Εθνικές Εκλογές 2019: Πού κρίνεται η αυτοδυναμία

Ποιο είναι το «κλειδί» για την άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας

Εντυπωσιακή σταθερότητα, η οποία από ορισμένους αναλυτές εκτιμάται ως «ισχυρή ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα», αποτυπώνουν σχεδόν όλες ανεξαιρέτως οι μετρήσεις για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος που έγιναν στο μεσοδιάστημα από την ευρωκάλπη της 26ης Μαΐου έως την παραμονή της βουλευτικής κάλπης που στήνεται αυτή την Κυριακή.

Από τα ευρήματα των δεκάδων μετρήσεων που διεξήχθησαν στη διάρκεια των έξι εβδομάδων δεν προκύπτουν ουσιώδεις μεταβολές στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών, αν εξαιρέσει κανείς την παραδοσιακά μεγαλύτερη διασπορά ψήφου που καταγράφεται στις ευρωεκλογές λόγω και της συμμετοχής περισσότερων σχηματισμών στην εκλογική διαδικασία.

Παρά ταύτα, το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά της χώρας που οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες εντός του Ιουλίου, δεν επιτρέπει στους αναλυτές των δημοσκοπήσεων, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν σε σημαντικό βαθμό κατά τις πρόσφατες ευρωκάλπες, να μιλήσουν με βεβαιότητα για το μεγάλο ζητούμενο αυτής της αναμέτρησης, που είναι το εύρος της αυτοδυναμίας που, όπως όλα δείχνουν, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, θα κατακτήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται με βάση τις απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα των δημοσκόπων, δεν φαίνεται ότι θα υποστεί σημαντική μείωση, ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο από το οποίο θα κριθούν οι κρίσιμες λεπτομέρειες της εκλογικής αναμέτρησης φαίνεται να είναι η σύνθεση εκείνων που δεν θα θελήσουν να αφήσουν την παραλία για να πάνε να ψηφίσουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η γενική εικόνα των μετρήσεων, τις οποίες συγκέντρωσε και παραθέτει το «ΘΕΜΑ», συνοψίζεται στη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα κόψει πρώτη το νήμα της κάλπης και με προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι σίγουρα διψήφιο. Σε εννέα διαφορετικές δημοσκοπήσεις που έγιναν από ισάριθμες εταιρείες μετρήσεων, ο μέσος όρος επιδόσεων της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση ψήφου ήταν στο 35,18% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 25,12%.

Με δεδομένο ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων υπολογίζεται μεσοσταθμικά περί το 11%, είναι πολύ πιθανό και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να κινηθούν ανοδικά σε σχέση με τη δύναμη που είχαν στις ευρωεκλογές. Δεδομένου, ωστόσο, ότι, αφενός, διαθέτει τον αέρα του νικητή και, αφετέρου, ότι έχει ήδη μεγαλύτερες εισροές από ψηφοφόρους που έκαναν άλλες επιλογές στην ευρωκάλπη, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι θα κινηθεί προς το 40%, ποσοστό με το οποίο μπορεί να κλειδώσει την αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διεκδικεί με αξιώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι η προτίμηση που δείχνουν οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων προς μια κυβέρνηση της Ν.Δ. υπερέχει σαφώς από την προτίμηση σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, σε ποσοστό άνω του 50% ανέρχονται όσοι επιθυμούν να συγκροτηθεί κυβέρνηση της Ν.Δ., είτε μονοκομματική είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα. Το αντίστοιχο ποσοστό υπέρ μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερβαίνει το 29%.

 

Διαβάστε επίσης