Η Εύα «πληγώνει» το ΠΑΣΟΚ

Παρά τις δικαιολογίες του Ανδρουλάκη η υπόθεση Καϊλή δημιουργεί ζητήματα στην Χαριλάου Τρικούπη

Τα πρώτα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις μετά την σύλληψη της Εύας Καϊλή και του Qatar-gate δικαίωσαν τις ανησυχίες της Χαριλάου Τρικούπη ότι θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Έτσι το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021 βρίσκεται ακριβώς στο 10% κάτι που σημαίνει πως όσο αυξάνεται η πόλωση κινδυνεύει με μονοψήφια ποσοστά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αλήθεια είναι ότι πέραν του τι έλεγαν προς τα έξω τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέμεναν ότι θα στοιχίσει στο κόμμα η υπόθεση της Καϊλή, καθώς δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η όμορφη Θεσσαλονικιά είχε εκλεγεί  δύο φορές ευρωβουλευτής και μία βουλευτής με την σημαία του ΠΑΣΟΚ. Και μπορεί να μην έχει ευθύνη ένα ολόκληρο κόμμα για την παραβατικότητα ενός στελέχους, όμως οι απλοί πολίτες δεν το αντιλαμβάνονται έτσι. Τουναντίον υπάρχει το γενικό τσουβάλιασμα. Απλά λόγω Τσοχατζόπουλου το ΠΑΣΟΚ έχει αυτό που λέμε βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο.

Βέβαια στην περίπτωση της Καϊλή, το ΠΑΣΟΚ αν κι έδειξε απίστευτα γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την προσαγωγή της ευρωβουλευτού από τις βελγικές αρχές την διέγραψε, εν τούτοις από εκεί και πέρα τα έκανε όλα στραβά. Αντί το ΠΑΣΟΚ να επιμείνει στην διαγραφή της και να την καταχεριάσει, που έλεγε και ο αείμνηστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος, επιδόθηκε σε μία αποτυχημένη εν τη γενέση της προσπάθεια να την χρεώσει στην κυβέρνηση. Και μπορεί η κ. Καϊλή να κατηγορήθηκε ότι είχε νταραβέρια με το Μαξίμου, όμως οι πολίτες και δεν τα γνωρίζουν και το κυριότερο αναρωτιούνται γιατί δεν τα κατήγγειλε επί τόσο καιρό το ΠΑΣΟΚ.Οπότε η επιχειρηματολογία Ανδρουλάκη περί «Δούρειου ίππου» όχι μόνο έπεσε στο κενό, αλλά ανέδειξε και την αγωνία του ΠΑΣΟΚ για άλλο ένα φαινόμενο διαφθοράς από στέλεχος του.

Και η υπόθεση Καΐλή, αλλά και το ατόπημα Ανδρουλάκη ήταν αναμενόμενο, ότι θα προκαλέσει ζημιά στο ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο δημοσκοπικά, αλλά και στις εκλογές. Διότι πως θα αντέξει την πίεση που θα του ασκηθεί; Ήδη η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ως παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την Κουμουνδούρου ως τεθλιμμένοι συγγενείς συλλυπούνται τον Ανδρουλάκη, ενώ παράλληλα στέλνουν μηνύματα πως εμείς είμαστε οι μόνοι καθαροί.

Δικαιολογίες

Οπότε το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Παρά τα όσα ισχυρίζονται από την Χαριλάου Τρικούπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον «ρυθμό επικαιρότητας» με τον οποίο ενημερώνει τα μέλη του αναζητεί δικαιολογίες: «Η δημοσκόπηση της Pulse αποτύπωσε την εικόνα στην κορύφωση της υπόθεσης του Qatargate. Η απώλεια της μίας μονάδας που κατέγραψε, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι το μέγιστο που μπορούσαμε να χάσουμε, αλλά και να το ανακτήσουμε εύκολα από τη στιγμή που είναι λόγω αποσυσπείρωσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προοδευτικοί πολίτες έχουν γίνει αποδέκτες του ηχηρού μηνύματος μηδενικής ανοχής στη διάφορα που εξέπεμψε η ακαριαία διαγραφή της κυρίας Καϊλή από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη. Επιμένουμε πολιτικά, με προτάσεις και προγραμματικές θέσεις, και τραβάμε ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή απέναντι σε συμπεριφορές και πρακτικές του παρελθόντος που πλήγωσαν τους πολίτες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα,  αναφέρθηκε βεβαίως και στην υπόθεση Καϊλή, τοποθετώντας της ωστόσο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ και κάνοντας λόγο για «μια νέα κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό σύστημα και στην αξιοπιστία της πολιτικής». Έτσι, χαρακτήρισε την υπόθεση Καϊλή «το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας», για να αναφερθεί στη συνέχεια στην υπόθεση Πάτση, στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη Μαρία Σπυράκη, αλλά και στους δύο υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που, όπως είπε, βρίσκονται ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, εννοώντας προφανώς τους Νίκο Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Κάποιοι θέλουν να χρεώσουν όλα τα πολιτικά σκάνδαλα σε έναν πολιτικό χώρο, εντός και εκτός Ελλάδας. Αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με τις αναφορές του στα στελέχη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να καταδείξει ότι το πρόβλημα της διαφθοράς και έλλειψης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος δεν γνωρίζει κομματικά σύνορα.

Όμως η πίεση ήδη έχει ενταθεί και από τα δύο μεγάλα κόμματα με το ερώτημα να είναι ξεκάθαρο: «Με ποιους θα πάτε». Και όσο το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να μιλά για προγραμματικές συμφωνίες και όχι πρωθυπουργό το νικητή των εκλογών, μάλλον θα βρίσκεται σε ακόμη δυσκολότερη θέση.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν απλοί θεατές. Τουναντίον από εδώ και πέρα θα αντιστρέφει την ερώτηση που θα του γίνεται. Θα ζητά από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ να πουν πώς θα κινηθούν αμέσως μετά τις εκλογές όχι γενικά και αόριστα, αλλά με συμφωνία επί συγκεκριμένων συγκλίσεων σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Βασική επιδίωξη της Χαριλάου Τρικούπη είναι να στερήσει από τους πολιτικούς αντιπάλους την επιχειρηματολογία ότι με τις τοποθετήσεις του το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να πάρει θέση και έτσι ενισχύει το ενδεχόμενο ακυβερνησίας. Η Χαριλάου Τρικούπη επιστρέφει το ερώτημα και καλεί τους άλλους να πάρουν θέση και να δεσμευθούν εκ των προτέρων στις κεντρικές πολιτικές επιλογές.

Οι υποψήφιοι

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα για την Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι ακόμη δεν έχει ανακοινώσει υποψήφιους βουλευτές, παρά το γεγονός ότι όπως τονίζει ο Βαγγέλης Αργύρης (πρόεδρος της Επιτροπής) είναι έτοιμα σε βαθμό 80%. Στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να μην περιμένουν, καθώς λόγω της απογραφής πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Διότι κάποιοι νομοί θα διατηρήσουν τις έδρες, ενώ σε κάποιους άλλους θα υπάρξουν λιγότερες έδρες.

Οπότε για να μην υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, λόγω της απογραφής, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να πάει πίσω η ανακοίνωση των υποψηφίων, κάτι, όμως που έχει δυσαρεστήσει αρκετούς υποψήφιους. Έτσι για παράδειγμα είχαμε μία ηχηρή παραίτηση του γιατρού Γάκη στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ αναμένονται και άλλες.

Πριν ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια θα κληθούν από την Χαριλάου Τρικούπη όλοι οι υποψήφιοι να υπογράψουν ένα συμφωνητικό, ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας με τη γραμμή του κόμματος θα παραδίδουν την έδρα. Βέβαια και στα άλλα κόμματα υπάρχουν τέτοια συμφωνητικά, όμως όποιος διαφωνεί κρατάει την έδρα και παραμένει ανεξάρτητος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα