Η «μαύρη βίβλος» των ναρκωτικών

Η.. μαύρη «βίβλος» των ναρκωτικών προκύπτει μέσα από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των 146 κατηγορουμένων, που δικάζονται, για την τεράστια και πολυπλόκαμη εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε μετατρέψει πέντε κεντρικές πλατείες της Αθήνας σε στέκια διακίνησης ηρωίνης, κοκαΐνης, χασίς και σκαγκ.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Εκτός από τα σοκαριστικά στιγμιότυπα, που αποτυπώθηκαν στο υλικό της δικογραφίας, την οποία αποκάλυψε η «Α», με διακινητές και χρήστες να συναλλάσσονται υπό το φως της ημέρας και παρουσία κόσμου, από τις συνομιλίες των μελών της οργάνωσης αποκαλύφτηκε ότι ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους ήταν επιφορτισμένοι με την… πρωτογενή παραγωγή ναρκωτικών ουσιών και κυρίως με την παραγωγή κάνναβης, την οποία καλλιεργούσαν στον Μαραθώνα.

Έξι από τους 146 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων τέσσερεις Έλληνες –μία από αυτούς γυναίκα– καλλιεργούσαν κάνναβη σε φυτείες μεγάλης έκτασης στον Μαραθώνα, ενώ μεγάλο μέρος της ποσότητας χασίς που παρήγαγαν διακινείτο από τους Αφρικανούς πωλητές της οργάνωσης, στις πιάτσες του κέντρου της Αθήνας.

Στην υπόθεση, που πήρε τη συμβολική ονομασία «Χίμαιρα», οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, μετά από πολλούς μήνες παρακολούθησης, κατάφεραν καίριο πλήγμα στη δράση του κυκλώματος, καθώς πέτυχαν να ξηλώσουν μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών, υπό την καθοδήγηση της 2ης ανακρίτριας ναρκωτικών Ελένης Γρυπάρη.

Από αυτούς 120 κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, που συνεδριάζει για λόγους ασφαλείας στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ 26 που δεν συνελήφθησαν, καταζητούνται.

Ο… τυφλός

Από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που κατέγραψε ο υπερκοριός, και την ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, Αλβανός, αρχηγικό στέλεχος της υποομάδας, μιλάει με άγνωστο και του λέει ότι έχει κόψει μικρό μέρος της φυτείας, το οποίο «βγήκε» σε ποσότητα των χιλίων διακοσίων γραμμαρίων και τα οποία θα φτιάξει ο αποκαλούμενος «Τυφλός», ενώ στη συνέχεια γίνεται λόγος για ποσότητα 6 κιλών.

Σε άλλη συνομιλία ο Αλβανός μιλάει με Έλληνα συγκατηγορούμενό του και κανονίζουν να πάνε μαζί στον χώρο της καλλιέργειας κάνναβης, για να εκτελέσουν «εργασίες». Στις συνομιλίες γίνεται λόγος για «πότισμα», ενώ αναφέρει ότι έχει προβεί στην καλλιέργεια κάνναβης και την προηγούμενη χρονιά (εννοώντας 2015) και για το 2016 έχει ήδη κόψει την πρώτη σοδειά και έχει φυτέψει και τη δεύτερη.

«Έφαγε… γκολ»

 

Ο Αλβανός αρχηγός αναφέρει ότι την ποσότητα που έβγαλε από την πρώτη σοδειά την πούλησε ήδη αντί του χρηματικού ποσού των 2.000 ευρώ ανά κιλό και συμπληρώνει ότι «έφαγε γκολ» πριν κάποιες μέρες, εννοώντας την ποσότητα 4 κιλών, που του αφαίρεσε με τη βία συγκατηγορούμενος Αλβανός.

«Καταστρέψτε τη φυτεία!»

 

Σε άλλη συνομιλία τέσσερα από τα μέλη της οργάνωσης έχουν αντιληφθεί ότι ο χώρος της καλλιέργειας χασισοφυτειών έχει εντοπιστεί και παρακολουθείται από αστυνομικούς. Έλληνας κατηγορούμενος αναφέρει λεπτομερώς σε άλλον, ονόματι «Αλέκο», το τι έχει συμβεί και σε ποια σημεία έχει ψάξει η Αστυνομία και ότι έχει φύγει από το σημείο μαζί με τη γυναίκα της οργάνωσης, ενώ ο «Αλέκος» τού δίνει εντολή με κάποιον τρόπο να πάει στο σημείο και να καταστρέψει την καλλιέργεια κάνναβης. Συμπληρώνει μάλιστα «θα πάμε κι εμείς», εννοώντας ότι θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το σημείο , για να καταστρέψουν τη φυτεία.

«Έλληνας Μαραθώνα», η κόκα, ο… τσομπάνης και τα γίδια

Ακολουθεί η συνομιλία μεταξύ δύο εκ των κατηγορουμένων, εκ των οποίων ο ένας έχει καταγραφεί ως «Έλληνας Μαραθώνα», ενώ ο άλλος ως «Άγνωστος», οι οποίοι ψάχνουν τρόπους να εξαφανίσουν τη φυτεία, καθώς έχουν καταλάβει ότι έχουν γίνει αντιληπτοί από τους αστυνομικούς.

Έλληνας Μαραθώνα: «Nαι».
Άγνωστος: «Έλα, ρε φίλε».
Έλληνας Μαραθώνα: «Έλα, τι έγινε;»
Άγνωστος: «Καλά, κάνα νέο;»
Έλληνας Μαραθώνα: «Όχι, τίποτα».
Άγνωστος: «Τίποτα;»
Έλληνας Μαραθώνα: «Τίποτα, δεν ξέρω τίποτα, δεν ξέρω. Και εγώ έφυγα, είμαι κάτω στο σπίτι μου, εσύ πού το έμαθες αυτό;»
Άγνωστος: «Mε πήρε ο τέτοιος».
Έλληνας Μαραθώνα: «Ποιος;»
Άγνωστος: «Ο άλλος, ο δικός σου».
Έλληνας Μαραθώνα: «Ο Γιάννης;»
Άγνωστος: «Nαι».
Έλληνας Μαραθώνα: «Ααα…»
Άγνωστος: «Ο κουνιάδος σου».
Έλληνας Μαραθώνα: «Ναι, ναι».
Άγνωστος: «Δεν έχουν μπει ακόμη εκεί, ε;»
Έλληνας Μαραθώνα: «Ένα αυτοκίνητο θα είναι εκεί όλη τη νύχτα “να ’ούμε”, δεν φεύγουν από ’κεί, θα είναι μέχρι αύριο».
Άγνωστος: «Δεν μπορεί κάποιος με τρόπο;»
Έλληνας Μαραθώνα: «Οoo… τίποτα, αφού είναι μπροστά στο αυτό, δε… δεν γίνεται όπου και να πας “να ’ούμε” θα σε δει».
Άγνωστος: «Εντάξει, αφού έχεις το μαντρί».
Έλληνας Μαραθώνα: «Ε, ναι, θα πάω στο μαντρί, αλλά μες στο θερμοκήπιο;»
Άγνωστος: «E, πήγα να δω τα… (ακατάληπτο)».
Έλληνας Μαραθώνα: «Μπορεί να σε ακολουθήσει και αυτός ο ίδιος, κατάλαβες;»
Άγνωστος: «Aυτός δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα».
Έλληνας Μαραθώνα: «Ε;»
Άγνωστος: «Aυτοί πήγαν από εκεί;»
Έλληνας Μαραθώνα: «Ήτανε τρία αυτοκίνητα. Τα δύο φύγανε, έμεινε ένα».
Άγνωστος: «Ναι».
Έλληνας Μαραθώνα: «Τώρα, πόσοι είναι πάνω να πούμε, δύο, τρεις, δεν ξέρω, θα σε γελάσω, δεν πήγα και εγώ καθόλου πάνω».
Άγνωστος: «Ναι, για κάποιο λόγο να μπαίναμε, να τα τέτοιο…»
Έλληνας Μαραθώνα: «Δεν ξέρω τι θα κάνει αύριο, δεν ξέρω τι να σου πω».
Άγνωστος: «Για να μη μιλήσει ο μαλάκας…»
Έλληνας Μαραθώνα: «Ε;»
Άγνωστος: «Mη μιλήσει ο μαλάκας».
Έλληνας Μαραθώνα: «Ξέρω ’γώ, άμα τον ζορίσουνε πολύ. Αυτό φοβάμαι, αλλά εγώ δεν μπορώ να καταλάβω ποιος τον έβγαλε, είναι αυτό που σου έλεγα όμως, ότι αυτός είναι πάρα πολύ μπλεγμένος».
Άγνωστος: «Αυτό κάπου τέτοιο, κάπου έχει γαμ…».
Έλληνας Μαραθώνα: «Είναι σε διάφορα μέρη μπλεγμένος».
Άγνωστος: «Ναι».
Έλληνας Μαραθώνα: «Είναι σε πολλούς δηλαδής, όπως σε εμένα και στον Γιάννη και στον άλλον και στον άλλον και στον άλλον, μπορεί να έχει δέκα μέτωπα αυτός να πούμε. Όπως τον έλεγα και την άλλη φορά να πούμε, δεν μου έκατσε λέει να πούμε η φάση να πούμε με την κόκα, κάτσε, ρε φίλε, κατάλαβες;
Άγνωστος: «Aυτόν τον πήρανε, ε;»
Έλληνας Μαραθώνα: «Ναι, και τη γυναίκα του».
Άγνωστος: «Που δεν ξέρεις πού τους πήγανε, ε;»
Έλληνας Μαραθώνα: «Όχι, δεν ξέρω, δεν ξέρω, δεν ξέρω πού τους πήγανε, τώρα ας πούμε αν μπορέσω να μάθω να ’ούμ, αύριο αν τον πήγανε στο τμήμα στο Μαραθώνα, αλλά τι σχέση έχει στο Μαραθώνα, αφού αυτοί ήτανε από την Ασφάλεια (ακατάληπτο). Άραγες αν ήταν από την Ασφάλεια, πρέπει να τους πήγανε να ’ούμε κάτω, Ευελπίδων, ποιοι είναι αυτοί να ’ούμε, η κεντρική ασφάλεια, δηλαδή».
Άγνωστος: «Ναι, ο τσομπάνης έφυγε από ’κεί;»
Έλληνας Μαραθώνα: «Ε;»
Άγνωστος: «Tσομπάνης».
Έλληνας Μαραθώνα: «Ο τσομπάνης δεν πήγε από το μαντρί να ’ούμε, γιατί δεν έχει χαρτιά, πήγα και τον πήρα εγώ από το βουνό και τον πήγα στο σπίτι να ’ούμε, δεν πήγε καθόλου και πήγε η γυναίκα του στα γίδια».
Άγνωστος: «Ναι. Η γυναίκα σου είναι σπίτι;»
Έλληνας Μαραθώνα: «Nαι, εδώ μαζί είμαστε».
Άγνωστος: «Να βρίσκαμε κάποιο τρόπο για αύριο το πρωί, δεν ξέρω τι…»
Έλληνας Μαραθώνα: «Τέλος πάντων, αύριο πρωί θα πηγαίνει, θα πάει ο κουνιάδος μου να ’ούμε στα γίδια, ξέρω και ’γώ τι θα κάνει, κάτι να γίνει (ακατάληπτο)».
Άγνωστος: «Μίλα του, πες του, πες του να πάει κάτω, ααα… τέτοιο να μην μπλέξει και αυτός».
Έλληνας Μαραθώνα: «Ναι, θα φύγει, θα πάει στα γίδια, σε κάποια φάση θα πάμε κι εμείς να ’ούμε…»
Άγνωστος: «Ναι, να μην μπλέξει, αυτός να πάει να γαμ… να μην μπλέξει ο άλλος».
Έλληνας Μαραθώνα: «Τέλος πάντων, ξέρω εγώ, εγώ θα του έλεγα να ’ούμε να πάει μέσα να ’ούμε, να τραβήξει μια φρέζα και να πάνε να γαμ…».
Άγνωστος: «Τι να κάνει; Ε, ναι, αυτό λέω κι εγώ, να πάει μία μέσα και να τα τέτοιο…»
Έλληνας Μαραθώνα: «Ε, ναι, μια φρέζα μαζί και με τα αλάτια και πάει στο διάλο».
Άγνωστος: «Αυτοί δεν έχουν πληροφορία για εκεί, οπότε δεν μπορούν να σου πουν κάτι».
Έλληνας Μαραθώνα: «Αυτοί, αυτοί όμως δεν έχουν πληροφορία για εκεί, για αλλού πηγαίνανε».
Άγνωστος: «Ναι».
Έλληνας Μαραθώνα: «Κατάλαβες; Γιατί λέγανε να πούμε στη στέρνα, εκεί που είναι η στέρνα, στο βουνό, δεν λέγανε να πούμε ότι είναι μέσα στο θερμοκήπιο, δεν ξέρανε ακριβώς τι γίνεται και τι παίζει».
Άγνωστος: «Ναι, ναι, κάπου θα έχει μιλήσει αυτός, κάπου δεν θα έχει τέτοιο, το καλό είναι να πάει κάποιος εκεί και να μην μπλέξει».
Έλληνας Μαραθώνα: «Ε, ναι, ας κάνει αύριο ό,τι θέλει».
Άγνωστος: «Πες στον κουνιάδο σου, ό,τι και να γίνει, να πει ότι δεν ξέρει τίποτα».
Έλληνας Μαραθώνα: «Ε, εννοείται, τι…»
Άγνωστος: «(ακατάληπτο) ότι το έχει κάνει αυτός».
Έλληνας Μαραθώνα: «Εννοείται, εγώ ήμουν στην Αθήνα, ξέρω εγώ, κάτι θα πει, ότι είναι το θερμοκήπιο ελεύθερο, πήγαινε, έκανε, φύτεψε».
Άγνωστος: «Ναι, ωραίος, έτσι θα πει».
Έλληνας Μαραθώνα: «Ε, τι να κάνουμε».
Άγνωστος: «Ααα… ότι δεν ξέρει κανένα, δεν ξέρει τίποτα».
Έλληνας Μαραθώνα: «Αλλά δεν ξέρει κανένας ότι υπάρχει μέσα στο θερμοκήπιο».
Άγνωστος: «(ακατάληπτο)».
Έλληνας Μαραθώνα: «Δεν γνωρίζει κανένας, ούτε και αυτοί μπήκανε μέσα, αλλά το αύριο δεν το γνωρίζουμε, τι θα κάνουνε…»

Από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που κατέγραψε ο υπερκοριός και την ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ναρκωτικών συνέτασσαν και «συμβόλαια θανάτου», για όσους δεν συμμορφώνονταν με τους «κανόνες – νόμους» της οργάνωσης.

 

Στενά περιθώρια χρόνου έχει το δικαστήριο

 

Όλοι τους, σύμφωνα με τις κατηγορίες για τις οποίες δικάζονται, αποτελούν μέλη μιας από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών. Επί 9 ολόκληρους μήνες του 2016, έμπειροι αστυνομικοί, χρησιμοποιώντας ακόμα και δικά τους μέσα, όπως κάμερες, κινητά τηλέφωνα και βανάκια, μπαλκόνια, ταράτσες, καταστήματα, κατάφεραν να εντοπίσουν, να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν, μέχρι τώρα, 120 άτομα, που είχαν στήσει σε 6 κεντρικές πλατείες της Αθήνας το μεγαλύτερο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών.

Στο υλικό της ογκωδέστατης δικογραφίας, αποτυπώνονται σκηνές με χρήση ναρκωτικών, υπό το φως της ημέρας και παρουσία κόσμου, σε 175 βίντεο και εκατοντάδες φωτογραφίες, που αναμένεται να προβληθούν στο δικαστήριο, καθώς αποτελούν επιβαρυντικά στοιχεία, τα οποία «κλειδώνουν» τις σοβαρές κατηγορίες.
Το δικαστήριο έχει στενά περιθώρια χρόνου για να ολοκληρώσει τη δίκη, καθώς στις 26 Μαΐου συμπληρώνεται το 18μηνο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων και ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα με όσους από αυτούς θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, ακόμη και διαρκούσης της διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης