Γκρίνιες Ερντογάν σε Μακρόν για την στήριξή του στην Ελλάδα

Οι δύο νατοϊκοι σύμμαχοι επικοινώνησαν μετά από μήνες διαμάχης στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην Αν. Μεσόγειο, με τον «Σουλτάνο» να μην χάνει ευκαιρία να στοχοποιήσει (ξανά) την Ελλάδα

Από γκρίνιες συνοδεύτηκε η πρώτη επικοινωνία μετά από μήνες διαμάχης μεταξύ Μακρόν και Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να μην χάνει ευκαιρία να στοχοποιεί (ξανά) την Ελλάδα.

Η επικοινωνία των δύο νατοϊκών συμμάχων έγινε στο πλαίσιο να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης και για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και για άλλα περιφερειακά ζητήματα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και που διήρκησε μία ώρα «παρότρυνε την Άγκυρα να σέβεται πλήρως την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις».

Το γαλλικό ΥΠΕΞ σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και πως ο Μακρόν ζήτησε μια παρόμοια προσέγγιση με την Κύπρο.

Πρόσθεσε πως ο Γάλλος και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή.

Νέες γκρίνιες από Ερντογάν

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την επικοινωνία των δύο ηγετών υπογραμμίζεται πως ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από το Παρίσι.

Όμως δεν έλειψαν και οι γκρίνιες από την πλευρά του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με την στάση του Γάλλου προέδρου να στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με το ΕΗΑ News, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλεται στην άγνοια σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων.

Παράλληλα, ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει νόημα η Γαλλία να υποστηρίζει μαξιμαλιστικές ελληνικές θέσεις που αυξάνουν την ένταση.

Ο Γάλλος πρόεδρος στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έστειλε και δημόσια το μήνυμα στον Ερντογάν. «Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea, όχι όμως με το κόστος του εκφοβισμού, όχι με το κόστος της επιβίωσης του ικανότερου, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με συνεργασία και σεβασμό μεταξύ συμμάχων», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Αυτές οι αρχές είναι αδιαπραγμάτευτες», τόνισε ο Μακρόν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα