Η επίθεση στον Τσίπρα φάρμακο για το διαζύγιο

«Πόλεμο θέλουν; Πόλεμο θα έχουν. Τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος ήταν το καλύτερο δώρο που μπορούσε να μας κάνει». Αυτό ισχυρίζονται στη Χαριλάου Τρικούπη, εξηγώντας την ομολογουμένως πολύ σκληρή ανακοίνωση κατά του πρωθυπουργού που εκδόθηκε από το Κίνημα Αλλαγής την Πέμπτη το απόγευμα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το γιατί η χαρακτηριζόμενη παραπάνω ως επίθεση είναι «δώρο» για το Κίνημα Αλλαγής εξηγούν οι παλιές καραβάνες του ΠΑΣΟΚ. Υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι θα βοηθήσει να ξεπεραστούν όσο το δυνατόν ανώδυνα οι κραδασμοί από την αποχώρηση του Ποταμιού, διότι «αφενός μεν θα ενεργοποιηθεί το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, αφετέρου δε θα υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση των μελών».

Επίσης η στρατηγική που θα αναπτυχθεί από τη Δευτέρα το πρωί, όπου θα απουσιάζει το Ποτάμι από το εγχείρημα του ΚΙΝ.ΑΛ., θα είναι της σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ επί όλων των θεμάτων. «Πολύ πιο εύκολα η πρόεδρος θα λέει “όχι” στην κυβέρνηση, ειδικά όταν οι ΑΝ.ΕΛ. ποιούν τη νήσσα», λένε οι συνεργάτες της κας Γεννηματά, οι οποίοι αναδεικνύουν στις συνομιλίες τους με δημοσιογράφους δύο φράσεις από την ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

Η μία είναι ότι «δυστυχώς ο κ. Τσίπρας δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Εθνικής», για να αποδείξουν ότι ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που τους ένοιαζε από την πρώτη ημέρα της κρίσης ήταν το ρεσάλτο στην εξουσία. Η δεύτερη είναι: «Ο κ. Τσίπρας όταν μιλά για λαϊκισμό δεν έχει παρά να κοιτάξει τον καθρέφτη του. Όταν μιλά για εθνικισμό δεν έχει παρά να κοιτάξει δίπλα του, τον συγκυβερνήτη του, κ. Καμμένο». Και όπως γίνεται αντιληπτό από εδώ και στο εξής οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα χτυπήσουν κόκκινο. Κάτι που η κα Γεννηματά θεωρεί ως απαραίτητο συστατικό, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του επαναπατρισμού των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που το 2012 και το 2015 μετοίκησαν –προσωρινά όπως εκτιμούν– στον ΣΥΡΙΖΑ.

 Το «διαζύγιο»

Σε ό,τι αφορά το «διαζύγιο» με το Ποτάμι, μάλλον οι περισσότεροι εντός Χαριλάου Τρικούπη θα αναστενάξουν με ανακούφιση. Η συγκατοίκηση με το Ποτάμι ήταν πολύ δύσκολη. Το κενό ανάμεσά τους δεν ήταν μόνο πολιτικό. Ήταν και, κατά κάποιον τρόπο, αισθητικό. Για το ΠΑΣΟΚ οι προερχόμενοι από το Ποτάμι ήταν κάτι σαν ανεπιθύμητοι επισκέπτες. Τους έβαλαν στο σπίτι τους, τους τράταραν γλυκό, αλλά δεν έβλεπαν την ώρα το πότε θα τους ξεφορτωθούν.

Η διάσταση απόψεων στο θέμα της συμφωνίας ΤσίπραΖάεφ και η δημόσια διαφοροποίηση Θεοδωράκη από τη γραμμή Γεννηματά, μεγάλωσε τις ρωγμές. Και όπως αναφέρουν συνεργάτες της κας Γεννηματά, «η πρόεδρος θεωρούσε αναμενόμενη αυτή την εξέλιξη». Ενώ το μήνυμα που έχει σταλεί προς τη βάση είναι «εμείς, σε κάθε περίπτωση, κοιτάμε μπροστά». Στον χώρο του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως η συγκατοίκησή τους με τον Στ. Θεοδωράκη «δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από τις προοπτικές που πρόσφερε».

Έμπειρος κοινοβουλευτικός του ΠΑΣΟΚ έλεγε πως «η αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη εξασφαλίζει ελευθερία κινήσεων και επιλογών στην κα Γεννηματά». Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που την ωθούν να επιστρέψει στα «πεπατημένα». Εξάλλου, οι υπόλοιπες συνιστώσες δεν έχουν την ίδια βαρύτητα εντός του ΚΙΝ.ΑΛ.. Κι όπως λένε χαρακτηριστικά: «Ο Γιώργος Παπανδρέου εξαρτάται πλήρως από τη γενναιοδωρία της. Ο Γιώργος Καμίνης είναι μοναχικός καβαλάρης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει ρόλο συστημικής αντιπολίτευσης του άλλου ΠΑΣΟΚ. Και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της αμελητέας ΔΗΜ.ΑΡ. θα λειτουργήσει μάλλον σαν σώγαμπρος, εξαρτώντας την πολιτική του επιβίωση από την πριμοδότηση του συστήματος ΠΑΣΟΚ».

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν μάλιστα ότι η διάσπαση του ΚΙΝ.ΑΛ. θα βοηθήσει την ανασύσταση του παλιού ΠΑΣΟΚ. Και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «οι 55.000 ψηφοφόροι που πήγαν στις κάλπες την περασμένη Κυριακή για να εκλέξουν τις τοπικές επιτροπές του ΚΙΝ.ΑΛ. ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δυσαρεστημένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, πως ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Στις αναλύσεις που γίνονται εντός της Χαριλάου Τρικούπη καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το Ποτάμι τώρα που ανεξαρτητοποιείται δεν έχει προοπτικές παρά τη φρέσκια ματιά στην πολιτική. Το νέο του στίγμα δεν κατάφερε να ενηλικιωθεί και, όπως λένε, «το κόμμα του κ. Θεοδωράκη έχει πάντα πλεόνασμα σε νεωτερικές και γενναίες ιδέες, αλλά έλλειμμα σε πολιτική. Οι έξι βουλευτές του θα αναζητήσουν την πολιτική επιβίωσή τους κινούμενοι προς Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ, ή παραμένοντας κοντά στη Φώφη Γεννηματά».

 

Συμφωνεί με τη Φώφη ο Λοβέρδος

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, ο οποίος μιλώντας για το διαζύγιο με το Ποτάμι εκτίμησε ότι θα λειτουργήσει υπέρ του Κινήματος Αλλαγής.

«Εγώ δεν πατάω σε δύο βάρκες, πατάω σε μία. Αυτή η βάρκα στην οποία πατάω είναι η δίκαιη και σκληρή αντιπολίτευση στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θέλω να υπογραμμίσω τη σωστή στάση της κας Γεννηματά και στα θέματα του Ζαππείου και στο Μακεδονικό. Νομίζω, ό,τι κι αν αποφασίσει ο κ. Θεοδωράκης την Κυριακή, εμείς θα συνεχίσουμε ως Κίνημα Αλλαγής προς τα εμπρός. Το ξεκαθάρισμα θα λειτουργήσει υπέρ μας. Ό,τι και να γίνει θα πάμε καλύτερα, εμείς θα ανεβούμε. Θα βοηθηθούμε όσο δεν νοθεύεται το πολιτικό μας μήνυμα. Εγώ δεν θα συγκρουστώ με κανέναν, υπάρχουν άνθρωποι στον χώρο μας που έχουν δημοσιότητα επειδή ασχολούνται με τα εσωκομματικά και συγκρούονται. Εγώ δεν είμαι αυτός», τόνισε.

«Εγώ, μετά τις εκλογές του 2015, έχω κριτήριο αν κάνω καλή αντιπολίτευση. Κάθε στέλεχος του χώρου αυτό πρέπει να έχει στο μυαλό. Γίνεται θέμα επειδή αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση ή επειδή αντιπολιτεύεται το Κίνημα Αλλαγής; Εγώ δεν θέλω να είμαι στη δεύτερη κατηγορία», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα