Η Κύπρος ξεκινά διαβήματα για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού

Ανησυχίες επικρατούν στην Κύπρο σχετικά με τον ανεγειρόμενο πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού, ο οποίος θα φτιαχτεί 64 χιλιόμετρα από τα Κυπριακά παράλια. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε διαβήματα και παραστάσεις.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η απόφαση για δημιουργία και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στα νότια παράλια της Τουρκίας δημιουργεί ανησυχίες για τυχόν επιπτώσεις ως προς την ασφάλεια, δεδομένου ότι η Κύπρος επηρεάζεται πολύ περισσότερο από ό,τι το μεγαλύτερο τμήμα της ίδιας της τουρκικής επικράτειας».

Ο κ. Προδρόμου, τόνισε «δυστυχώς η Τουρκία δεν έλαβε υπόψη τις σοβαρές επιφυλάξεις που έχουν εκφρασθεί από πολλές πλευρές, ούτε και την έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου για να τερματίσει τα σχέδιά της, αφού πρόκειται για μια σεισμολογικά ευαίσθητη περιοχή, καθώς και την έκκληση να υιοθετήσει τη Συνθήκη για τις διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Ο ίδιος τόνισε, ότι η Τουρκία αγνόησε πλήρως την υπόδειξη έκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να διαβουλευθεί με τις Κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου έγινε τον περασμένο Ιούλιο.

Τέλος, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι παρόμοιες ενέργειες δημιουργούν αστάθεια και κινδύνους ενώ δείχνει να αγνοεί υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας.

Διαβάστε επίσης