Η Άγκυρα παζαρεύει το «ναι» σε Φινλανδία και Σουηδία μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία επιμένει στην έκδοση συγκεκριμένων κούρδων μαχητών που ζουν στη Σουηδία

«Απιθανο» χαρακτηρίζεται το ενδεχόμενο θεαματικής προόδου ώστε να καταστει δυνατή η μεταστροφή της Τουρκίας απέναντι στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει την Τρίτη στη Μαδρίτη. Όπως τονίζει το Reuters η Άγκυρα δείχνει να μην βιάζεται ιδιαίτερα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα τόσο με τούρκους, όσο και δυτικούς αξιωματουχους.

Το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υποβληθηκε ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που χαρακτηρίστηκε και ως ιστορική διεύρυνση της Δυτικής Αμυντικής Συμμαχίας.  Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «εξέπληξε τους συμμάχους», με την αντίθεση του, σημειώνει το Reuters, τονίζοντας το επιχείρημα περί υποστήριξης των σκανδιναβικών χωρών σε τρομοκρατικές ομάδες όπως είπε.

Κάθε αίτημα ένταξης απαιτεί ομοφωνία από τα 30 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, του οποίου οι ηγέτες θα συναντηθούν στις 29 και 30 Ιουνίου.

Αν και ορισμένοι χαρακτήριζαν τη Σύνοδο ορόσημο αποφάσεων, το Ρόιτερς υπογραμμίζει ότι οι Τούρκοι διαπραγματευτές δεν ενδιαφέρονται για τις προθεσμίες που επιβάλλονται από τους ξένους συμμάχους τους και είναι έτοιμοι να πιέσουν για μήνες, εάν χρειαστεί, ώστε τα σκανδιναβικά κράτη να άρουν τα εμπάργκο όπλων και να πατάξουν τις χαρακτηριζόμενες από την Τουρκία «τρομοκρατικές ομάδες», αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τέσσερις διαφορετικές πηγές.

Η Άγκυρα επιμένει στην έκδοση συγκεκριμένων κούρδων μαχητών που ζουν στη Σουηδία, όπως ανέφερε πηγή με γνώση του θέματος.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες δεν αποκλείουν μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής, ωστόσο, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ερντογάν, την περασμένη εβδομάδα, Ιμπραχήμ Καλίν η Άγκυρα – ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ και μέλος εδώ και 70 χρόνια – περιμένει δεσμευτικά βήματα και δεν βλέπει τη σύνοδο κορυφής ως προθεσμία.

«Υπήρξαν συναντήσεις, αλλά δυστυχώς δεν γίνονται τα βήματα που περιμέναμε», δήλωσε τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες. «Φαίνεται δύσκολο να βγει ένα αποτέλεσμα από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ».

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk την Κυριακή, ο Καλίν είπε ότι ο ίδιος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ θα έχουν νέες συνομιλίες με Φινλανδούς και Σουηδούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ενώ θα ακολουθήσει άλλος ένας γύρος συνομιλιών μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για Τρίτη πριν από τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης.

«Η συμμετοχή σε αυτή τη σύνοδο δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε ένα βήμα πίσω από τη θέση μας», είπε ο Καλίν, αναφερόμενος στην τετραμερή συνάντηση της Τρίτης.

Πηγή με γνώση των εξελίξεων που μίλησε στο Ρόιτερς ανέφερε ότι ένα έγγραφο που περιγράφει τις δεσμεύσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας εμπεριέχει ζητήματα που ακόμα δεν έχουν ακόμη πλήρως συμφωνηθεί.

Το Ρόιτερς κάνει αναφορά και στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχει μπροστά του ο Ερντογάν, τον επόμενο χρονο, ο οποί9ος λέει ότι οι σκανδιναβοί δίνουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, καθώς και οπαδούς του Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται για ενορχήστρωση απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Η σκληρή στάση εκτιμάται ότι βοήθησε τις δημοσκοπήσεις του να ανακάμψουν ακόμη και όταν ο πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάσσεται στα ύψη και το νόμισμά της πέφτει σε μεγάλο βαθμό λόγω των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών του προέδρου.

Ένας δυτικός διπλωμάτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο Ερντογάν πιθανότατα υπαναχωρήσει στο ζήτημα των υποψηφιοτήτων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά «αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετούς ακόμη μήνες, καθώς προσβλέπει σε εκλογές και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απογοητεύονται όλο και περισσότερο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα