Ευθεία επίθεση σε Τσακαλώτο από Κασσελάκη για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σκοινί», είπε για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που επέβαλε η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες

«Φορολογία. Θα μου πείτε στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σκοινί». Με αυτή τη φράση ο Στέφανος Κασσελάκης άρχισε τη νέα του παρέμβαση μέσω social media για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που επέβαλε η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αν και η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε από τη διευκρίνιση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε άδεια ταμεία», στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εντόπισαν σε αυτή τη φράση ένα αιχμηρότατο καρφί προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και κατ’ επέκταση και στον Αλέξη Τσίπρα για την περίοδο 15-19 και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Η τοποθέτηση αυτή του νέου προέδρου ήρθε ουσιαστικά ένα μόλις 24ωρο μετά την παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ΚΟ για τον προϋπολογισμό και μετά τα όσα είχε εισηγηθεί ο Νίκος Παππάς για το φορολογικό νομοσχέδιο.

«Αν είναι να συζητήσουμε σοβαρά για τον προϋπολογισμό», έλεγε ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή συμπληρώνοντας «πρέπει να συζητήσουμε για το 15 -19 γιατί υπάρχουν αντιφάσεις μέσα στο κόμμα μας που πρέπει να λυθούν».

Οι επισημάνσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή τη φάση που το κλίμα παραμένει εξαιρετικά φορτισμένο στο εσωκομματικό πεδίο.

Οι ανοιχτές πληγές είναι ακόμη ανοιχτές, η αυτοκριτική στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ και για την ηγετική ομάδα είναι σαφές ότι όσο τα τραύματα δεν επουλώνονται τόσο το κόμμα δεν θα καταφέρνει να βρεθεί σε τροχιά ανάταξης και επανεκκίνησης.

Το κλίμα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι πασοκογενείς όπως η Θεοδώρα Τζάκρη που τώρα μάλιστα διατηρεί ισχυρό ρόλο δίπλα στο νέο πρόεδρο ξύνουν και παλαιότερες πληγές.

«Πολλά από όσα ειπώθηκαν στην περίοδο 2011-2015 ήταν άδικα κι εκκρεμεί μια συγγνώμη. Αν όποιος ήταν από την άλλη πριν το 2015 ήταν πράγματι “γερμανοτσολιάς” κ.λπ., τότε σε αυτό, όπως επεσήμανε ο κ. Λιάκος, περιλαμβάνεται και το ¼ της σημερινής ηγεσίας μας και μάλιστα αρκετοί εκ των μειοψηφούντων», έγραψε η κα Τζάκρη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το Σαββατοκύριακο προκαλώντας αλγεινή εντυπώσεις στο εσωτερικό του κόμματος και όχι μόνο στην πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Για τα στελέχη που πρωταγωνίστησαν στην πορεία ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία μέχρι το 2015 ήταν μια πρόκληση και πολλοί μίλησαν για το νέο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που αυτή τη φορά αναγεννιέται εκ των έσω.

Πρόκειται όπως σημειώνουν για την ακύρωση της νικηφόρας πορείας του κόμματος και για κριτική που στρέφεται πρωτίστως στον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Και αυτό είναι κάτι που θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα όπως εκτιμούν αρκετά στελέχη σε μια προσπάθεια της νέο-προεδρικής φρουράς να αρχίσει την αμφισβήτηση και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για να σταματήσει και η ταύτιση του νέου προέδρου με το «κακό» παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο το άρθρο της κας Τζάκρη όσο όμως και η χθεσινή της παρέμβαση που ζήτησε διαγραφές «χωρίς δισταγμό» δεν είναι παρά η προετοιμασία για το μεγάλο ξεκαθάρισμα της επερχόμενης ΚΕ.

Για την Ομπρέλα και την Αριστερή πτέρυγα συνολικά το θέμα έχει κριθεί αν η νέα ηγεσία επιμείνει στις διαγραφές.

Το σενάριο για πολιτική αποδοκιμασία των στελεχών που «έθεσαν εαυτούς εκτός ΣΥΡΙΖΑ» απορρίπτεται κατηγορηματικά και με τους ίδιους να μιλούν ουσιαστικά για «πολιτική ατίμωση» και στρατηγική ήττα.

Περισσότερο ίσως και από την ηγετική ομάδα η Ομπρέλα είναι εκείνη τώρα που ζητά το θέμα των διαγραφών πρέπει να συζητηθεί για να σταματήσει και η άτυπη ομηρία και των στελεχών αλλά και ενός κόσμου στη βάση που ήδη έχει αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ αθόρυβα

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα