Έχει και το μαχαίρι έχει και το καρπούζι

Οι ραγδαίες εξελίξεις με τις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής δίνει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να μεταφέρει την πολιτική ατζέντα κατά το δοκούν. Ταυτόχρονα ξεφεύγει από την πίεση που της ασκεί η τρόικα, η οποία επιμένει στο πρόγραμμα.

Το σίγουρο, πάντως είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση του κερδίζουν τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να ξεπεράσουν τα φθινοπωρινά εμπόδια των κινητοποιήσεων και της πίεσης των τροϊκανών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται εγκλωβισμένη καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επενδύσει στην… ταύτιση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Χρ. Αυγής, ενώ είχε αποκλείσει κάθε κοινή πρωτοβουλία των κομμάτων του κοινοβουλίου έναντι της Οργάνωσης Μιχαλολιάκου, ειδικά από τη στιγμή που θα υλοποιούσε την απειλή για πρόκληση επαναληπτικών εκλογών στη χώρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώτος αν ο όχι ο μόνος που έσπευσε να δηλώσει ότι θα κατέλθει ανεξάρτητα στις επαναληπτικές και θα εκμεταλλευτεί την πρωτοβουλία της Χ.Α. για να κάνει δημοψήφισμα εναντίον της κυβέρνησης» υπενθυμίζουν κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας, παράλληλα, ότι – σε αντίθεση με όσα λέγονταν – η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός επέδειξαν πυγμή στην αντιμετώπιση της οργάνωσης Μιχαλολιάκου.

Η θεωρία
Παρά το γεγονός ότι ο προ ημερών χειρισμός Λαζαρίδη περί των δύο άκρων και, κυρίως, περί της ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο «συνταγματικό τόξο» προκάλεσε εντάσεις και διαφωνίες ακόμη και στο στενό πρωθυπουργικό πυρήνα, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση – σε συμφωνία των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου – θα συνεχίσει να κινείται μετωπικά τόσο έναντι της… ξεδοντιασμένης Χρ. Αυγής όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς, προφανώς, να ταυτίζονται οι πρακτικές μίας εγκληματικής οργάνωσης με τον πολιτικό λόγο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θα επιδιώξει σαφώς να οριοθετήσει, εκ νέου, το πολιτικό τοπίο, διατηρώντας για τον εαυτό της την εικόνα του στιβαρού, μετριοπαθούς και αποφασισμένου να εφαρμόσει τη νομιμότητα παράγοντα.

Σε αυτό, άλλωστε, βοηθούν συχνά και τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις τους, ενδεικτικές σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη της αμηχανίας που τους προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις. Όπως η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, μόλις 15 μήνες από αυτές του Ιουνίου του 2012, ακόμη και με αφορμή τη Χρ. Αυγή. Ήδη ο Σίμος Κεδίκογλου έσπευσε να καταγγείλει ως διχαστικό το λόγο του Αλέξη Τσίπρα και να επισημάνει δηκτικά ότι μόνον ο ίδιος και η… Χρυσή Αυγή επιδιώκουν πρόωρες εκλογές.

Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τότε η κυβέρνηση με μεγαλύτερη σιγουριά θα οδεύσει τους επόμενους μήνες, με στόχο την ελληνική προεδρία και τις ετοιμασίες για τις κάλπες που θα στηθούν για το ευρωκοινοβούλιο και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Διαβάστε επίσης