Η μεγάλη παγίδα των «κόκκινων» στεγαστικών

Δεν είναι μόνο το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων που «πονοκεφαλιάζει» την κυβέρνηση σε αυτό τον κύκλο συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σε «θηλιά» εξελίσσεται και η διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, με τους «θεσμούς» να ζητούν επιτάχυνση των εξελίξεων.

Στην πιο πρόσφατη επίσκεψη των κλιμακίων στην Ελλάδα, συζητήθηκε ο ρυθμός εξυγίανσης από τις τράπεζες. Ο λόγος της ανησυχίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι στα τέλη του 2018 λήγει η νομική προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ φαίνεται πως σύντομα κλείνει και ο κύκλος της άτυπης συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών να μην βγάζουν σε πλειστηριασμό ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως οι τράπεζες έχουν χορηγήσει στεγαστικά δάνεια αξίας 63,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 44,3% από αυτά ονομαστικής αξίας 28,1 δισ. ευρώ έχουν «κοκκινίσει» και κατατάσσονταν τον Ιούνιο του 2018 στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση των προβληματικών στεγαστικών δανείων, αυτά μειώθηκαν το διάστημα Ιούνιος 2017-Ιούνιος 2018 μόλις κατά 1,1% ,όταν τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκαν κατά 15,7% και τα καταναλωτικά κατά 24,6%.

Εκτός των 28,1 δισ. ευρώ «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που διαχειρίζονται οι τράπεζες υπάρχουν άλλα 5 δισ. ευρώ «κόκκινα» στεγαστικά που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και οι τράπεζες αναμένουν τη δικαστική τους κατάληξη. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της διαχείρισής των προβληματικών στεγαστικών δανείων από πλευράς τραπεζών, δηλαδή της ανάκτησης σημαντικού μέρος των απωλειών, αυτά κρίνονται από πενιχρά έως απαισιόδοξα.

Μακροχρόνιες ρυθμίσεις στα σκαριά

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων σχεδιάζεται να αυξηθεί και ο αριθμός των μακροχρόνιων ρυθμίσεων σε «κόκκινα» δάνεια (με περίοδο άνω των 2 ετών) ώστε να δίνεται ευκολότερα η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Διαβάστε επίσης