H «κρυφή» μάχη της Ευρώπης για να κρατήσει την ηγεσία του ΔΝΤ

Αναλυτικά όσα αναφέρονται σε ρεπορτάζ του «Politico»

Μια έντονη παρασκηνιακή μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό για την ηγεσία του ΔΝΤ, με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να προσπαθούν να διατηρήσουν σε ευρωπαϊκά χέρια τα ηνία του Ταμείου, σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ  του «Politico».

Μετά την απόφαση να αναλάβει η Κριστίν Λαγκάρντ την κεφαλή της ΕΚΤ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν την κατάλληλη υποψηφιότητα προκειμένου να παραμείνει η γενική διεύθυνση του Ταμείου σε έναν ευρωπαίο.

Σύμφωνα με το Politico, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας συζήτησαν  μια λίστα με τους επικρατέστερους υποψήφιους για τη θέση, στο περιθώριο της πρόσφατης συνάντησης που είχαν με ομολόγους τους από τις χώρες των G7 κοντά στο Παρίσι.

«Πρόκειται για υψηλή πολιτική και εξουσία. Η ΕΕ θέλει να διατηρήσει την επιρροή της στο παγκόσμιο στερέωμα τη στιγμή που υπάρχουν ανησυχίες για την αναδυόμενη ισχύ της Ασίας που θα μπορούσε να αφήσει πίσω την ΕΕ», αναφέρει ο Mujtaba Rahman, διευθυντής αρμόδιος για την Ευρώπη στο Eurasia Group.

H λίστα με τους… επίδοξους μνηστήρες για τη κορυφαία θέση του ΔΝΤ περιελάμβανε, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Politico, διάφορα πρόσωπα, από τον πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μέχρι τον κεντρικό τραπεζίτη της Αγγλίας Mark Carney και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας Alexander Stubb.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως,  το όνομα του κ. Ντάισελμπλουμ δεν προκρίθηκε. Στους αντιπάλους της συγκεκριμένης υποψηφιότητας συμπεριλαμβάνονταν η Ιταλία και η Βρετανία, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στο Politico. Εκτός κούρσας φαίνεται πως έχει βρεθεί και ο επικεφαλής της τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι πιθανότητες άλλων υποψηφίων, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Μαριο Σεντένο, ο ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο και ο Όλι Ρεν.

Όπως ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο «Politico», οι κύριοι ανταγωνιστές για την θέση θα μπορούσαν να προέλθουν από την Άπω Ανατολή, καθώς τόσο η Ιαπωνία, όσο και η Κίνα ή η Σιγκαπούρη θα μπορούσαν να προτείνουν δικούς τους υποψήφιους.

Το πλάνο των ευρωπαίων είναι να καταλήξουν μέχρι το τέλος του μήνα σε έναν  κοινό υποψήφιο. Η αποφασιστικότητα τους βασίζεται σε μια συμφωνία κυρίων με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία τα ηνία του ΔΝΤ θα δίνονται σε αξιωματούχο προερχόμενο από ευρωπαϊκή χώρα, ενώ η ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας θα μένει σε αμερικανικά χέρια.

Σύμφωνα με τον Rahman, η συμφωνία αυτή δύσκολα θα αλλάξει. «Η Ευρώπη δεν θα δυσκολευθεί πολύ να κρατήσει την ηγεσια του ΔΝΤ. Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν εύκολα την Παγκόσμια Τράπεζα και εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη αντίθεση από τις ΗΠΑ για έναν υποψήφιο από την ΕΕ», ανέφερε στο «Politico».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, οι ευρωπαίοι δύσκολα πάντως θα καταλήξουν άμεσα σε κάποιον υποψηφίο και πιθανότατα θα χρειαστούν και άλλες ανεπίσημες συναντήσεις για να καταλήξουν στον τελικό υποψήφιο.

«Η Ευρώπη έχει το ηθικό πλεονέκτημα όσον αφορά το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή και πρέπει να έχει το ηθικό πλεονέκτημα και όσον αφορά το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι η θέση είναι ανοιχτή για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από τη συμφωνία κυρίων. Με το να διεκδικούν αυτή τη θέση υπονομεύουν το ίδιο το συμφέρον τους», υποστήριξε ο Nicolas Véron από το think tank Bruegel, μιλώντας στο «Politico».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα