Η Ελλάδα ξεκινά το 2014 με ασυνήθιστα καλές εξελίξεις

Μια ρόδινη εικόνα της πορείας της οικονομίας της χώρας μας παρουσιάζει η πιο σημαντική στήλη της έντυπης έκδοσης του περιοδικού Economist (Charlemagne).

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα ξεκινά το 2014 με μια σειρά από ασυνήθιστα καλές εξελίξεις.  Στα θετικά νέα για τη χώρα, ο Economist ξεχωρίζει την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος, τη συρρίκνωση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου κάτω από 8%, από άνω του 40% που καταγράφηκε στην κορύφωση του πανικού για ενδεχόμενο Grexit, αλλά και την πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εντός του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, το περιοδικό αναφέρει πως ορισμένοι ξένοι επενδυτές δοκιμάζουν τα νερά του Αιγαίου, η ανταγωνιστικότητα αποκαθίσταται, η τουριστική περίοδος στέφθηκε με επιτυχία, ενώ φέτος αναμένεται η πρώτη αύξηση του ΑΕΠ έπειτα από έξι συναπτά έτη ύφεσης.

«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν η χώρα είχε παγιδευτεί σε ένα θανατηφόρο σπιράλ χαμένων οικονομικών στόχων, πανικόβλητων αγορών και απειλών εξόδου από την Ευρωζώνη και τώρα, το πιο προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης, ξεπερνά τις προσδοκίες», αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό περιοδικό, τονίζοντας ότι οι άλλοτε αγανακτισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι, χαιρετίζουν τώρα τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ως το σωτήρα της χώρας τους –και ουσιαστικά του ευρώ.

Παράλληλα όπως τονίζεται στο άρθρο με αφορμή την εκ περιτροπής ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα αυτό το μήνα, αξιωματούχοι της Ε.Ε. ήρθαν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για την συγχαρούν και όχι να την «θάψουν».

Οι πανηγυρισμοί των επισήμων για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι κατανοητοί, σχολιάζει ο Economist.

Παρόλα αυτά τονίζει ότι η Ελλάδα παραμένει σε προβληματική κατάσταση, τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά,  καθώς  έχει απωλέσει το 1/4 της οικονομικής της παραγωγής από το 2007, κυρίως εξαιτίας των λαθών των κυβερνήσεων και των πιστωτών της αλλά και επειδή το ¼ του εργατικού δυναμικού βρίσκεται στη λίστα ανεργίας.

Επιπρόσθετα –συνεχίζει ο Economist- μη λαμβάνοντας υπόψιν το «σκοτεινό» εμπόριο καυσίμων και τα ευμετάβλητα έσοδα από τον τουρισμό (που αυξήθηκαν εν μέρει λόγω των αναταραχών σε Αίγυπτο και Τυνησία), οι εξαγωγές της Ελλάδας συρρικνώνονται.

Αυτό είναι ανησυχητικό, σχολιάζει το περιοδικό. Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, το χαμηλότερο κόστος εργασίας έδωσε ώθηση στις εξαγωγές. Ορισμένοι Έλληνες ισχυρίζονται ότι φταίει η πιστωτική στενότητα.

Άλλοι επισημαίνουν ότι η κύρια εξαγωγική αγορά της χώρας, η ΕΕ, βρισκόταν σε ύφεση. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα –σύμφωνα με τον Economist- είναι μια οικονομία που παράγει λίγα εμπορεύσιμα αγαθά, ενώ οι φθηνότεροι εργαζόμενοι κάνουν μικρή διαφορά εάν δεν υπάρχουν εργοστάσια να τους προσλάβουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, λένε πολλοί αγανακτισμένοι Έλληνες, είναι το δυσλειτουργικό κράτος. Ο κ. Σαμαράς, που σχεδόν έχει απαλλαγεί από την κακοδιαχείριση του παρελθόντος, επιτρέπει να διατηρούνται «παλαιάς κοπής» πελατειακές σχέσεις.

Παρ’ ολ’ αυτά, ίσως η ατιμωρησία να έχει δεχτεί ένα μικρό πλήγμα, αναφέρει ο Economist, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα του Άκη Τσοχατζόπουλου που βρίσκεται πίσω από τις μπάρες για διαφθορά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα