Φυλάμε τα ρούχα μας για να έχουμε τα μισά

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους να έδωσαν τα χέρια για ένα ήσυχο και χωρίς εντάσεις καλοκαίρι, αλλά η Αθήνα είναι επιφυλακτική στις διαβεβαιώσεις του «σουλτάνου». Γι’ αυτόν τον λόγο ο διπλωματικός μαραθώνιος εκ μέρους της χώρας μας συνεχίζεται, καθώς υπάρχουν αρκετά μέτωπα ανοικτά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, με στόχο να επιβεβαιωθούν για μία ακόμη φορά οι καλές σχέσεις των δύο χωρών και η απόφαση για ευρύτερη συνεργασία σε όλα τα ζητήματα. Και μπορεί από το Μαξίμου να δηλώνουν πως δεν ανησυχούν για τις πιέσεις της Τουρκίας προς την Αίγυπτο, αλλά όπως λέει και η παροιμία «καλύτερα να φυλάς τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά».

Εδώ και πολύ καιρό η Τουρκία προσπαθεί παντοιοτρόπως να «πλευρίσει» την Αίγυπτο, υποσχόμενη τον ουρανό με τα άστρα. Όμως οι Αιγύπτιοι δεν πείθονται για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο Ερντογάν έχει περιθάλψει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τον Αλ Σίσι. Και ο δεύτερος η παρουσία Τούρκων μισθοφόρων στη Λιβύη, στην πίσω αυλή της Αιγύπτου.

Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το ταξίδι του στο Κάιρο και τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο επεχείρησε να κλείσει κάθε χαραμάδα πιθανής προσέγγισης Τουρκίας-Αιγύπτου. Γι’ αυτό άλλωστε πρότεινε στον Αλ Σίσι να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε συνολική διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, διευρύνοντας την ήδη υπάρχουσα συμφωνία. Και βέβαια μπορεί να κατανοήσει και ο πλέον αδαής πως εάν συμβεί αυτό, τότε το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν θα μπορεί να σταθεί πουθενά. Διότι ναι μεν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, αλλά οι Τούρκοι εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν σε όλες τις επαφές τους, προσπαθώντας να το «νομιμοποιήσουν» από την πίσω πόρτα, από τη στιγμή που ο ΟΗΕ δεν το έχει αποδεχθεί.

Είναι βέβαιο ότι θα ενοχληθεί ο Ερντογάν με την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Υράκ

Ο Μητσοτάκης στο Ιράκ

Επόμενο ταξίδι του πρωθυπουργού μετά τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. είναι στο Ιράκ. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς, αυτό θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Ιουλίου. Ήδη ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε προ ημερών εκ νέου με τον Ιρακινό ομόλογό του, προκειμένου να κλειδώσουν τις λεπτομέρειες, ενώ θα πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Βαγδάτη, ο οποίος θέλει να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, αμέσως μετά τη Βαγδάτη, ο κ. Μητσοτάκης θα πάει και στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου η Ελλάδα έχει από το 2016 προξενείο. Σημειωτέον, προ ολίγων ημερών, ο πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν ήταν στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Δένδια. 

Η Αθήνα γνωρίζει ότι η Άγκυρα θα ενοχληθεί από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βαγδάτη και το Ερμπίλ, όμως αποκλείουν κάποια αντίδραση των Τούρκων εντός του καλοκαιριού. Κι αυτό διότι η πίεση που έχει ασκηθεί στον Ερντογάν εκ μέρους των ΗΠΑ δεν του επιτρέπει εκνευρισμούς. Εξάλλου, όπως έχει σημειωθεί πολλές φορές, η οικονομία της Τουρκία επιβάλλει στον Ερντογάν να δείξει ένα μεταρρυθμιστικό και ήσυχο προφίλ.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται βέβαια είναι εάν οι δυο χώρες –πέρα από την αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας– μπορούν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα. Δύο γύροι διερευνητικών επαφών πραγματοποιήθηκαν σε Άγκυρα κι Αθήνα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νέα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να προωθήσουν τις 25 θεματικές της «θετικής ατζέντας» που έχουν αναλάβει οι δυο υφυπουργοί εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, με τις δυο πλευρές να έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις και να προβλέπεται νέα συνάντηση στο εγγύς μέλλον.

 

Κύπρος και Β. Μακεδονία

Και μπορεί τα ελληνοτουρκικά να οδεύουν προς ένα ήσυχο καλοκαίρι, αλλά είναι πολύ πιθανό πως η θερμοκρασία θα χτυπήσει κόκκινο με την Κύπρο. Κι αυτό διότι είναι ειλημμένη η απόφαση των Τούρκων να ζητήσουν με κάθε επισημότητα τη διχοτόμηση του νησιού. Προς το παρόν, αυτή η απαίτηση απορρίφθηκε από όλες τις μεγάλες δυνάμεις, όμως το πιθανότερο είναι να δούμε τούρκικα ερευνητικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ, ίσως και γεωτρύπανα.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι και το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και η κύρωση των μνημονίων, που είναι επακόλουθα των όσων συμφώνησαν και υπέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Κοτζιά. Βέβαια τα όσα έγιναν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, όπου η Εθνική ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας αγωνίστηκε με τα διακριτικά FFM, αλλά και το tweet του Ζόραν Ζάεφ, που έκανε λόγο για Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία, αποτελούν μία πολύ καλή δικαιολογία για να πάει ακόμη πιο πίσω η ψήφιση των μνημονίων. Όπερ και εγένετο, τελικά, αφού το Μαξίμου αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του, και έτσι η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων που ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα μετατίθεται για αργότερα. Το πόσο αργότερα θα φανεί. Κι αυτό διότι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ήρθε η ευκαιρία που ανέμενε η Ελλάδα για να ξεκαθαριστούν αρκετά από τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών, διαφορετικά στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος θα συνεχίσουν να βράζουν και οι βουλευτές και η βάση.

Προάγγελος αυτής της εξέλιξης ήταν οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία τόνισε ότι «όλα αξιολογούνται, όπως και ο χρόνος, που θα έλθουν προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας. Ούτως ή άλλως, η καλή τη πίστη εφαρμογή της συμφωνίας είναι και ένα από τα κριτήρια της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα