Θα προχωρήσει και χωρίς τον Σταύρο

«Εμείς θα προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και χωρίς τον Σταύρο». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία δείχνει να έχει κλείσει την πόρτα στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Αυτό βέβαια ισχύει στους υψηλούς ορόφους της Χαριλάου Τρικούπη και στην ηγετική ομάδα. Διότι πιο κάτω τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς πλήθος στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έχουν κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Σεβαστουπόλεως. Χαρακτηριστική εξάλλου είναι και η δήλωση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προ ημερών σε τηλεοπτική εκπομπή, ο οποίος όταν ρωτήθηκε απάντησε: «Μην ανησυχείτε με τους οικογενειακούς καβγάδες μας. Θα τα βρούμε».

Πάντως στη Θεσσαλονίκη η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε για πολλοστή φορά την πρόθεσή της να διεκδικήσει την ηγεσία μιας ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης, ακόμη και αν ο  Σταύρος Θεοδωράκης δεν μετάσχει στο νέο αυτό σχήμα.

Βέβαια, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης δεν παρέλειψε να επιτεθεί για μία ακόμη φορά στον επικεφαλής του Ποταμιού. «Η ηγεσία του Ποταμιού έκλεισε το θέμα και τη συζήτηση δείχνοντας ότι υπήρχε σκοπιμότητα. Οι σκέψεις τους είναι ότι χρειάζεται μια συμπληρωματική δύναμη της Ν.Δ. Εμείς δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε συμπληρωματική δύναμη κανενός. Ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως», υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας αποφασισμένη να συνεχίσει «έναν οργανωμένο διάλογο με όσους ασπάζονται το ιδεολογικό μας στίγμα.

Επίθεση αριστερά και δεξιά
Όλοι οι συνεργάτες της Φ. Γεννηματά δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ και τονίζουν πως οι 10 προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα τους θα δώσει άλλον αέρα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η κα Γεννηματά από τη Θεσσαλονίκη πέραν των προτάσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως «ο Τσάβες της Ευρώπης κατέληξε ως o yes man των πιο συντηρητικών κύκλων. Τσίπρας και Καμμένος μας βουλιάζουν όλο και περισσότερο μέσα στον βάλτο της στασιμότητας».

Η κα Γεννηματά δεν χαρίστηκε και στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζοντας πως: «Η αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ. δεν συνιστά καμία επί της ουσίας αλλαγή στο διαχρονικά συντηρητικό ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό πρόσημό της. Η νέα ηγεσία της Ν.Δ. δεν μπορεί να παραγράψει τις πολιτικές ευθύνες, ούτε της καταστροφικής διακυβέρνησης 200 -2009, ούτε των Ζαππείων. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης σε όλα αυτά ήταν εκεί και ούτε μια λέξη αυτοκριτικής έχει ψελλίσει. Σιωπά για το χθες, αρκείται στο να περιγράφει το σήμερα, αδυνατεί να εμπνεύσει για το αύριο, αφήνοντας τον χρόνο να κυλά, περιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει ως ώριμο φρούτο», υποστήριξε.

Οι 10 προτάσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη
Οι προτάσεις που κατέθεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι οι εξής:
1. Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% στα επόμενα 3 χρόνια.

2. Επαναφορά των έμμεσων (και ειδικών) φόρων στην παραγωγή, στο προηγούμενο ύψος τους, προ των αυξήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κατά προτεραιότητα στον τουρισμό, στο κρασί, στις ζυθοποιίες.

3. Απαλλαγή για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα (και αποπληρωμή τους στη διάρκεια του εργασιακού βίου).

4. Καθιέρωση της «δεύτερης ευκαιρίας» για τους έντιμους και ικανούς μικρομεσαίους που «ατύχησαν», ώστε να επιχειρήσουν εκ νέου αξιοποιώντας την εμπειρία τους. Συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτό.

5. Άμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών με σεβασμό στην απασχόληση στις επιχειρήσεις, προστασία της Α΄ κατοικίας των δανειοληπτών ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της οικονομίας. Μείωση των πρόσθετων χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις (και ιδίως τις μικρομεσαίες).

6. Εθνικό Σχέδιο εξαγωγών με έμφαση στο branding και το clustering και υποστήριξη του μικρομεσαίου εξαγωγέα με αναβάθμιση του Enterprise Greece. Προγράμματα και κίνητρα για υποκατάσταση των εισαγωγών σε τομείς που μπορεί να ανταποκριθεί η Ελληνική οικονομία.

7. Κίνητρα σε νέους επιστήμονες, ώστε να εργασθούν στον πρωτογενή τομέα, και στήριξή τους με δωρεάν παραχώρηση γης. Επιστροφή 5 μονάδων ΦΠΑ σε παραγωγούς που συμμετέχουν σε οργανωμένα συλλογικά σχήματα, με καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου. Για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών, ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλει μόνο ο ένας εκ των δύο, για τα πρώτα 5 χρόνια.

8. Ολοκλήρωση του Εθνικού και περιφερειακού – τοπικού χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και να διευκολύνονται οι επενδύσεις.

9. Επανεκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και υποστήριξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με επέκταση στα δημόσια και επαγγελματικά κτίρια με ισχυρά κίνητρα.

10. Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους. Ανοιχτή διακυβέρνηση με επιλογή θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο με αξιοκρατία και διαφάνεια. Συνεχής αξιολόγηση των Δ.Υ. και σύνδεσή της με την ταχύτερη ανέλιξή τους και τις μισθολογικές απολαβές τους. Επιλογή των γενικών γραμματέων με προκήρυξη και 5ετή θητεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα