Φάμελλος: Δεν θα παίξουμε λαϊκίστικα παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική

«Σωστά εξέφρασε την ενόχλησή του και ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος για τη χθεσινή ακύρωση της συνάντησης από μεριάς του Ρίσι Σούνακ

«Δεν θα παίξουμε λαϊκίστικα παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση επί ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm».

«Θα στηρίξουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας μας στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου. Κόκκινες γραμμές είναι πάντα η κυριαρχία και η άμυνα της χώρας και προοπτική η Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Και φυσικά παραμένει το αίτημα μας να έχουμε ενημέρωση. Γιατί δεν μπορώ να μη θυμίσω ότι στην πρώτη διακυβέρνηση Μητσοτάκη είχαμε ενημέρωση για διπλωματικές συναντήσεις από τουρκικές πηγές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει τον διάλογο με την Τουρκία. «Υπάρχει ανησυχία για τη στάση του Τούρκου προέδρου και γενικά της Τουρκίας αλλά αυτό δεν πρέπει να σταματά την εξωτερική/διπλωματική πολιτική της χώρας μας. Αντίθετα, πρέπει να προχωράει η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Υποστηρίζουμε τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου και των εθνικών κόκκινων γραμμών», είπε.

Για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε πως «δεν μας φοβίζει ο κίνδυνος πιθανών προκλήσεων. Η Ελλάδα, κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, απέδειξε ότι μπορεί να απαντά σε προκλήσεις και να αποκαθιστά και από δημόσιο βήμα τις αρχές και τις θέσεις της ελληνικής διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου».

«Η Ελλάδα πρέπει να παράγει πολιτική και να υπηρετεί μόνο τα δικά της συμφέροντα»

Από την άλλη, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τεθεί ξεκάθαρα υπέρ του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας στη βάση πάντα των αρχών του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης. Το έχω μεταφέρει και εγώ προσωπικά κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη».

Πρόσθεσε ότι «αντίθετοι είμαστε στην απουσία της Ελλάδας από το διπλωματικό γίγνεσθαι, όπως συνέβη με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά και με την υιοθέτηση της γραμμής του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ εκ μέρους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Ακόμη, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε «την πολύ σημαντική για τα συμφέροντα της Ελλάδας αλλά και πολιτικά δύσκολη πρωτοβουλία για τη Συμφωνία των Πρεσπών» και άρα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει στη διπλωματία. «Η Ελλάδα πρέπει να παράγει πολιτική και να υπηρετεί μόνο τα δικά της συμφέροντα», ανέφερε.

«Σωστά εξέφρασε την ενόχλησή του και ο Μητσοτάκης»

Όσον αφορά την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη, ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω και του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή του στην απαράδεκτη κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σωστά εξέφρασε την ενόχλησή του και ο κ. Μητσοτάκης».

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ότι είναι εμφανείς οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. «Οι διαφοροποιήσεις εκφράζονται είτε από τον κ. Βορίδη για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είτε από τον κ. Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική, είτε οι πιέσεις εκ μέρους του κ. Καραμανλή για να μην αποκαλυφθούν τυχόν ποινικές του ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών. Αυτό όμως αποδεικνύει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι δέσμια των εσωτερικών της προβλημάτων και αντιθέσεων κάτι που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας», επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Για το αν οι ευρωεκλογές θα είναι το πολιτικό ορόσημο όπου θα κριθεί η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε «είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για ένα νέο τοπίο στον χώρο της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους πρώην συντρόφους και συντρόφισσές μου, οι οποίες εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι μία αρνητική εξέλιξη. Θεωρώ ότι η αποχώρησή τους ήταν μία λανθασμένη κίνηση καθώς «αφαιρούν» δυνάμεις από το σκοπό για τον οποίο μάς ψήφισαν οι πολίτες. Να κάνουμε δηλαδή μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να χτίσουμε γραμμή άμυνας απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και να προτείνουμε μία προοδευτική κυβερνητική διέξοδο στην ελληνική κοινωνία».

«Στο συνέδριο θα κριθεί και η πολιτική πρόταση που θα καταθέσει και η νέα ηγεσία»

Υπογράμμισε πως η κάθε μέρα αποτελεί ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ έθεσε ως κρίσιμη στιγμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το συνέδριο. «Έχουμε μπροστά μας να συζητήσουμε για το τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το νέο φορολογικό Χατζηδάκη, τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, την ακρίβεια σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά. Το ορόσημο είναι λοιπόν αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι επαρκής κάθε μέρα να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας και να κάνει προτάσεις. Πριν από τις ευρωεκλογές, μία πολύ σημαντική πολιτική στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι το Συνέδριό μας για να αποφασίσουμε τι κόμμα και τι πολιτικές θέλουμε. Ήταν και είναι αναγκαίο να γίνει το Συνέδριο. Θα γίνει άμεσα η Κεντρική Επιτροπή, όπου θα συστηθεί η Επιτροπή Συνεδρίου και η Επιτροπή Θέσεων, προχωρούν συνεπώς τα βήματα για το Συνέδριο. Και στο Συνέδριο θα κριθεί και η πολιτική πρόταση που θα καταθέσει και η νέα ηγεσία», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος συμπλήρωσε ακόμη ότι «σαφέστατα και οι ευρωεκλογές θα είναι ένα σημαντικό πολιτικό ορόσημο αλλά, προσωπικά, θεωρώ ότι η κοινωνία μάς ζητάει λύσεις και απαντήσει πολύ νωρίτερα. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποδεικνύει κάθε μέρα ότι υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και να καταθέτει προτάσεις όπως είπα και πριν. Μέχρι το Συνέδριο τέλος πρέπει να έχει αρχίσει να διατυπώνεται ο νέος πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρέπει να επιταχύνουμε γιατί η κοινωνία δεν θα μάς περιμένει».

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως «ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Αλλά δεν θα πρέπει να τον εμπλέκουμε σε όλα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξάλλου δεν μπορεί να είναι θέμα ενός προσώπου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα