Γιάννης Στουρνάρας: «Προσέξτε, γιατί…»

Τους προεκλογικούς μποναμάδες φοβάται πιο πολύ απ’ όλα ο διοικητής της ΤτΕ και στέλνει σήματα κινδύνου στο Μαξίμου

Όσο κι αν η αντιπολίτευση… στολίζει την κυβέρνηση αποκαλώντας «ψίχουλα» τη στήριξη των οικογενειακών προϋπολογισμών με το έκτακτο επίδομα τροφίμων, στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών ξέρουν ότι έκαναν αυτό που πρέπει και μάλιστα δίχως να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική ισορροπία. Για τα κάλαντα, όμως, χτύπησαν την πόρτα του πρωθυπουργικού μεγάρου και οι πάροχοι ενέργειας μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος. Και η μελωδία που ακούστηκε δεν ήταν της… ευτυχίας!!!

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Με την ψήφιση την Τετάρτη της τροπολογίας για το Market Pass μοιάζει να κλείνει –σε πρώτη φάση τουλάχιστον– ένας κύκλος αντιπαραθέσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που είχε απ’ όλα: και γραφικότητες (ο Παύλος Πολάκης αποκάλεσε τον Δημήτρη Μαρκόπουλο «Γκέμπελς του Μητσοτάκη» και ο τελευταίος του επέστρεψε τον χαρακτηρισμό αποκαλώντας τον «Λαβρέντι Μπέρια του ΣΥΡΙΖΑ») και λεκτικές υπερβολές για «ψίχουλα» και «επισιτιστικά δελτία της δεκαετίας του ’50» και πολιτικές κωλοτούμπες αφού στην ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την αφορμή που έψαχνε για να ψηφίσει «παρών» και όχι «ναι».

Στην κυβέρνηση θα ήταν απολύτως ικανοποιημένοι με την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς θεωρούν ότι έχουν αποδομήσει πλήρως την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης και πως η πλειοψηφία των κοινωνικών εταίρων δεν πείθονται από τις μικροπολιτικές κορώνες εκείνων που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο «Αριστερούς του χαβιαριού» και «φιλελεύθερους πολυτελείας».

Η ικανοποίηση, ωστόσο, έρχεται να σκιαστεί καταρχάς από τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν μεσοβδόμαδα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιανουάριο και οι οποίες αγγίζουν το 30%.

Το sos Στουρνάρα

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα έρθει αντιμέτωπη με νέα γκρίνια νοικοκυριών και επιχειρήσεων (κυρίως όσων «γράφουν» μεγάλες καταναλώσεις), αλλά και το ενδεχόμενο να παραστεί ανάγκη για έξτρα κρατικές παρεμβάσεις στήριξης. Κι αν φτάσει να συμβεί το τελευταίο, θα χρειαστεί πολλή σκέψη και κυρίως μελέτη των προτροπών της Τράπεζας της Ελλάδας να μην απλώνει η κυβέρνηση τα πόδια της έξω από το πάπλωμα της Οικονομίας.

Διότι ανεξαρτήτως του πόσο κομψά διατυπώθηκαν οι θέσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2022, η ουσία είναι ότι ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, στέλνει σήμα κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού, συνδέει τα όποια μέτρα με τη συγκεκριμένη στόχευση αυτά να προστατεύουν τους πλέον ευάλωτους και όχι τους πάντες οριζόντια, προτάσσοντας παράλληλα τον στόχο εξυγίανση στα δημόσια οικονομικά.

Ειδικά για την επιδοματική στήριξη των ευάλωτων πολιτών και μάλιστα εν καιρώ καλπάζοντα πληθωρισμού ο Γ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζει ότι τάσσεται υπέρ κάθε ανακουφιστικού κοινωνικού μέτρου αρκεί να εφαρμόζεται το μότο της ΕΚΤ που επιτάσσει ότι κάθε κόστος στήριξης πρέπει να εξυπηρετεί τα τρία «T»: Να είναι temporary (=προσωρινό)targeted (=στοχευμένο) και tailored (=πολύ εξειδικευμένο), διαφορετικά τα δημοσιονομικά προβλήματα θα μας ξαναχτυπήσουν την πόρτα.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη της ΤτΕ για τον πληθωρισμό είναι ότι την χρονιά που έρχεται θα κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα αυτών που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός (σ.σ. η ΤτΕ τον «βλέπει» στο 5,8% ενώ το ΥΠ.ΟΙΚ. στο 5%). Ακόμη και για τους ρυθμούς ανάπτυξης που υποτίθεται ότι δημιουργούν πλούτο για τη χώρα, στην ΤτΕ δεν πετούν και τη… σκούφια τους από αισιοδοξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση, η ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας αναμένεται το τρέχον έτος να διαμορφωθεί σε 6,2%, ενώ το 2023 προβλέπεται επιβράδυνσή της στο 1,5%, εξαιτίας της αναμενόμενης κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και της σημαντικής υποχώρησης του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Φοβάται τους προεκλογικούς μποναμάδες  

Αυτό που στην πραγματικότητα φοβίζει τον Γιάννη Στουρνάρα και δεν το κρύβει είναι η πιθανότητα να υποκύψει το πολιτικό σύστημα στον πειρασμό της παροχολογίας ενόψει εκλογών. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης το πρωί της Πέμπτης από τον αέρα του ραδιοφωνικού ΣΚΑΙ, αυτό που θα προέτρεπε το πολιτικό σύστημα είναι ότι «πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών».

Ζήτησε δε σύμπλευση των κομμάτων προκείμενου να επιτευχθεί το 2023 η επενδυτική βαθμίδα, η οποία για τον Γ. Στουρνάρα πρέπει να αναγορευθεί σε εθνικό στόχο αφού έτσι θα εισρεύσουν χρήματα στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο.

Ευκαιρία για το χρέος, αλλά…

Μια άλλη βασική επισήμανση που εμπεριέχεται στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ αφορά το δημόσιο χρέος και την εξυπηρέτησή του. Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν με ιδιαίτερη έμφαση ότι «Τα υφιστάμενα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του συσσωρευμένου χρέους δεν αποτελούν “κτήμα εσ αεί”, αλλά παρέχουν ένα ικανό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου το δημόσιο Χρέος να παραμείνει βιώσιμο κατά την επερχόμενη σταδιακή αναχρηματοδότηση των ευνοϊκών δανείων προς τον επίσημο τομέα με όρους αγοράς».

Το νόημα της εν λόγω παρέμβασης της ΤτΕ είναι ότι την ερχόμενη δεκαετία το ελληνικό χρέος θα έχει την ευκαιρία να αποκλιμακωθεί με ταχείς ρυθμούς, καθώς ανεξαρτήτως των αυξημένων αποδόσεων των νέων εκδόσεων, μόνο ένα μικρό μερίδιο του χρέους αναμένεται να αναχρηματοδοτείται ετησίως με όρους αγοράς, ενώ ένα σημαντικό μερίδιο των δανείων προς τον επίσημο τομέα έχει αντισταθμιστεί έναντι του επιτοκιακού κινδύνου.

Η ατάκα για τη Novartis

Η συνέντευξη πoυ παραχώρησε ο Γ. Στουρνάρας στο ρ/σ ΣΚΑΪ δεν περιορίστηκε στα οικονομικά, καθώς υπήρξε και μία σφήνα για την πολιτικο-δικαστική υπόθεσης της Νovartis στην οποία ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε ως εμπλεκόμενος. Ερωτώμενος σχετικά ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε: «Βγήκαμε νικητές και εγώ και η σύζυγός μου. Τα στελέχη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην ΤτΕ συμπεριφέρονται με άψογο τρόπο, ψήφισαν και τη νέα μου θητεία, ίσως είμαστε σε περίοδο εξομάλυνσης.».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα