Η «βόμβα» της Λαγκάρντ για την ανάκαμψη

Σχεδόν απίθανη «βλέπει» η πρόεδρος της ΕΚΤ την πλήρη επαναφορά των οικονομικών πριν από το τέλος του 2022

Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει προειδοποιεί η λαϊκή σοφία. Το ίδιο φαίνεται, όμως, ότι κάνει ο Ύψιστος βλέποντας τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να προσδοκούν ανάσταση των «πεθαμένων» από τον κορωνοϊό οικονομιών τους εντός του 2021.Κι αυτό διότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης πιθανότατα δεν θα είναι ομαλή και τύπου V όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, αλλά ασταθής και μάλλον… αργοπορημένη στο ραντεβού της.

Γι’ αυτό το δυσοίωνο ενδεχόμενο προειδοποίησε σήμερα Τρίτη (6/10) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας στο Συμβούλιο CEO που διοργάνωσε η Wall Street Journal, η ισχυρά κυρία της ΕΚΤ ισχυρίστηκε ότι πριν από το τέλος του 2022 η οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι πιθανό να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν προ πανδημίας.

«Τώρα φοβούμαστε ότι τα μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί από τις αρχές, θα έχουν επίδραση σε αυτή την ανάκαμψη, επομένως αντί αυτή του σχήματος V για την οποία ελπίζουμε και ευχόμαστε, φοβούμαστε ότι αυτό το δεύτερο σκέλος του V να είναι πιο ασταθές» είπε χαρακτηριστικά η άλλοτε υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας.

Φυσικά η Κρ. Λαγκάρντ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η ΕΚΤ θα «χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία», για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί στις οικονομίες η υγειονομική κρίση, επαναλαμβάνοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αρχές της Ένωσης είναι έτοιμες να τροποποιήσουν την αντίδρασή τους στην κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προειδοποιήσεις Λαγκάρντ έρχονται μία ημέρα μετά από την δημοσιοποίηση έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με την οποία στην πανδημική συγκυρία που ζούμε οι επιτελείς των οικονομιών των ανεπτυγμένες χωρών δεν πρέπει να ανησυχούν για τη διόγκωση του χρέους, αντιθέτως θα πρέπει να εκμεταλλευτούν το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού προκειμένου να πραγματοποιήσουν δαπάνες σε υποδομές. Στη ίδια έκθεση του ΔΝΤ καταγράφονται παραινέσεις προς τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να σχεδιάσουν νέες δαπάνες κεφαλαίων που θα διοχευτευτούν στους κλάδους των ψηφιακών υποδομών και της «πράσινης» τεχνολογίας.

Η «ντιρεκτίβα» του ΔΝΤ επιβεβαιώθηκε και από δηλώσεις που έκανε ο αναπληρωτής διοικητής του Ταμείου, Πάολο Μάουρο, ο οποίος μιλώντας στους Financial Times για τις δημοσιονομικές πολιτικές, υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία ενισχύει το επιχείρημα για αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.

Και το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: αν έφτασε και το ΔΝΤ να εγκαταλείψει τουλάχιστον προς ώρας το δόγμα της λιτότητας, πόσο δρόμο θα διανύσουμε στο τούνελ της ύφεσης; Ένας Θεός ξέρει και δυστυχώς αυτή τη φορά δεν γελάει…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα