Ερώτηση Μανιάτη σε Τσακαλώτο για το ΤΑΙΠΕΔ και την έκταση στην Κασιόπη

Διαστάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη για τους χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της έκτασης-φιλέτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτων με την οποία κάνει λόγο για πολλά ερωτήματα για τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και «στρεύλωση» των διαδικασιών με αποτέλεσμα το τελικό τίμημα να είναι υποδεέστερο από τις τρέχουσες αξίες στην περιοχή της Κασσιόπης.

Στην ερώτηση του ο κ. Μανιάτης επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Τεράστια ερωτηματικά δημιουργούνται από τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ στο διαγωνισμό της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύονται στο Protagon.gr. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε το 2017 να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την πώληση τμήματος του ακινήτου, το οποίο είχε ήδη παραχωρήσει κατά το δικαίωμα της επιφάνειας για 99 χρόνια, κατόπιν σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε το 2012-2013.

Με τον αρχικό διαγωνισμό παραχωρήθηκε για 99 χρόνια έκταση 490 στρεμμάτων, στην οποία μπορούν να ανεγερθούν κτίσματα συνολικής επιφάνειας περίπου 36.000 τ.μ., αντί τιμήματος 23 εκατ. ευρώ, και με το νέο διαγωνισμό παραχωρήθηκε τμήμα της ίδιας ως άνω έκτασης, στο οποίο μπορούν να ανεγερθούν κτίσματα συνολικής επιφάνειας 27.100 τ.μ., αντί τιμήματος 2,05 εκατ. ευρώ. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει αφενός ότι ουδέποτε δημοσιεύθηκε η απόφαση για την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού, η οποία λήφθηκε την 16.3.2017, αφετέρου ότι υπήρξε προφανής στρέβλωση του ανταγωνισμού, καθότι αλλοιώθηκαν οι όροι του αρχικού διαγωνισμού και, συνεπώς, η πώληση τμήματος του ήδη παραχωρηθέντος και δεσμευμένου για 99 χρόνια ακινήτου, δεν συγκέντρωσε το αναμενόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τούτο, μάλιστα, καταγγέλλεται ότι είχε ως αποτέλεσμα το τελικό τίμημα, το οποίο θα καταβάλλει ο μοναδικός διαγωνιζόμενος – νέος ιδιοκτήτης, που ταυτίζεται με τον πλειοδότη του αρχικού διαγωνισμού, να είναι σημαντικά υποδεέστερο, σχεδόν κατά 7 φορές, της τρέχουσας εμπορικής αξίας ακινήτων στην περιοχή και να προκαλείται σημαντική ζημία στο ελληνικό Δημόσιο».

Διαβάστε επίσης