Έτσι θα «αναστηθεί» το Τατόι

Σχεδόν δώδεκα χρόνια μετά τις υπογραφές (σ.σ. το 2003 με αντίτιμο 13,7 εκατ. ευρώ) για την οριστική επιστροφή στο Δημόσιο των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι, πλησιάζει η ώρα της αξιοποίησης του υπέροχου αυτού χώρου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Την Κυριακή 7 Ιουνίου λήγει  η ολιγοήμερη προθεσμία διαβούλευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις χρήσεις γης στο πρώην βασιλικό κτήμα. Μία πρόταση που βασίζεται στην αντίστοιχη του 2012, επικαιροποιημένη λόγω των συνθηκών. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, από τα 42.000 στρέμματα του κτήματος προβλέπεται η αξιοποίηση των 23.500 που αποτελούν τον πυρήνα του (σ.σ. τα υπόλοιπα είναι μέρος του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και προστατεύονται) και των 49 κτιρίων (πολλά με ηλικία άνω των 100 ετών). Στόχος είναι το κτήμα όχι μόνο να είναι οικονομικά αυτοδύναμο, αλλά να μπορεί να φέρνει και χρήματα στον κρατικό κορβανά. Σε πρώτη φάση τα έσοδα προβλέπεται να έρθουν από την επανασύσταση του αγροκτήματος σε έκταση 2.000 στρεμμάτων, καθώς και από τη λειτουργία πέντε χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες κ.ά.) στον πυρήνα, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το αποκαλούμενο «χωριό», δίπλα στον αστυνομικό σταθμό και το πρώην ξενοδοχείο «Τατόιον».

Ταυτόχρονα, η ΚΥΑ προβλέπει μία ακόμη σειρά από ενέργειες που θα αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή γύρω από τα πρώην βασιλικά ανάκτορα. Για παράδειγμα ορίζεται ότι θα λειτουργήσουν λεωφορειακές γραμμές πρόσβασης στο κτήμα από τη Δεκέλεια και τον Άγιο Στέφανο, ότι θα κυκλοφορούν ελεύθερα ποδήλατα και ιππήλατα αμαξίδια (σ.σ. όχι όμως και αυτοκίνητα), ότι ένα κομμάτι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγώνες ορεινής ποδηλασίας και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων, ότι τα μονοπάτια στο δάσος θα σημανθούν και θα συντηρούνται, ότι θα υπάρχει πλήρες σύστημα πυροπροστασίας κ.ά. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και σταυλισμού για άλογα, αγελάδες και πρόβατα, καθώς και καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων (αμπελώνας, ελαιώνας, βοτανικός κήπος, φυτώριο), χώροι που είναι σύμφωνοι με τον χαρακτήρα που πάντα είχε το κτήμα ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του τον 19ο αιώνα.

Αντίθετες φωνές
Ένα τέτοιο project είναι φυσικό να προκαλέσει και αντιδράσεις, με τον πρόεδρο του Σωματείου «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου», Βασίλη Κουτσαβλή, να πρωτοστατεί σε αυτές. «Συμφωνούμε με το 70% των στοιχείων που συνθέτουν τη μελέτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δώσουμε λευκή επιταγή για να προχωρήσει η ΚΥΑ» δηλώνει ο κ. Κουτσαβλής. Προσθέτει, μάλιστα, πως το Σωματείο του εδώ και χρόνια αγωνίζεται για την αξιοποίηση του κτήματος προς όφελος της ιστορικής του αξίας, αλλά και της προστασίας του. Σύμφωνα με τον ίδιο «έτσι όπως είναι η ΚΥΑ σήμερα δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς προσκρούει στα προεδρικά διατάγματα του 2007-2008 για την προστασία της Πάρνηθας και αφορούν στο κτήμα Τατοΐου. Εάν δεν γίνει αυτή η τροποποίηση, ούτε οι δικές μας προτάσεις ούτε αυτές της ΚΥΑ είναι εντός θεσμικού πλαισίου και εκπίπτουν νομικά».

Το σχέδιο Μπουτάρη για τη δημιουργία οινοποιείου και παραγωγή 300.000 μπουκαλιών κρασιού
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είναι ένας από τους ανθρώπους που -ως επιχειρηματίας- έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο κτήμα. Συγκεκριμένα, έχει υποβάλλει στο υπουργείο Πολιτισμού ένα σχέδιο για τη δημιουργία οινοποιείου μέσα στο πρώην βασιλικό κτήμα του Τατοΐου. Η πρόταση Μπουτάρη εξετάζεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ κονδύλια ύψους 8 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μπουτάρης, μαζί με τον αδερφό του, είχε υποβάλει την ίδια πρόταση και σε προηγούμενες κυβερνήσεις – μέσω του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.

Σύμφωνα με όσα υπόσχεται, θα προχωρήσει σε παραγωγή 300.000 μπουκαλιών εκλεκτού κρασιού, που θα το προμηθεύονται οι επισκέπτες του αμπελώνα. Στο όλο εγχείρημα συμμετέχει και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Κατώγι Αβέρωφ», που παράγει εδώ και πολλά χρόνια κρασί και ο οποίος είναι και μέλος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου. Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Ιωάννου έβαλε την ιδέα της αξιοποίησης του παλιού αμπελώνα και του οινοποιείου στα αδέλφια Μπουτάρη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα