Ιωάννα Γκελεστάθη: «Μείωση φόρων και συγκράτηση δαπανών η συνταγή της Ν.Δ.»

«Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος δρουν καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον και όχι το συμφέρον της χώρας», δηλώνει σε συνέντευξη της στην «Α» η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννα Γκελεστάθη. Αναφερόμενη στον «Ρουβίκωνα» η κα. Γκελεστάθη τονίζει: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιλέγουν να επιτρέπουν σε μια θράκα αυτοαποκαλούμενων επαναστατών να γελοιοποιεί το συντεταγμένο κράτος».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο

Πώς “διαβάζει” η Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια. Εκτιμάτε ότι δίνει στην Ελλάδα δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών;
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια δεν ήταν το επιδιωκόμενο για τον Ζάεφ. Το ζητούμενο ωστόσο παραμένει αν παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα βρεθεί στη γειτονική χώρα η απαιτούμενη για τη συνταγματική αναθεώρηση κοινοβουλευτική πλειοψηφία είτε πριν είτε μετά από εκλογές. Αν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επικυρωθεί συνταγματικά από τους βόρειους γείτονες τότε ουσιαστικά αυτή δεν υπάρχει και οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από την αρχή. Να σημειώσω πάντως ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήδη από την υπογραφή της παράγει τετελεσμένα όπως και ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε πρόταση δυσπιστίας πριν την υπογραφή της ακριβώς για να προλάβει την παραγωγή των τετελεσμένων αυτών.

Πόσο μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου; Βλέπετε τετραπλές κάλπες τον Μάιο;
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών καθώς ο Πρωθυπουργός και ο συγκυβερνήτης του δρουν καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον και όχι το συμφέρον της χώρας. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η εξουσιομανής παρέα που έχει αναλάβει τις τύχες του τόπου θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα παραμονής της στην Κυβέρνηση.

Τι διαφορετικό μπορεί να φέρει στον τόπο μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας; Για ποιο λόγο να την εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες;
Μια Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας μπορεί να φέρει στον τόπο κάτι διαφορετικό όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας αλλά σε κάθε τομέα της πολιτικής. Ενδεικτικά στο μεταναστευτικό θα περάσουμε από τη λογική των ανοιχτών συνόρων που μετέτρεψε τη χώρα σε ένα απέραντο hotspot στην λογική της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων, της ταχείας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και της άμεσης επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών. Στην ασφάλεια θα περάσουμε από τη λογική του Νόμου Παρασκευόπουλου που αποφυλάκισε χιλιάδες κρατούμενους χωρίς κανένα άλλο κριτήριο παρά μόνο το χρόνο παραμονής τους στη φυλακή στη λογική της τήρησης των νόμων και της επιβολής της τάξης. Στην παιδεία θα περάσουμε από τη λογική του ασύλου της ανομίας και της υποβάθμισης των Πανεπιστημίων στη λογική της έμφασης στην έρευνα στα Πανεπιστήμια, της διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με την αγορά, της επαναφοράς του κατώτατου ορίου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, της φοιτητικής κινητικότητας μεταξύ πανεπιστημιακών σχολών, της δυνατότητας ίδρυσης ξενόγλωσσων τμημάτων από τα Πανεπιστήμια, της καθιέρωσης της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων από την οποία θα εξαρτάται μέρος της χρηματοδότησής τους αλλά και της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Τι βλέπετε να γίνεται με το ζήτημα των συντάξεων; Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει να αποτρέψει τη νέα περικοπή;
Δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω αν η Κυβέρνηση θα τα καταφέρει να αποτρέψει τη νέα περικοπή. Το επιθυμώ και το ελπίζω όπως όλοι οι Έλληνες. Η αποτροπή της νέας περικοπής ωστόσο πρώτον θα πρέπει να γίνει κατόπιν συμφωνίας με τους εταίρους προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η γενικότερη πορεία της οικονομίας από τις απρόβλεπτες αναταράξεις που θα προκαλούσε μια μονομερής ενέργεια και δεύτερον θα πρέπει να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή αποτροπή αφού σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελούσε αφενός αισχρό εμπαιγμό των συνταξιούχων και αφετέρου ευθεία παρέμβαση εκ μέρους των εταίρων στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Αξίζει πάντως να επισημάνω ότι ακόμη και αν επιτευχθεί ο στόχος για αποτροπή της νέας περικοπής έχουν ήδη προηγηθεί επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 20 μειώσεις στις συντάξεις μεταξύ των οποίων οι μειώσεις στις νέες συντάξεις που εκδίδονται με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου και οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας που έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου. Αξίζει επίσης να επισημάνω ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρέλαβαν το ασφαλιστικό σύστημα ισορροπημένο καθώς βάσει κοινώς αποδεκτής αναλογιστικής μελέτης του 2014 οι όροι βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος εκπληρώνονταν μέχρι το 2060 επομένως τόσο οι μειώσεις που έχουν ήδη επέλθει όσο και η υπό διαπραγμάτευση περικοπή θα ήταν παντελώς αχρείαστες αν δεν είχε προηγηθεί η λαίλαπα του 1ου εξαμήνου του 2015.

Υπάρχει περιθώριο άσκησης αυτόνομης οικονομικής πολιτικής ή η Ελλάδα είναι καταδικασμένη σε εσαεί λιτότητα;
Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη σε εσαεί λιτότητα. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ακολουθήσει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που δε θα θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου των πλεονασμάτων αλλά ταυτόχρονα δε θα στραγγαλίζει την αγορά και δε θα εξανεμίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Η συγκράτηση των κρατικών δαπανών μέσω επί παραδείγματι της εφαρμογής του κανόνα 1/5 μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων συνδυαστικά με τη μείωση φόρων και εισφορών όπως επί παραδείγματι του εταιρικού φόρου από το 29% στο 20%, του φόρου μερισμάτων από το 15% στο 5% και των εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% θα δώσουν στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας το απαραίτητο οξυγόνο και θα μειώσουν τις επιβαρύνσεις των φορολογουμένων. Σε δεύτερο χρόνο και έχοντας δώσει δείγματα γραφής τόσο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων όσο και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επιδιώξει σε συνεννόηση με τους εταίρους τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων ώστε να δημιουργηθεί ακόμη περισσότερος δημοσιονομικός χώρος και συνακόλουθα ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός της λιτότητας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας τάσσεται στο πλευρό της Αστυνομίας»

Με αφορμή την υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου άνοιξε συζήτηση για την αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας. Ποια η άποψη σας;
Το έλλειμμα αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι σημερινή υπόθεση. Επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ωστόσο έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Η αποδυνάμωση της Άμεσης Δράσης και της Ομάδας ΔΙΑΣ καθώς και η διάλυση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ επέφεραν καίριο πλήγμα στην αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας. Τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας του κέντρου της Αθήνας επίσης μαστίζονται από λειψανδρία ενώ με το λιγοστό προσωπικό τους πρέπει όχι μόνο να φέρνουν σε πέρας τα καθήκοντα αστυνόμευσης των περιοχών ευθύνης τους αλλά και να συνδράμουν στη λήψη των ατελείωτων μέτρων τάξης και στη φύλαξη των ατελείωτων σταθερών στόχων στις περιοχές εμβέλειάς τους. Η υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου όμως ήγειρε ένα ακόμη ζήτημα. Διαπιστώνουμε ότι οι αστυνομικοί δεν είναι υπόλογοι μόνο όταν δεν κάνουν τη δουλειά τους αλλά και όταν κάνουν τη δουλειά τους. Δεν αναφέρομαι τόσο στις αντιδράσεις κάποιων θλιβερών μειοψηφιών όσο στην ανεκδιήγητη στάση της Υπουργού Δημοσίας Τάξεως. Καίτοι οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ επελήφθησαν τάχιστα του περιστατικού και έδρασαν με απόλυτο επαγγελματισμό η αρμόδια Υπουργός τους κατέκρινε δημοσίως προκαταλαμβάνοντας έτσι και το αποτέλεσμα της ΕΔΕ που διετάχθη σε βάρος τους. Είναι σαφές ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας τάσσεται στο πλευρό της Αστυνομίας ωστόσο όσο η πολιτική ηγεσία του εν λόγω Υπουργείου θα θέτει τις ιδεοληψίες της υπεράνω του αιτήματος των πολιτών για ασφάλεια και δε θα επιτρέπει στους αστυνομικούς να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους η αστυνόμευση τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια θα παραμείνει ελλειμματική ακόμη και αν λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Σας ανησυχούν οι δράσεις του Ρουβίκωνα; Ασπάζεστε την άποψη περί κυβερνητικής ανοχής; Πιστεύετε ότι μπορεί να τους δούμε ακόμα κι ως κόμμα στις εθνικές εκλογές;
Δε με ανησυχούν οι δράσεις του Ρουβίκωνα. Με ανησυχεί η αδράνεια της Κυβέρνησης. Η αυστηροποίηση της διάταξης του Ποινικού Κώδικα που αφορά στη σύσταση συμμορίας και της διάταξης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορά στην προσωρινή κράτηση θα μπορούσαν να δώσουν άμεσα τέλος στη δραστηριότητα της εν λόγω ομάδας που προϊόντος του χρόνου εξαχρειώνεται όλο και περισσότερο. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ωστόσο επιλέγουν να επιτρέπουν σε μια θράκα αυτοαποκαλούμενων επαναστατών να γελοιοποιεί το συντεταγμένο κράτος αναγκάζοντας και τον πλέον καλόπιστο πολίτη να ασπάζεται την άποψη περί κυβερνητικής ανοχής. Το να τους δούμε ως κόμμα στις εθνικές εκλογές θα ήταν μάλλον ανέκδοτο αφού εξ όσων έχω αντιληφθεί δηλώνουν σφοδροί πολέμιοι της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Βλέπουμε τη σύζυγό του προέδρου της ΝΔ, Μαρέβα Μητσοτάκη, να δέχεται συνεχώς επιθέσεις από φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση ΜΜΕ. Ποια η άποψη σας;
Η Μαρέβα Μητσοτάκη είναι μια άξια γυναίκα. Μητέρα τριών παιδιών, διέγραψε μια αξιόλογη πορεία ως κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος αρχικά και στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε επιτυχώς ως επιχειρηματίας στο χώρο της μόδας. Ορισμένα φίλα προσκείμενα στην Κυβέρνηση ΜΜΕ στην απέλπιδα προσπάθειά τους να πλήξουν τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν διστάζουν να στοχοποιούν τη σύζυγό του παρά το ότι η διαδρομή της δεν έχει τίποτα το επίμεμπτο. Η εμμονή τους ωστόσο με το πρόσωπό της και οι χυδαίες επιθέσεις που δέχεται προκαλούν αλγεινή εντύπωση σε κάθε πολίτη που ασπάζεται τις αρχές του πολιτικού πολιτισμού και καθιστούν την πολιτική ζωή της χώρας επικίνδυνα τοξική.

Διαβάστε επίσης