ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Το εθιμικό… χατιράκι της παράτασης και το παράπονο των λογιστών

Για ακόμη μία φορά οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές που θα πρέπει να διεκπεραιώσουν την «ύλη» των πελατών τους μέσα στον Αύγουστο.

Την ανάγκη φιλοτιμία φαίνεται ότι ποίησαν  στην πλατεία Συντάγματος και παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις το υπουργείο Οικονομικών «σφύριξε» τελικά την παράταση της προθεσμίας που έχουν στη διάθεσή τους τα φορολογούμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα προκειμένου να υποβάλλουν τις δηλώσεις στις φορολογικές αρχές ως τις 31 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την δεύτερη παράταση καθώς η αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήταν η 30η Ιουνίου (σ.σ. με πρώτη καταβολή στις 31 Ιουλίου), προθεσμία που με απόφαση του προ εκλογών αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών είχε επαναπροσδιοριστεί για τις 31 Ιουλίου.

Τo συνηθισμένο… χατηράκι στους φορολογούμενους που όπως κάθε χρόνο αφήνουν για την 12η ώρα την κατάθεση της δήλωσής τους δεν μεταθέτει και το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει στο υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή των αναλογούντων φόρων.

Αυτό σημαίνει πως όσοι από τους πολίτες υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους μέχρι το καινούργιο deadline που δόθηκε, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή τη δόση του Αυγούστου, συμπεριλαμβάνοντας επί της ουσίας και την τρέχουσα του Ιουλίου. Αυτονόητα οι υπόλοιπες δόσεις διατηρούν την μηνιαία περιοδικότητά τους και έτσι ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί από τους υπόχρεους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του  2024.

Ταλαιπωρημένοι της εθιμικής παράτασης θα είναι για ακόμη μία φορά οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές που θα πρέπει να διεκπεραιώσουν την «ύλη» των πελατών τους μέσα στον Αύγουστο. Κι αυτό είναι ένα ομολογημένο παράπονό τους που όμως δεν έχει αποδέκτη μόνο τους αργοπορημένους φορολογούμενους αλλά και τις φορολογικές αρχές. Κι αυτό διότι αν η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής είχε ανοίξει εντός του Μαρτίου όπως ήταν το προβλεπόμενο κι όχι π.χ. τον Μάιο που άνοιξε για τα νομικά πρόσωπα,  οδ φόρτος της δουλειάς θα μοιραζόταν σε επαρκέστερο χρόνο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα