ΙΕΚ… ΕΠΟ: Στα κάγκελα οι προπονητές

Από το 1982 όταν ιδρύθηκαν στη χώρα μας τα ΤΕΦΑΑ ανατέθηκε με Προεδρικά Διατάγματα η διδασκαλία του Αθλητισμού (μεταξύ άλλων) στους πτυχιούχους τους.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, όποιος ήθελε να γίνει προπονητής και να δουλέψει σε αθλητικό σωματείο έπρεπε να εισαχθεί στη Γυμναστική Ακαδημία και στη συνέχεια να πάρει εξειδίκευση στην προπονητική κάποιου αθλήματος.

Με τον αθλητικό νόμο 2725/99 για να είναι κάποιος προπονητής προϋπόθεση ήταν να έχει πτυχίο ΤΕΦΑΑ διάταξη, η οποία διατηρήθηκε στον 4373/16 άρθρο 48, τον νόμο 4726/20 και στον τελευταίο νόμο 4809/21 (άρθρο 36 παρ 9).

Έτσι λοιπόν όλοι οι προπονητές αθλημάτων δικαιούντο άδεια άσκησης επαγγέλματος (ΑΑΕ) από τη ΓΓΑ, η οποία ήταν και είναι η μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση αυτού του επαγγέλματος σε επαγγελματικές κατηγορίες και μη.

Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, ουδείς μπορούσε να εργαστεί πουθενά.

Στους προπονητές ποδοσφαίρου συγκεκριμένα καθορίζονταν τα επαγγελματικά δικαιώματα από την Υπουργική Απόφαση 25533/2005 η οποία απέδιδε δίπλωμα  Α΄ Κατηγορίας, που σημαίνει και τον ανώτερο προπονητικό τίτλο εντός της ελληνικής επικράτειας, αφού παρέχεται από κρατική αρχή με προϋπόθεση φοίτησης στην ανώτατη εκπαίδευση.

Κάπου εδώ εμφανίζονται και άλλοι φορείς, που χωρίς καμία πιστοποίηση από κρατική αρχή αρχίζουν να αποδίδουν επαγγελματικά δικαιώματα σε προπονητές!

Η ΕΠΟ εκμεταλλευομένη μια διάταξη του Ν.3479/06 περί αυτοδιοικήτου αρχίζει να λειτουργεί αυτόνομα αντιβαίνοντας το ίδιο το Σύνταγμα, με το να συγκροτεί αδιαβάθμητες σχολές (αδιαβάθμητη Σχολή σημαίνει ότι δεν είναι ΑΕΙ, δεν είναι ΤΕΙ, δεν είναι ΙΕΚ, ούτε μεταλυκειακό) προπονητών στο ποδόσφαιρο διάρκειας μερικών ημερών, αποδίδοντας επαγγελματικά δικαιώματα που ήδη καθορίζονται από τον νόμο μέσω της εισαγωγής στα ΤΕΦΑΑ , δηλαδή στην ανωτάτη εκπαίδευση.

Η ανοχή του κράτους, των ΤΕΦΑΑ και η έλλειψη αντίδρασης οδήγησαν σχεδόν άμεσα στο τετελεσμένο να αποδίδει επαγγελματικά δικαιώματα ένα αδιαβάθμητο εκπαιδευτικά Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) –δηλαδή η ΕΠΟ– εις βάρος αποφοίτων ΑΕΙ, αλλά και να μονοπωλεί το δικαίωμα χορήγησης πιστοποίησης προπονητή ποδοσφαίρου, απαγορεύοντας σε όποιον δεν παρακολουθεί τις σχολές της να γίνει προπονητής ακόμα και αν είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ.

Εννοείται ότι  οι σχολές αυτές προϋπέθεταν και προϋποθέτουν παράβολα διόλου ευκαταφρόνητα, αφού για να αποκτήσει κάποιος απόφοιτος ΤΕΦΑΑ το ήδη κατοχυρωμένο του δικαίωμα με τον αθλητικό νόμο, της ανώτερης κατηγορίας (το UEFA PRO με το οποίο μπορεί να δουλέψει στη Super League 1 και 2) πρέπει να καταβάλει συνολικά το ποσό των 8.000 ευρώ στην ΕΠΟ, ενώ αν δεν το κάνει (και χρησιμοποιήσει το πτυχίο του) μπορεί να εργαστεί μέχρι… τη Α΄ Κατηγορία ενός τοπικού πρωταθλήματος!

Το 2015  (επί Κοντονή) με τον Ν.4326 καταργείται η προηγούμενη σχετική διάταξη και υποχρεώνει  την ΕΠΟ στην αυτονόητη εναρμόνισή  της με το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία.

Η ΕΠΟ με προκλητική αδιαφορία συνεχίζει να μην πειθαρχεί στο Σύνταγμα, απολαμβάνοντας πλέον λόγω της  θέσης που κατέχει στο ποδόσφαιρο, τη μονοπώληση του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου μέσω των αδιαβάθμητων ολιγοήμερων σχολών σε ενδιαφερομένους αποφοίτους γυμνάσιου ή λυκείου (σήμερα μόνο λυκείου) και χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος, παραποιώντας στην ουσία το επάγγελμα του προπονητή, επικαλούμενη την UEFA.

Το 2018 ο Συνήγορος του Πολίτη με απόφασή του δικαιώνει τους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδόσφαιρο και τους εξαιρεί από τις ταυτότητες και τα σεμινάρια της ΕΠΟ.

Η απόφαση κοινοποιείται στον τότε υφυπουργό, τον Γιώργο Βασιλειάδη, αλλά και αργότερα στον Λευτέρη Αυγενάκη.

Το αποτέλεσμα; Έχει πραγματικά ενδιαφέρον….

Το 2018 ο Γ. Βασιλειάδης με νομοσχέδιο επιχειρεί να παραχωρήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδόσφαιρο στην ΕΠΟ. Οι αντιδράσεις  των πανεπιστημίων και οι κινητοποιήσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  να το αποσύρει.

Όμως  τον Ιούνιο του 2021, όταν ο Λευτέρης  Αυγενάκης εν μέσω πανδημίας με δηλώσεις στο Κοινοβούλιο ισχυρίζεται ότι τα ΤΕΦΑΑ  «βγάζουν εκπαιδευτικούς και όχι προπονητές», αγνοώντας  τον αθλητικό νόμο που ο ίδιος παρουσίαζε, και περνά  διάταξη η οποία εκχωρεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των πανεπιστημιακών προπονητών στις σχολές της ΕΠΟ!!!

Τα ερωτήματα των προπονητών ποδοσφαίρου που προέρχονται από ΤΕΦΑΑ είναι πολλά:

  1. Γιατί ο κ. Αυγενάκης δεν εφάρμοσε τον αθλητικό νόμο και επιβράβευσε την ΕΠΟ με εργασιακά δικαιώματα και προσόντα ανώτερα αυτών των ΤΕΦΑΑ;
  2. Έχουν δικαίωμα αδιαβάθμητες σχολές να παράξουν εργασιακά δικαιώματα;
  3. Μπορούν ακόμα και αν ήταν διαβαθμισμένες οι σχολές της ΕΠΟ να παράξουν εργασιακά δικαιώματα ανωτέρα των ΑΕΙ;
  4. Γιατί νομιμοποιεί τα χαράτσια των αδιαβάθμητων σχολών της ΕΠΟ έναντι των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ;
  5. Γιατί δήλωσε ότι οι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ δεν είναι προπονητές; Αν δεν είναι οι πτυχιούχοι, τότε ποιοι είναι;
  6. Γιατί επικαλείται το μικρό της ηλικίας των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ συγχέοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα ανώτατων τίτλων με την εμπειρία;
  7. Γιατί δεν επεμβαίνει στον κανονισμό προπονητών ποδοσφαίρου της ΕΠΟ στις,ακόμα και μετά το νόμο, διατάξεις του οι οποίες αντιβαίνουν το Σύνταγμα;
  8. Γιατί λειτουργεί κατ εξαίρεση και με δυσμενή διάκριση στους προπονητές ποδοσφαίρου αποφοίτους ΤΕΦΑΑ ενώ πληρούν  τα ίδια προσόντα  και εκπαίδευση με τους υπόλοιπους αποφοίτους  ΤΕΦΑΑ άλλων αθλημάτων;
  9. Γιατί νομιμοποιεί το μονοπώλιο του προπονητή ποδοσφαίρου και τη δεσπόζουσα θέση ενός ΝΠΙΔ όπως η ΕΠΟ κάνοντας βάσιμη τη χρόνια καταχρηστική συμπεριφορά της έναντι επαγγελματιών ανώτατων τίτλων;
  10. Γιατί δεν εφαρμόζει το ΠΔ 219/06 σχετικά με τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες και μπορεί κάθε εμπειρικός χωρίς παιδαγωγική επάρκεια μετά από σχολή 10 ημερών να ασχολείται με την προπόνηση των παιδιών μας; Τους κινδύνους τους αντιλαμβάνεται; Γνωρίζει τις διατάξεις της UNESCO και του ΟΗΕ σχετικά με την προπόνηση παιδιών ή δεν τον έχουν ενημερώσει;
  11. Πώς είναι δυνατόν ένας απόφοιτος ΑΕΙ να έχει τα ίδια εργασιακά προσόντα και δικαιώματα με έναν απόφοιτο Λυκείου ενός δεκαήμερου σεμιναρίου της ΕΠΟ;

Οι πανεπιστημιακοί προπονητές πνέουν μένεα για τη στάση του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος επικαλέστηκε τους όρους και τους κανονισμούς της UEFA.

Eίναι όμως έτσι;

Η UEFA στη σύμβαση του 2020 με την ΕΠΟ, στο άρθρο 3 παρ. 4, είναι ξεκάθαρη και δεν θίγει το δικαίωμα της ΕΠΟ  να αναγνωρίσει και  άλλα προπονητικά διπλώματα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Εκτός και αν θεωρήσει κανείς ότι τα προσόντα ΑΕΙ είναι κατώτερα από εκείνα των σχολών τής ΕΠΟ…

Το ερώτημα βέβαια είναι αν θα μπορούσε ακόμα και (αν δεν υπήρχε αυτή η διάταξη) ένα ΝΠΙΔ υπό του… Ελβετικού Συντάγματος (όπως είναι η UEFA) να παρέμβει στις νομοθετικές διαδικασίες της Βουλής την Ελλήνων.

Ρητορικό ερώτημα…

Ήδη οι  πανεπιστημιακοί  προπονητές ποδοσφαίρου των ΑΕΙ σκοπεύουν να κινηθούν νομικά έναντι όλων αυτών, διότι θεωρούν ότι υπάρχουν λόγοι αντισυναγματικότητας  των  διατάξεων  του τελευταίου αθλητικού νόμου.

Ο πόλεμος μόλις άρχισε…

Είπαμε: Καλό το αυτοδιοίκητο, όχι όμως και πάνω από το Σύνταγμα, και κυρίως πάνω από τη νοημοσύνη μας, για να αυξάνει το ταμείο τής ΕΠΟ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα