Φεύγει αλλά δεν ρίχνει την κυβέρνηση ο Πάνος

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η απόφαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών. Το συγκυβερνών κόμμα μένει σταθερό στις θέσεις του και αρνείται να ψηφίσει. Από την άλλη όμως δεν σκοπεύει να ρίξει και την κυβέρνηση. Θα αποχωρήσει μεν από το σχήμα όμως δεν θα υπερψηφίσει πρόταση μομφής με τον Πάνο Καμμένο να μένει πιστός στην συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα. Έθεσε μεν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αλλά αυτό για τυπικούς λόγους μιας και ήδη είναι γνωστές οι προθέσεις των βουλευτών του.

Τα όσα συζητήθηκαν στην συνεδρίασε μετέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας στην Βουλή.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πεθάνει γιατί την αναιρεί διαρκώς ο Ζάεφ με τις δηλώσεις του. Εκτός αν έχει κάνει άλλη συμφωνία “κάτω από το τραπέζι” με τον Κοτζιά. Εμείς τέτοια συμφωνία δεν ξέρουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την ικανοποίηση του διότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και προσέθεσε ότι όσο η ηγεσία της γειτονικής χώρας κάνει λόγο για “μακεδονική εθνότητα”, “μακεδονική μειονότητα” και “μακεδονική γλώσσα” δεν μπορεί να έλθει προς κύρωση η Συμφωνία στη Βουλή.

Επανέλαβε ότι σε περίπτωση που η Συμφωνία έλθει προς κύρωση, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν συμφωνούμε με την χρήση του όρου “Μακεδονία”, αν έλθει η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι μας (με τον ΣΥΡΙΖΑ), θα χωρίσουν” είπε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ.

Ο κ. Καμμένος κάλεσε από το βήμα της Βουλής τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, να δηλώσει δημόσια εάν αποδέχεται τον όρο “Μακεδονία” και εάν σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός θα καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ σε αποστροφή του λόγου του υπενθύμισε ότι “νονός” του όρου “Βόρεια Μακεδονία”, είναι η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Αν η ΝΔ τα πιστεύει να το δηλώσει δημόσια, αν όμως ψάχνουν άλλοθι για να προκαλέσουν κυβερνητική αστάθεια στο όνομα της Μακεδονίας, να ψάξουν αλλού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα είπε ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της σύγκλισης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και επισήμανε ότι από τα υπόλοιπα κόμματα εκείνο που έχει ξεκάθαρη θέση επί του ζητήματος είναι η Ένωση Κεντρώων, προσθέτοντας «σε αυτό θα συμπορευθούμε κ. Λεβέντη».

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Καμμένος είπε ότι η ΝΔ την οποία υπηρέτησε ο ίδιος «ήταν η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Μιλτιάδη Έβερτ και του Κώστα Καραμανλή, (η ΝΔ) που δεν συνεργάστηκε με τα άκρα».

Αναφέροντας τα ονόματα των Μ. Βορίδη, Α. Γεωργιάδη και Θ. Πλεύρη και απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη είπε «αυτά είναι τα άκρα που σας καθοδηγούν στην σημερινή κατάντια ενός ιστορικού κόμματος». «Η ΝΔ έχει μετατραπεί σήμερα στον πολιτικό βραχίονα μιας εγκληματικής οργάνωσης που καλύπτεται πίσω από εκδοτικά συμφέροντα» ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι η υπόθεση για την οποία ο ίδιος είχε κληθεί να απολογηθεί στη Βουλή «αποδείχθηκε ότι ήταν μια πλαστογραφημένη υποκλοπή από την συμμορία των ναρκωτικών του Noor1». «Ούτε μια συγγνώμη» δεν ζήτησαν επισήμανε.

Είπε επίσης ότι η αντιπολίτευση θέλει να επιστρέψει στην εξουσία για να μπουν στο αρχείο οι υποθέσεις που αφορούν εγκληματικές οργανώσεις, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε πράξει ως κυβέρνηση όσα οφείλουμε για την απονομή της δικαιοσύνης» και κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει στη Βουλή γιατί δεν έχει οριστεί ακόμα ανακριτής για την υπόθεση του Noor1 «όταν σε άλλες περιπτώσεις σε μια εβδομάδα ορίζεται ανακριτής».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι έχει δεχθεί λάσπη από «όλα τα ΜΜΕ της συμμορίας», ενώ αναφέρθηκε και στις κατηγορίες που δέχθηκε ο πατέρας του από την αντιπολίτευση, λέγοντας «εξευτελίσατε τον πατέρα μου, 86 ετών, ελέγχθηκε, δεν βρέθηκε τίποτα, όμως “έφυγε”».

«Ποτέ η ΝΔ δεν ασκούσε τέτοια πολιτική, τώρα την ασκεί» προσέθεσε.

Ως προς το θέμα της συζήτησης στη Βουλή, είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία των πιο αδύναμων, εν αντιθέσει με την θέση της ΝΔ που είναι η απόρριψη του κοινωνικού κράτους και η υιοθέτηση της λογικής των αγορών.

Απαντώντας στην αποστροφή του πρόεδρου της ΝΔ για τη συνεργασία της κυβέρνησης με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καμμένος ρώτησε ρητορικά αν «ακούστηκε ποτέ τίποτα για τον Σπίρτζη, τον Κουρουμπλή ή τον Παναγιώτη Σγουρίδη». «Στη φυλακή είναι ο Παπαντωνίου που υπερασπιζόταν η ΝΔ» σημείωσε ενώ ανέφερε και τα ονόματα των Γ. Στουρνάρα και Ε. Βενιζέλου λέγοντας «αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ στο οποίο η ΝΔ του Σαμαρά έδωσε άλλοθι».

«Αν τα έκανε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ οι πρώτοι που θα το καταγγέλλαμε θα ήμασταν εμείς» είπε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ, προσθέτοντας «ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε σχέση με την συμμορία του Σημίτη, είχε σχέση με το λαϊκό κίνημα και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Το δίκαιο των ανίσχυρων υπερασπιζόμαστε και εμείς σήμερα».

Στον κ. Καμμένο απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι σέβεται την μνήμη του πατέρα του προέδρου των ΑΝ. ΕΛΛ για να προσθέσει: «Ο πατέρας σας πέθανε σε ηλικία 86 ετών, σε λίγες ημέρες έχουμε το μνημόσυνο του Βασίλη Μπεσκένη που πέθανε σε ηλικία 43 ετών γιατί “έσκασε” από την κατηγορία για παράνομη πρόσληψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν άκουσα ούτε μια λέξη γι’ αυτό». Και συνέχισε: «Για εσάς, κ. Καμμένε, όλα είναι θέατρο. Η ιστορία θα γράψει ότι το όνομα “Μακεδονία” παραδόθηκε με υπουργό Άμυνας τον Πάνο Καμμένο».

«Το ποιός θα σταματήσει αυτή τη Συμφωνία θα το δούμε. Όχι μαθήματα πατριωτισμού σε εμένα» ανταπάντησε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στη στάση του μικρκού κυβερνητικού εταίρου, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του και επανέλαβε ότι ο κ. Καμμένος, όπως είχε δηλώσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ποτέ, να συμπλεύσει με τη ΝΔ, τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και τα ακροδεξιά παραρτήματα της ΝΔ, στην προσπάθεια να ανατραπεί η παρούσα κυβέρνηση. «Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», τονίζοντας ότι αυτό θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μία νέα εποχή, πέραν της μνημονιακής επιτροπείας και των πολιτικών αναταράξεων που επέφεραν τα μνημόνια και θα εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση πλέον σύντομα ο Π. Καμμένος θα πρέπει να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του.

Με την ολοκλήρωση, χθες, της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, η κοινοβουλευτική διαδικασία επί αυτού του θέματος εισέρχεται πλέον στην τρίτη και τελική φάση της.

Η δημόσια διαβούλευση επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος διήρκησε πέντε ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων διοργανώθηκαν πέντε ανοιχτές συζητήσεις στις πόλεις Σκόπια, Στιπ και Τέτοβο.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα πρέπει να υποβάλλει μέχρι αύριο, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, στο Κοινοβούλιο τα τελικά κείμενα των τροπολογιών του Συντάγματος, καθώς και μία έκθεση με τα συμπεράσματα της διαβούλευσης.

Ακολούθως, η διαδικασία συνταγματικής τροποποίησης θα εισέλθει στην τελική φάση της, που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου 2019.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, επικαλούμενος τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου, πρώτα θα υπάρξει συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου και σε αυτήν θα μπορούν να προταθούν τροπολογίες επί των τροπολογιών που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης στην επιτροπή, η οποία θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις φάσεις που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής, ο προγραμματισμός είναι ότι το νωρίτερο στις 9 Ιανουαρίου θα συγκληθεί συνεδρίαση της Ολομέλειας, που πρέπει να ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία επί των τροπολογιών του Συντάγματος.

Για την έγκριση από τη Βουλή των τεσσάρων τελικών τροπολογιών του Συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 (80 στους 120 βουλευτές), κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να διατηρήσει τη στήριξη οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης, που διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή του κόμματος VMRO-DPMNE για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, στις 19 Οκτωβρίου, ψήφισαν υπέρ της έναρξης των διαδικασιών για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ο ικανοποιητικός αριθμός βουλευτών που απαιτείται για την έγκριση της τροποποίησης του Συντάγματος και πως η χώρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν απο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα