Ερντογάν: Τα θέλει όλα δικά του στην Κύπρο!

Ο Τούρκος πρόεδρος σε επιστολή του προς του ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ θέλει κατανομή του πλούτου αλλά χωρίς λύση στο Κυπριακό – Κατηγορεί Αθήνα και Λευκωσία για τις εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο

Επιστολή προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ φέρεται να έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -πλην Ελλάδας και Κύπρου- στην οποία περιγράφει αναλυτικά τις θέσεις, αλλά και τις αξιώσεις του, αναφορικά με την Κύπρο. Μία επιστολή που δείχνει πως ο «Σουλτάνος» τα θέλει όλα στην μεγαλόνησο καθώς ζητά μεν την κατανομή του φυσικού πλούτο αλλά χωρίς λύση στο Κυπριακό ζήτημα.

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η επιστολή στάλθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου, το οποίο ως γνωστόν αναβλήθηκε και μεταφέρθηκε για την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Φ» ο Ερντογάν παρουσιάζει το γνωστό τουρκικό αφήγημά του για την Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίζεται πως την ένταση την προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος. Επί τούτου αναφέρθηκε στις δράσεις της Λευκωσίας από το 2003 και εντεύθεν (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις). Κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία, υποστήριξε πως αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης).

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζεται ως «ειρηνοποιός» και αναφέρει πολλές φορές πως είναι έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.

Στην επιστολή Ερντογάν διατυπώνεται και η πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού». Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να εξηγήσει και το γιατί: «Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα