«Φουσκώνει» ο λογαριασμός της εφορίας

Νέα δυσβάσταχτα βάρη προβλέπουν οι αλλαγές στη φορολογία που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές από 9.000 ευρώ θα χάσουν χρήματα. Την ίδια τύχη θα έχουν και όσοι κερδίζουν εισοδήματα από ενοίκια, είτε βγάζουν ευρώ, είτε ένα… εκατομμύριο ευρώ.

Οι επιτηδευματίες μπορεί και να κερδίσουν κάτι αν τα εισοδήματά τους είναι λίγα, ενώ για τους αγρότες το αν θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς της εφορίας εξαρτάται από τις επιδοτήσεις που εισπράττουν. Όσο περισσότερες οι επιδοτήσεις, τόσο περισσότερες και οι πιθανότητες να αυξηθούν τα φορολογικά βάρη παρά το γεγονός ότι τα αγροτικά εισοδήματα θα ενσωματωθούν στην κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων όπου θα υπάρχει το κουτσουρεμένο αφορολόγητο των 9.000 ευρώ.

Αν κοινωνική ομάδα, η κατάσταση και η κατανομή των βαρών των δύο δισ. ευρώ έχει ως εξής:
Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες ειδικά για όσους εμφανίζουν αποδοχές άνω των 18-19.000 ευρώ. Ο συνδυασμός της νέας φορολογικής κλίμακας για τον φόρο εισοδήματος αλλά και για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης, φέρνει επιβαρύνσεις της τάξεως των 236 ευρώ για εισοδήματα 20.000 ευρώ και πρόσθετους φόρους άνω των 1000 ευρώ από τα 32-33.000 ευρώ και πάνω.

♦♦ Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα από 33.000 ευρώ οι οποίοι θα υποστούν πολύ μεγάλη μείωση εισοδήματος αν ληφθεί υπόψη και η επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Η μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών, θα έχουν μείωση φόρου καθώς για εισοδήματα έως και 32.000 ευρώ θα εφαρμοστεί χαμηλότερος συντελεστής από το 26% που ισχύει σήμερα.

♦♦ Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από ενοίκια καθώς θεσπίζεται κλίμακα με τρεις συντελεστές: 15%, 35% και 45% με τον ανώτατο συντελεστή να επιβάλλεται από το επίπεδο εισοδήματος των 35.000 ευρώ.

♦♦ Όλες οι επιχειρήσεις που διανέμουν μερίσματα λόγω αύξησης του συντελεστή

♦♦ Κρυφές επιβαρύνσεις θα υπάρξουν και για τους αγρότες οι οποίοι ναι μεν θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών –κάνοντας μάλιστα χρήση της έκπτωσης φόρου των 2000 ευρώ- από την άλλη όμως δεν θα φορολογηθούν μόνο επί των κερδών από την παραγωγή και πώληση αγροτικών προϊόντων αλλά και επί των αγροτικών επιδοτήσεων.

Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις του 2016, σχεδιάζεται να φορολογηθούν με βάση την ακόλουθη φορολογική κλίμακα:
♦♦ Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%
♦♦ Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 29%
♦♦ Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ, ο συντελεστής θα ανέλθει στο 37% ενώ
♦♦ Για εισοδήματα από τις 40.001 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.

Η έκπτωση φόρου, από τα 2100 ευρώ που είναι σήμερα, θα μειωθεί στα 2000 ευρώ και θα δίδεται ολόκληρη για τους έχοντες εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μέχρι το επίπεδο των 20.000 ευρώ. Από τις 20.000 ευρώ και πάνω, η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί.

Πρακτικά, ο μηδενισμός της έκπτωσης θα γίνεται στις 39.000 ευρώ αντί για τις 42.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

♦♦ Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών, θα φορολογούνται επίσης με την κλίμακα των μισθωτών χωρίς όμως να δίδεται η έκπτωση φόρου των 2000 ευρώ. Στο τελικό σχέδιο, προβλέπεται μόνο ένα «παράθυρο» για τους μισθωτούς που συμπληρώνουν το εισόδημά τους και με μπλοκάκι. Αν το άθροισμα του εισοδήματος από τους μισθούς και του εισοδήματος από το μπλοκάκι δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, θα δίδεται το αφορολόγητο των 2000 ευρώ. Συγκριτικά με το ισχύον σύστημα, επέρχονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς ο φορολογικός συντελεστής από 26% που είναι σήμερα (για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 50.000 ευρώ) θα μειωθεί στο 22,5%. Κίνδυνος επιβαρύνσεων υπάρχει για όσους έχουν εισοδήματα από δύο πηγές δηλαδή και από μισθό και από ελεύθερο επάγγελμα. Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι τώρα (σ.σ τα εισοδήματα από μισθούς φορολογούνταν ξεχωριστά από τα εισοδήματα των επιτηδευματιών), με το νέο σύστημα, θα προστίθενται οπότε θα υπάρχει ο κίνδυνος το άθροισμα των εισοδημάτων να οδηγεί σε φορολόγηση με υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

♦♦ Τα εισοδήματα των αγροτών, επίσης θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων ενώ για τους αγρότες θα δίδεται η έκπτωση φόρου των 2000 ευρώ. Βέβαια, για τους αγρότες θα αυξηθεί το φορολογητέο εισόδημα καθώς δεν θα ισχύσει η απαλλαγή των επιδοτήσεων από τον φόρο εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι στην κλίμακα θα μπαίνουν τα εισοδήματα από τα κέρδη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (σ.σ οι αγρότες φορολογούνται πλέον με βάση τη διαφορά έσοδα μείον έξοδα) ενώ στα κέρδη θα προστίθενται και οι επιδοτήσεις του πρώτου πυλώνα.

♦♦ Τα εισοδήματα από ενοίκια, θα φορολογούνται επίσης με κλίμακα η οποία θα προβλέπει τρεις διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές: Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 15%. Για εισοδήματα από 12.000 έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής θα αυξηθεί στο 35% ενώ για εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.

♦♦ Μεγάλη αλλαγή επέρχεται στον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο εξής, η εισφορά θα υπολογίζεται με κλίμακα και όχι με αυτοτελείς συντελεστές όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η νέα κλίμακα θα προκαλέσει σημαντικές επιβαρύνσεις ακόμη και σε έχοντες εισόδημα άνω των 25.000-26000ευρώ καθώς θα υπολογίζεται με φορολογικούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 2,2% (για έχοντες εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ και θα φτάνουν στο 10% για εισοδήματα από 220.000 ευρώ και πάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα εξασφαλιστούν από την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα