Η φτώχεια φέρνει γκρίνια

Τα λάθη που έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την πρώτη κοινοβουλευτική περίοδο του κόμματος (Ιανουάριος – Αύγουστος) φαίνεται ότι δεν στοίχισαν μόνο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου το Ποτάμι έχασε το 1/3 των ψηφοφόρων του, αλλά ακόμη και σήμερα, που αποφεύγει να ψηφίσει τα σκληρά μέτρα του 3ου μνημονίου.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές για το Ποτάμι και όλοι πλέον αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη. Μάλιστα, ακόμη κι αυτοί που τον επικρίνουν αναρωτιούνται για ποιον λόγο αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του. Ήδη στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος υπάρχει απογοήτευση. Βέβαια, επισήμως όλοι δηλώνουν πως δεν υπάρχει ζήτημα και σχεδόν καθημερινά «πυροβολούν» το κυβερνητικό σχήμα με επερωτήσεις. Συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη μιλούν για ένα περίεργο πολιτικό διάστημα, πυκνό σε γεγονότα, με αβεβαιότητα για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, θέλοντας να τονίσουν πως το Ποτάμι θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα και λογικά υπολογίζουν ότι αυτό θα γίνει στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Βέβαια, μέχρι τότε υπάρχει πολύς χρόνος και οι διεργασίες είναι πολλές.

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εισηγήσεις του Θεοδωράκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα γίνονται ομόφωνα αποδεκτές και ελάχιστες φορές έχουν εκφραστεί ανοιχτά οι διαφωνίες. Το μεγάλο παράπονο των περισσότερων στελεχών δεν είναι πολιτικό και οι βαθύτερες διαφωνίες τους δεν αφορούν τη φυσιογνωμία και το στίγμα του κόμματος. Αφορούν τη νοοτροπία του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος, λένε, δημιούργησε ένα κόμμα-συλλογικότητα και το μετατρέπει σε αρχηγικό κόμμα. Ο ιδρυτής του Ποταμιού αφήνει να εννοηθεί σε συνομιλίες και συνεντεύξεις του ότι έχει ένα συγκεκριμένο όραμα για το κόμμα, ότι θέλει να δημιουργήσει μια διαφορετική πολιτική οντότητα από τα παλαιού τύπου κόμματα, με άλλες δομές και λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να διατηρηθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας των τοπικών οργανώσεων. Το θέμα είναι ότι όλο και λιγότεροι συμμερίζονται αυτό το όραμα, για δικούς του λόγους ο καθένας.

Διαφοροποιήσεις
Στο εσωτερικό του κόμματος συζητείται η ηχηρή απουσία του Θανάση Σκόκου, εκ των βασικών ιδρυτικών στελεχών του Ποταμιού, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δεν παρίσταται σε καμία συνεδρίαση. Επίσης, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υπεύθυνος της καμπάνιας του Ποταμιού το 2014 και υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, παραιτήθηκε από υπεύθυνος του Τομέα Δικαιωμάτων, ώστε να μπορέσει να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τη στρατηγική και την κατεύθυνση του κόμματος χωρίς να θεωρηθεί ότι υπονομεύει τον κ. Θεοδωράκη.

Αυτός που μιλάει ανοιχτά για το πρόβλημα του Ποταμιού είναι ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην Επιτροπή Διαλόγου (πρόσωπα που στηρίζουν το Ποτάμι, αλλά δεν έχουν ενταχθεί στην κομματική δομή). Και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος το κλίμα δεν είναι καλύτερο. Για την Κατερίνα Μάρκου διαρρέεται από το Μαξίμου ότι είναι πολύ πιθανό να στηρίξει την κυβέρνηση εάν τεθεί θέμα δεδηλωμένης.

Για τον Χάρη Θεοχάρη «γαλάζια» ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ενδιαφέρεται για την ηγεσία του κόμματος, ενώ ο ίδιος είναι σε αγαστή συνεργασία με τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως έχει πει και ο ίδιος, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους ως Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι σε Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ακόμη και για τον Σπύρο Δανέλλη έχει ακουστεί ότι είναι προβληματισμένος.

Την ίδια ώρα, ο Σπύρος Λυκούδης και οι μεταρρυθμιστές του επισήμως είναι στην κομματική γραμμή, όμως δεν σταματά να μιλά για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κόμματος, το οποίο θα ενώσει τα κομμάτια της Κεντροαριστεράς και θα εκπροσωπήσει την ευρύτερη παράταξη. Αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο υποστηρίζουν επίσης η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, οι Κεντροαριστερές Κινήσεις, ακόμη και ο Φίλιππος Σαχινίδης, που προτείνει σταθερά ένα «ελληνικό Επινέ», προς το παρόν φαντάζει ανέφικτο. Το έχει αποκλείσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις) από την πλευρά της έχει την προσδοκία ότι θα αποτελέσει τον πόλο για την ανασύνταξη του χώρου.

Το δημοψήφισμα
Ως απάντηση από τη Σεβαστουπόλεως στα σενάρια που διαρρέονται δίνεται με τα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος στο οποίο έλαβαν μέρος τα μέλη του Ποταμιού από την Κυριακή έως την Τρίτη τα μεσάνυχτα. Όπως επισημαίνεται, «τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος επιβεβαίωσαν τη συμπαγή πολιτική ταυτότητα του Κινήματος, καθότι σε όλα τα πολιτικά ερωτήματα η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών τάχθηκε με τις θέσεις που εκφράζει η ηγεσία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ένα πολιτικό κόμμα τολμά και απευθύνει στα στελέχη του “καθαρά ερωτήματα”, ζητώντας “καθαρές απαντήσεις”, μακριά από τις μεσοβέζικες και μισές αλήθειες του πολιτικού συστήματος».

Τα βασικότερα πολιτικά συμπεράσματα του δημοψηφίσματος είναι:
* Η συντριπτική πλειοψηφία (90%) θεωρεί το Ποτάμι από αρκετά έως πολύ προοδευτικό. Με βάση, πάντως, την παραδοσιακή πολιτική γεωγραφία τα στελέχη τοποθετούν το Κίνημα στο Κέντρο και αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι ή Κεντροαριστεροί ή Κεντροδεξιοί σε ποσοστό 86%.

* Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του Ποταμιού (69%) πιστεύει ότι δεν πρέπει το Κίνημα να εμπλακεί σε συζητήσεις για τα μείζονα ζητήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (85%) πιστεύει ότι δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε πρόωρες εκλογές, αλλά να σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Οι συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα στη συντριπτική πλειοψηφία τους (82%) πιστεύουν ότι το Ποτάμι πρέπει να πει «ναι υπό όρους» σε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας.

– Στο τι πρέπει να κάνει το Ποτάμι σε περίπτωση εκλογών, η απάντηση της μεγάλης πλειοψηφίας είναι ότι πρέπει να κατέβει αυτόνομο. Μόλις 12% πιστεύει ότι στις εκλογές πρέπει να συνεργαστεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), το 27% πιστεύει ότι το Ποτάμι πρέπει να συμμετάσχει σε φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ενώ μόλις 1% είναι υπέρ συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα, αλλά και την εκδήλωση για τον νέο εκλογικό νόμο, αποδεικνύεται ότι το Ποτάμι παραμένει ένας χώρος διαλόγου που δεν περιορίζεται από κομματικά τείχη. Το ζήτημα για τον κ. Θεοδωράκη είναι αν θα κινηθεί γρήγορα ώστε να διατηρήσει την ορμή του Ποταμιού, διαφορετικά δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε ένα απλό ρυάκι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα