Ή μόνοι τους ή… σπίτια τους

Ο δρόμος κάθε άλλο παρά εύκολος είναι πλέον για το Ποτάμι μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Η απώλεια του 1/3 της εκλογικής του δύναμης σε μόλις εννέα μήνες δημιουργεί προβληματισμό όχι μόνο στην ηγεσία, αλλά πολύ περισσότερο στα απλά μέλη, τους εθελοντές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όλοι, πλέον, στην οδό Σεβαστουπόλεως αντιλαμβάνονται πως εάν δεν ληφθούν μέτρα και δεν παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τότε το εγχείρημα του Ποταμιού κινδυνεύει με εξαΰλωση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης προανήγγειλε συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος διερευνώντας τα μικρά λάθη, όπως είπε, που έκανε το κόμμα προεκλογικά. Αν και οι δημοσκοπήσεις για τα ποσοστά του Ποταμιού ήταν χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις της Σεβαστουπόλεως, το εκλογικό αποτέλεσμα εξέπληξε τα στελέχη του, καθώς δεν περίμεναν μια τόσο μεγάλη συμπίεση των ποσοστών τους, από το 6% του Ιανουαρίου.

Όλοι αναζητούν το ποιο ήταν το μεγάλο λάθος, αλλά δεν φαίνεται προς το παρόν να ακουμπούν το βασικό πρόβλημα που ήταν η χαμηλή διείσδυση του κόμματος στην περιφέρεια, όπου κατέγραψε μεγάλες απώλειες. Η πλειοψηφία των συνεργατών του Στ. Θεοδωράκη υποστήριξαν ότι χρειάζεται χρόνος για να κριθεί το Ποτάμι, και αυτό δε μπορεί να γίνει σε μόλις 18 μήνες ζωή. Ήταν κι αυτό ένα από το επιχείρημα για να αποτρέψουν την παραίτηση του επικεφαλής το βράδυ της Κυριακής.

Συνεχίζει μόνο αν…
Η αποτίμηση της εκλογικής αποτυχίας του Ποταμιού, η τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι στη κυβέρνηση και ο στρατηγικός του προσανατολισμός, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σχεδόν πεντάωρης κοινής συνεδρίασης της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Συντονιστικής Επιτροπής του κόμματος, με τη συμμετοχή πρώην βουλευτών και στελεχών του Ποταμιού.

Από κανένα στέλεχος δεν τέθηκε θέμα αμφισβήτησης του Στ. Θεοδωράκη στην ηγεσία του κόμματος, μολονότι ο ίδιος ανέλαβε την κύρια ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα από το βράδυ της Κυριακής. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ανοίγοντας τη συζήτηση ανέφερε ότι «ήττα δεν είναι το 4%. Για κάποιους άλλους μάλιστα θα ήταν και επιτυχία. Ήττα ήταν, που δεν κυριαρχήσαμε στον χώρο που θέλαμε να κυριαρχήσουμε. Ήττα είναι, που δεν μας επέλεξαν οι άνεργοι. Που απείχαν οι νέοι μας. Ήττα είναι, που δεν ενθουσιάσαμε πραγματικά τον κόσμο της εργασίας. Ήττα είναι, που δεν μας ψήφισαν καθόλου οι αγρότες και δεν μας άκουσε η περιφέρεια. Ήττα είναι, που κάποιοι “παλιοί” έφυγαν και πήγαν –προσωρινά έστω– στη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι ήττα, που έχουμε ξανά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στη Βουλή ενισχύθηκαν συντηρητικές και ακραίες φωνές. Και όλα αυτά θα ήταν ήττα, ακόμη κι αν παίρναμε 6%».

Όσον αφορά στις συνεργασίες της επόμενης μέρας είπε ότι «το Ποτάμι ή θα συνεχίσει αυτόνομο ή θα διαλυθεί. Δεν θα γίνει πάντως συμπλήρωμα στην Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Και παρακαλούνται όσοι πρεσβεύουν συγκολλήσεις, παζάρια, εκπτώσεις και ομαδικές φωτογραφίες με ότι αυτοπροσδιορίζεται κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, να επιλέξουν μια ακτή και να βγουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργασθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβιβαστούμε. Αλλά θα παραμείνουμε Ποτάμι».

Στη συνέχεια, ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο επερχόμενο συνέδριο του Ποταμιού λέγοντας: «Δεν με ενδιαφέρει ένα συνέδριο όπως των άλλων κομμάτων. Δεν θα γίνουμε ένα λενινιστικό κόμμα με μια Κεντρική Επιτροπή, που θα επιβεβαιώνει τις εισηγήσεις του Προέδρου και τα μέλη της θα περιμένουν να γίνουμε κυβέρνηση, για να αναλάβουν κυβερνητικούς ρόλους. Θέλουμε ένα Κίνημα που θα παράγει λύσεις και θα προωθεί συνεχώς το καινούργιο».

Ο Σπ. Λυκούδης
Σημαντική αξία έχει και η παρέμβαση του Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος ηγείται της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Μία πτέρυγα που βλέπει με θετικό μάτι την συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Ο Σπ. Λυκούδης, λοιπόν, επεσήμανε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά μεν μεγάλη ήττα για το Ποτάμι, αλλά σε καμία περίπτωση ανεπανόρθωτη. Το Ποτάμι, παρά την υποχώρηση των ποσοστών του, παραμένει η νέα σοβαρή πολιτική δύναμη και ο ενδιάμεσος χώρος είναι ο χώρος δράσης του. Επιβάλλεται αποσαφήνιση του στίγματος και της στρατηγικής του, καθώς και η άμεση προτεραιότητα να αποκτήσει οργανωτική δομή σε όλη την Ελλάδα».

Βουλευτές και στελέχη έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για το τι έφταιξε και τα πρώτα συμπεράσματα καταλήγουν στο εξής: Το Ποτάμι χρειάζεται άμεσα αποσαφήνιση της ιδεολογικής του ταυτότητας και αναθεώρηση της στρατηγικής του, ειδικά απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, οργανωτική ανασυγκρότηση με έμφαση στην περιφέρεια, όπου το κόμμα είναι σχεδόν ανύπαρκτο και σε 18 νομούς κυρίως της βόρειας και της δυτικής Ελλάδας έλαβε ποσοστό κάτω του 3%.

Δεν λείπουν και οι γκρίνιες για τον φιλόδοξο στόχο του 10% που τέθηκε, για τη μη προβολή του ανθρώπινου δυναμικού του κόμματος, παρά μόνο στο τέλος της καμπάνιας, αλλά και για τη στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με τις προσωπικές επιθέσεις στον Αλ. Τσίπρα και στον τρόπο που έγινε η αντιπολίτευση τόσο πριν, όσο και μετά τη «μνημονιακή κωλοτούμπα» του κυβερνώντος κόμματος.

Προβληματισμός για τη μη διείσδυση στα λαϊκά στρώματα  
Προβληματισμός υπάρχει και για τη δυσκολία που παρουσιάστηκε να περάσει το μήνυμα του Ποταμιού στα πιο λαϊκά στρώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρατηρείται μια μεγάλη απόκλιση στα ποσοστά μεταξύ αστικών και λαϊκών συνοικιών, π.χ. σε Ψυχικό-Φιλοθέη το Ποτάμι ήταν τρίτο κόμμα με 10,2%, ενώ στην Αγ. Βαρβάρα ήταν έβδομο με 3,89%. Βέβαια, το χειρότερο είναι ότι υπήρξε πλήρης απουσία του Ποταμιού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, στις οποίες δεν υπήρχε καμία απολύτως δομή προβολής των θέσεών του. Στελέχη της Σεβαστουπόλεως υποστηρίζουν ότι με την εξαίρεση των νομών στους οποίους υπήρχαν εκλεγμένοι βουλευτές, στους «υπόλοιπους» το κόμμα επαναπαύθηκε στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του κ. Θεοδωράκη, καθώς δεν υπήρχαν καν εθελοντές για να μοιράσουν το προεκλογικό υλικό του κόμματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα