Για ανυπακοή κατηγορείται ξανά η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ: Κινδυνεύει με έξι μήνες φυλάκιση

Στις 24 Ιουλίου της επιβλήθηκε πρόστιμο αξίας 1.500 σουηδικών κορωνών (130 ευρώ), επειδή συνέχισε να συμμετέχει σε διαμαρτυρίες παρά την απαγόρευση της αστυνομίας

Για ανυπακοή κατηγορείται η Σουηδή ακτιβίστρια που μάχεται για το κλίμα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, καθώς παράκουσε σε εντολή της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που έγινε σήμερα Παρασκευή 15/9/23, σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ, δεν έχουν ακόμα περάσει δύο μήνες από τη μέρα που η 20χρονη καταδικάστηκε και της επιβλήθηκε πρόστιμο για το ίδιο αδίκημα.

Στις 24 Ιουλίου της επιβλήθηκε πρόστιμο αξίας 1.500 σουηδικών κορωνών (130 ευρώ) από δικαστήριο της Σουηδίας επειδή συνέχισε να συμμετέχει σε διαμαρτυρίες για το περιβάλλον, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας.

Αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου η Τούνμπεργκ και άλλοι ακτιβιστές της περιβαλλοντικής ομάδας Reclaim the Future έκλεισαν τον δρόμο για φορτηγά πετρελαίου στο λιμάνι του Μάλμε και απομακρύνθηκαν και πάλι με τη βία από τις αστυνομικές αρχές.

Η Τούνμπεργκ, που είχε τεθεί υπό κράτηση για αρκετές ώρες τον περασμένο Ιανουάριο μετά από επεισοδιακές διαδηλώσεις κατά της επέκτασης λιγνιτωρυχείου στο Λούτσερατ της Γερμανίας, υπήρξε η εμπνευστής του κινήματος Fridays for Future, που ξεκίνησε από τις σχολικές απεργίες στο σουηδικό κοινοβούλιο, στις οποίες η ίδια συμμετείχε όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Έκτοτε έχει αποταθεί επανειλημμένως σε πολιτικούς ηγέτες, στελέχη βιομηχανιών και επιχειρήσεων και ακτιβιστές, καταδεικνύοντας την ανάγκη καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, ενώ τον Μάρτιο κατηγόρησε τις πολιτικές ηγεσίες για «άνευ προηγουμένης προδοσία» μετά τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της συμβουλευτής επιτροπής IPCC του ΟΗΕ για το κλίμα.

Σε περίπτωση που καταδικαστεί μετά τη νέα σύλληψη, μπορεί να αντιμετωπίσει σκληρότερη ποινή. Η ανυπακοή σε αστυνομική εντολή επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης έξι μηνών στη Σουηδία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα