Fake επανάσταση με «Άειιι χάσου… Ταμειάκι»

Το σχέδιο Τσίπρα - Τσακαλώτου, που αναμένεται να πλασαριστεί ως απεγκλωβισμός  της Ελλάδας από τα δάνεια του ΔΝΤ – Ποια τα ενδεχόμενα οφέλη αλλά και πού θα σκοντάψει κατά πάσα πιθανότητα ο τακτικισμός  

Την περίοδο της αντιπολιτευτικής παντοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ στις πλατείες των αγανακτισμένων, τα συνθήματα τύπου «IMF go home» (μτφ «Έξω το ΔΝΤ») κοσμούσαν πολλούς τοίχους της πρωτεύουσας. Τα έφερε έτσι όμως η –πολιτική– ζωή, που και οι νυν κυβερνώντες συμμάχησαν με το σατανικό ΔΝΤ και, αφού υπέγραψαν το δικό τους μνημόνιο, τώρα εφορμούν να ξαναδιώξουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μ’ έναν… σατανικά εύσχημο τρόπο: μέσω των αγορών που κάποτε θα χόρευαν στον ρυθμό του νταουλιού που θα χτυπούσε η Κουμουνδούρου…

 Του Νίκου Τσαγκατάκη

Xαμογελαστός-χαμογελαστός ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ότι το EuroWorking Group έδωσε σήμα στο Eurogroup για αποδέσμευση-εκταμίευση του σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ελλάδα, που αποτελεί την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Όπερ και εγένετο χθες Παρασκευή, όπου η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των Θεσμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της υλοποίησης των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει.

Έτσι, μετά το «ΟΚ» του Eurogroup, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Δεν πρόκειται, βέβαια, για θαύμα που πρέπει να γιορταστεί με χαρμόσυνους κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό. Οι σταθεροί αναγνώστες τής «Α» γνώριζαν εδώ και εβδομάδες από τα σχετικά ρεπορτάζ μας ότι αργά ή γρήγορα το ποσό θα δινόταν, και μάλιστα εξηγούσαμε ότι η εμφανιζόμενη ως σύγκρουση με τους δανειστές ήταν ουσιαστικά ένα κάλπη-κο (υπό την έννοια του προεκλογικού οφέλους) και δίχως κόστος ρίσκο. Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα πέρναγε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα εμφανιζόταν ως κυβερνητική διαπραγματευτική κατάκτηση υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών τάξεων, θα έρχονταν –όπως έρχονται τελικά– και τα 940 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλες.

Το νέο «κόλπο»

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος για τον οποίο στα υψηλά πατώματα του ΥΠ.ΟΙΚ. αναστέναξαν ανακουφισμένοι εξαιτίας του θετικού νεύματος του Eurogroup είχε να κάνει με το περιθώριο πολιτικών ελιγμών που θεωρείται ότι δίνουν στην κυβέρνηση αυτά τα 940 εκατ. ευρώ.

Για τους γνωρίζοντες τα ενδοΣΥΡΙΖΑϊκά παρασκήνια, ήταν κοινό μυστικό εδώ και κάμποσο καιρό ο τακτικισμός της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων που έχει πάρει η χώρα από το ΔΝΤ. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα χρωστάει στο ΔΝΤ το ποσό των 9,5 δισ. ευρώ, με τη σχετική δανειακή σύμβαση να προβλέπει τμηματική εξόφλησή του μέχρι και τον Μάρτιο του 2024. Τι σκέφτονται λοιπόν στο Μαξίμου; Είτε να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος του μαξιλαριού ασφαλείας είτε να αντλήσουν κεφάλαια με μια έξοδο στις αγορές μετά το Πάσχα, προκειμένου να αποπληρώσουν κάτι λιγότερο από το μισό (υπολογίζουν κοντά στα 4 δισ.) δάνειο προς το ΔΝΤ, ποσό που αντιστοιχεί στην κάλυψη των δόσεων της επόμενης διετίας.

Στο Μαξίμου μελετάται είτε η χρησιμοποίηση ενός μέρους του μαξιλαριού ασφαλείας είτε η άντληση κεφαλαίων με μια έξοδο στις αγορές μετά το Πάσχα, προκειμένου να αποπληρώσουν κάτι λιγότερο από το μισό (υπολογίζουν κοντά στα 4 δισ.) δάνειο προς το ΔΝΤ 

Ο ελιγμός δεν είναι μόνο οικονομικός, δεδομένου ότι με αυτή την τράμπα θα αποπληρωθεί μέρος ενός «ακριβού»  δανείου με ένα φθηνότερο, μιας και ακόμη και τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε εσχάτως η Ελλάδα είναι χαμηλότερα από το σχεδόν 5% που είναι το επιτοκιακό βάρος των δανείων του ΔΝΤ. Είναι και πολιτικός, αφού έστω και η… μισή για την ώρα έξοδος του Ταμείου από την Ελλάδα θα υποβαθμίσει σημαντικά τη συμβουλευτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο «κονκλάβιο» των δανειστών.

Επιπρόσθετα, θα δώσει στον Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα να πλέξει ένα νέο επαναστατικό αφήγημα, ότι η κυβέρνησή του ήταν αυτή που «έδιωξε τον οικονομικό κατακτητή από τη χώρα», ανακτώντας τη δημοσιονομική ελευθερία της και εξοικονομώντας πόρους «για την αποκατάσταση των αδικιών που προκάλεσαν στα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα τα μνημόνια».

Φυσικά, σε ένα παράλληλο σύμπαν, όλα τα παραπάνω θα ήταν πολύ απλά και αν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αρκετή όρεξη για χιούμορ θα μπορούσε να καλέσει στην Αθήνα τον εμβληματικό για την Ελλάδα των μνημονίων, Πόουλ Τόμσεν, και ως ένας άλλος από τους 10 μικρούς Μήτσους του «συντρόφου» Λάκη (Λαζόπουλου) θα του ψιθύριζε «Άει χάσου… Ταμειάκι».

Δυστυχώς, όμως, για τον πρόεδρο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, το κόλπο που έχει στο μυαλό για να οδηγήσει το ΔΝΤ εκτός Ελλάδας δεν αποτελεί μέρος τηλεοπτικής σάτιρας, αλλά πολιτικό σενάριο. Ένα σενάριο με το οποίο καθόλου δεν… γελούν πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η πλειοψηφία τους επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο κουαρτέτο των Θεσμών. Όταν, μάλιστα, μεταξύ των αντιδρώντων είναι και η Γερμανία της uber alles Άνγκελα Μέρκελ, κι όταν εν τέλει το ΔΝΤ έστω και κατά το ήμισυ εξοφλημένο θα συνεχίσει να έχει τον ίδιο λόγο που έχει σήμερα στα ελληνικά πράγματα,  τότε οι πιθανότητες να γίνει εξ ολοκλήρου πραγματικότητα ο σχεδιασμός Τσίπρα Τσακαλώτου λιγοστεύουν επικίνδυνα…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα