Εξαδάκτυλος: Αναγκαίος ο εμβολιασμός στους άνω των 60

«Ο κορωνοϊός είναι ανάμεσά μας με υφέσεις κι εξάρσεις»

«Ο κορωνοϊός βρίσκεται μεταξύ μας και θα βρίσκεται μεταξύ μας και είναι μία ίωση 12μηνου και θα παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις» τονίζει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Όσον αφορά στην αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι το σύστημα υγείας δεν πιέζεται, αλλά «έχουμε κάθε λόγο να προφυλασσόμαστε και να αποφεύγουμε τη νόσο, πρώτον γιατί κανείς δεν ξέρει ποιος θα νοσήσει βαριά και ποιος όχι, και κανείς δεν ξέρει ποιος θα βρεθεί με μακρά συμπτώματα από τη νόσο και ποιος όχι».

Πώς και από πού προμηθευόμαστε τα αντιικά φάρμακα για την Covid-19

Για τους θανάτους από Covid-19, ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 86 έτη, πράγμα που σημαίνει ότι ο κοροναϊός πυροδοτεί άλλες παθολογικές καταστάσεις και αυτοί οι άνθρωποι, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν έχουν προστρέξει να πάρουν αντιικά φάρμακα έγκαιρα. «Όποιος έχει συμπτώματα κοροναϊού θα πρέπει πάντοτε να κάνει τεστ και να προστρέχει να λαμβάνει αντιικά φάρμακα εγκαίρως, γιατί αυτά είναι αποτελεσματικά τις πρώτες μέρες που τα συμπτώματα δεν έχουν επιβαρυνθεί».

Οι άνθρωποι άνω των 60, ως πιο επιβαρυμένοι, πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν, τόνισε ενώ διευκρίνισε ακόμη ότι: «Τα αντιικά φάρμακα τα προμηθευόμαστε από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από δημόσιο νοσοκομείο και χρειάζεται συνταγογράφηση».

«Απαραίτητο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό   στους άνω των 60»

Για τους εμβολιασμούς με το επικαιροποιημένο εμβόλιο είπε ότι «υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60, για τους ανοσοκατασταλμένους, όσους πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και όσους εργάζονται στους χώρους υγείας και τις εγκύους. Οι άνθρωποι από 12-59 ετών, ο κι αυτοί μπορούν να εμβολιαστούν και για αυτούς υπάρχει σύσταση, γιατί κανείς δεν ξέρει ποιος από αυτούς που θα μολυνθούν θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαρύτερη νόηση και ποιος θα αναπτύξει το long covid».

«Υποχρεωτικό δεν είναι πουθενά», υπογράμμισε και όσον αφορά στα παιδιά, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους οι γονείς θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα παιδιά τους.

Για τη λήψη νέας δόσης θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μήνες από προηγούμενο εμβολιασμό

Για το πότε μπορούμε να κάνουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο είπε ότι θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από προηγούμενη δόση ή νόσηση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα