευταίο καιρό, εννοείται πως όλοι θα διαθέσουμε τους εαυτούς μας». Άφησε έτσι για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου μεταρρυθμιστικού κόμματος, η ίδια πιθανότατα θα ήταν και διεκδικήτρια της ηγεσίας του.

«Είναι ώρες τελικής ευθύνης για όλους μας», ήταν το σχόλιο και του Γ. Ραγκούση, μη αποκλείοντας έτσι και τη δική του συμμετοχή σε ένα νέο κεντρώο εγχείρημα, ενώ επιφυλάχθηκε να γνωστοποιήσει σύντομα τη δική του συνολική πρόταση, μέσω της κίνησης «Με την επόμενη Ελλάδα» που έχει ιδρύσει. Επίσης οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Γ. Φλωρίδης υπονόησαν ότι η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ο μεν κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τον κ. Θεοδωράκη «να συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια επιμονή στην προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου φορέα», δηλώνοντας «βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα γίνει, καθώς το ζητούν οι πολίτες», ο δε κ. Φλωρίδης υπενθύμισε ότι η διάλυση των υφιστάμενων κομμάτων αποτελεί πάγια πρότασή του.

Για τα μάτια του κόσμου
Βέβαια ο επικεφαλής του Ποταμιού εξακολουθεί να καλεί την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν μαζί, αλλά με βάση τις κινήσεις του η πρότασή του μάλλον είναι για τα μάτια του κόσμου. Κι αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τον καβγά που στήθηκε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλο, με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου στο ραδιόφωνο. Η απάντηση μπορεί να χαρακτηριστεί εξόχως σκληρή: «Το Ποτάμι, όπως και η κοινωνία άλλωστε, δεν ασχολείται με βουλευτές που δεν έχουν ποτέ μετρηθεί στην ψήφο του λαού». Ορθώς τίθεται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να συμπορευτούν όλοι μαζί με τέτοια καρφιά. Βέβαια νωρίτερα το μέλος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θόδωρος Μαργαρίτης, σε ραδιοφωνική του παρέμβαση ήταν στη γραμμή Θεοδωράκη ζητώντας να προχωρήσουν όλοι στην ίδρυση νέου φορέα.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τα εσωτερικά της Κεντροαριστεράς ισχυρίζονται πως η νέα πρόσκληση του κ. Θεοδωράκη έγινε μάλλον για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς εδώ και αρκετό καιρό με αλλεπάλληλες επαφές που έχει με στελέχη του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι βρίσκει ευήκοα ώτα για τη δημιουργία νέου φορέα. Μάλιστα ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι, αν και η έσχατη αυτή πρωτοβουλία του για συνεννόηση των κεντρώων δυνάμεων δεν τελεσφορήσει, το Ποτάμι θα ξαναδοκιμαστεί μόνο του στις κάλπες και, αν αποτύχει, ο ίδιος θα εγκαταλείψει την πολιτική. Οπότε η προσπάθεια άλωσης του ΠΑΣΟΚ μέσω του εκσυγχρονιστικού μπλοκ είναι σε εξέλιξη.

Στο θέμα του νέου φορέα παρενέβη και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: «Το θέμα της κεντροαριστεράς θα το επαναφέρουν δυναμικά και άμεσα οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, αλλά απαιτείται πάθος και ανιδιοτέλεια, που δυστυχώς δεν υπάρχει. Η κοινωνία έχει ανάγκη προοδευτικές ιδέες απέναντι στις τακτικές μισαλλοδοξίας που καλλιεργούνται είτε με την εκμετάλλευση του προσφυγικού ζητήματος είτε των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων. Όσο οι προοδευτικές δυνάμεις μένουν στάσιμες, θα επεκτείνονται συνεχώς οι ιδέες του μίσους και η κοινωνία μας θα οδηγείται σε έναν επικίνδυνο διχασμό». Η δήλωση αυτή από το Ποτάμι ερμηνεύτηκε ως μομφή προς τη Γεννηματά.

Στη Σεβαστουπόλεως, σύσσωμο το κόμμα ακολουθεί το σχέδιο Θεοδωράκη και στέκεται στο πλευρό του. Έχει δε αυτονόητη σημασία αυτή η στήριξη. Συνεργάτες του δεν μοιάζουν να συμμερίζονται τις απαισιόδοξες δημοσκοπικές προβλέψεις. Όχι γιατί αμφισβητούν τα σημερινά ερευνητικά δεδομένα. Αλλά γιατί εκτιμούν ότι σύντομα θα αλλάξουν επ’ ωφελεία τους. Εκτιμούν ότι, όσο περνούν οι επόμενες εβδομάδες, τόσο θα γίνεται κατανοητό στους πολίτες του μεσαίου χώρου ότι το ΠΑΣΟΚ της κας Γεννηματά είναι ένα κόμμα φθαρμένο που δεν έχει πλέον να προσφέρει τίποτα.

Ο κ. Θεοδωράκης θα επιδιώξει στο εξής να απευθυνθεί σε ένα τμήμα κεντροαριστερών και –κυρίως– φιλελεύθερων πολιτών που πιστεύουν ότι η χώρα θα σωθεί μόνον αν γίνουν πραγματικά τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αμφιβάλλουν αν μπορεί να τις περάσει μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω των βαριδιών που έχει στο κόμμα του. Γι’ αυτό και όλο το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής τού Ποταμιού επαναλαμβάνει ως κεντρικές θέσεις του προτάσεις που ξέρει ότι διστάζει να υιοθετήσει όχι μόνον η κα Γεννηματά, αλλά και η Ν.Δ. στο σύνολό της – όπως την πλήρη άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, την απελευθέρωση των απολύσεων σε όλους τους δημοσίους φορείς κατόπιν αξιολόγησης, τον χωρισμό κράτους-Εκκλησίας, τη χορήγηση ψήφου στους μετανάστες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα