Γιώργος Χριστόπουλος: «Τους έστειλαν στον θάνατο!»

Επί δύο ημέρες το ραντεβού με τον Γιώργο Χριστόπουλο ανανεωνόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Συγγνώμη, είναι αδύνατον τώρα», ήταν η μόνιμη απάντησή του με απολογητικό τόνο. Μέχρι που τα καταφέραμε την Πέμπτη το μεσημέρι. «Ούτε τώρα είναι καλή ώρα, αλλά αν δεν τον κάνουμε τώρα δεν θα το κάνουμε ποτέ», σχολίασε.

Συνέντευξη στον Θεοδόση Παπανδρέου

Ο πρώην δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της καταστροφής και λόγω της ιδιότητάς του αλλά και επειδή είναι κάτοικος. Στη φωνή του εύκολα διέκρινες την οργή, σε ένα περίεργο μείγμα με απογοήτευση. Οχτώ λεπτά όλα και όλα η συζήτησή μας, πολλά αυτά που είπαμε.

«Αυτό που είδα με τα μάτια μου και προσωπικά έζησα –έχω υποστεί και εγώ ζημιές– είναι απογοήτευση, απόγνωση και οργή για τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας. Για πρώτη φορά μέσα σε οικιστικό ιστό, σε ένα θέρετρο, χάνονται τόσες ζωές από ανόητα λάθη. Δεν υπήρξε καλή οργάνωση», ξεκαθαρίζει ευθύς εξ αρχής δείχνοντας το κράτος.

«Ποιος φορέας από όλους του κράτους;» ρωτάμε. «Από το κράτος στο σύνολό του: από την πυροσβεστική, την αστυνομία, τους δημάρχους, τους υπουργούς. Δεν υπήρξε καν κάποια προετοιμασία, καμία πρόβλεψη όπως θα έπρεπε στις αρχές του καλοκαιριού. Υπήρξε μόνο χάος. Το κράτος ήταν ανύπαρκτο. Χάθηκαν άδικα ζωές», λέει κοφτά και κατηγορηματικά.

Μπορούσε να είχε γίνει κάτι;

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την επίθεση θανάτου στο Μάτι, η ερώτηση για το αν μπορούσε να είχε γίνει κάτι προληπτικά, παραμένει:

«Δεν μπορείς να προβλέψεις ένα καιρικό φαινόμενο, αλλά μπορείς να προετοιμαστείς. Επί θητείας μου έτρεχα εγώ προσωπικά πριν από την πυρκαγιά, πριν από την πλημμύρα. Ήμουν εκεί και έβλεπα, αποφάσιζα, συντόνιζα. Με τις γαλότσες και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Με την πολιτική προστασία για να προλάβουμε. Μόνο στη θέα του καπνού κινητοποιούσαμε τους πάντες. Μάλιστα, έχω δεχθεί και επίπληξη για αυτό, διότι κήρυξα τη Ραφήνα σε έκτακτη ανάγκη όταν υπήρξε ανάγκη. Χωρίς να περιμένω την έγκριση κανενός.

»Ο δήμαρχος είναι ο αρχηγός της πόλης και οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες όταν δεν το κάνει το κράτος. Σηκώνει μόνος του το βάρος και ας καθίσει στο σκαμνί. Τώρα πρέπει να καθίσουν όλοι στο σκαμνί. Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας και να αποδώσει ευθύνες, γιατί χάθηκαν άδικα τόσες ζωές σε μια πόλη παραθαλάσσια», σημειώνει ο Γ. Χριστόπουλος επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες στον νυν δήμαρχο της πόλης.

 

Άδειες δεξαμενές, ανύπαρκτοι κρουνοί!

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πληροφορίες που θέλουν να μην υπήρχαν μέσα πυρόσβεσης. Οι κρουνοί ανύπαρκτοι, οι δεξαμενές άδειες. Ο πρώην δήμαρχος το επιβεβαιώνει:

«Σας πληροφορώ πως επί θητείας μου δεν κοιμόμουν το καλοκαίρι, γιατί έχοντας ζήσει και άλλες πυρκαγιές φοβόμουν. Οι κρουνοί ήταν υπό έλεγχο και οι ομάδες πυροπροστασίας ήταν σε επιφυλακή. Τώρα; Δεν υπήρχε τίποτα. Και οι ομάδες είχαν φύγει για την Κινέττα αφήνοντας πίσω απροστάτευτη την περιοχή μας. Δεν υπήρχε ούτε περιπολικό ούτε πυρασφάλεια στον Νέο Βουτζά όπου εκεί υπάρχει μόνιμη βάση. Έγιναν εγκλήματα. Κανείς δεν προειδοποίησε. Ναι, οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες. Υπάρχουν φαινόμενα που δεν μπορείς να προβλέψεις. Αλλά ένας έμπειρος μπορεί να την ελέγξει για να αποφύγεις τα χειρότερα που τα ζήσαμε πια».

 

«Θα ακούσουμε πολλά ακόμα…»

Οι προβλέψεις του είναι ανατριχιαστικές: «Ακούω για ομαδικούς θανάτους εκείνων που εγκλωβίστηκαν. Βρέθηκαν παιδιά μέσα σε σπίτια. Θα ακούσουμε πολλά ακόμα και θα δούμε ό,τι πιο τραγικό».

Κατά τον Γ. Χριστόπουλο, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι άπειροι αστυνομικοί που έκλεισαν τη λεωφόρο Μαραθώνος στέλνοντας τον κόσμο στους δρόμους-παγίδες του Ματίου που βρώμαγαν θάνατο: «Οι αστυνομικοί επιδείνωσαν την κατάσταση κλείνοντας τη λεωφόρο Μαραθώνος. Το μετέφερα   στον αρχηγό της Αστυνομίας. Λόγω άγνοιας. Τους έβαλαν εκεί χωρίς να γνωρίζουν την περιοχή και κατεύθυναν τον κόσμο προς τον σίγουρο θάνατο. Τους έστελναν στους λαβύρινθους στο Μάτι. Άθελά τους. Δεν άφηναν κάτοικο να πάει σπίτι να πάρει τη μάνα του και το παιδί του. Παραβίασε την απαγόρευση και τους έσωσε. Και καλά έκανε».

«Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΣΗΚΩΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΘΙΣΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ», ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ Ο Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΕΥΘΕΩΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ 

 

«Θα αργήσει πάρα πολύ να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς όλη αυτή η περιοχή»

Και τώρα; Τι πρέπει να γίνει; «Πρέπει να γίνει η αναδάσωση άμεσα.  Το καθεστώς που μας δείχνει τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση υπάρχει. Έστω και τώρα να διαπλατυνθούν οι δρόμοι με εισφορά γης. Καμία εξαίρεση στην αναδάσωση.

»Ο πρώτος στόχος βέβαια θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Βγήκαν κάποια μέτρα, αλλά δεν είναι μόνο το οικονομικό. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται στήριξη. Ιατρική και ψυχολογική βοήθεια. Και μετά έρχονται όλα τα άλλα. Σημαντικό είναι να βρεθούν δουλειές για όλους αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη».

Κλείνοντας ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας, σκληρά ρεαλιστής, τονίζει πως «θα αργήσει πάρα πολύ όλη αυτή η περιοχή να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς». Αν θα γυρίσει, προσθέτουμε εμείς…

 

 

Διαβάστε επίσης