Ήθελε να το πει εδώ και καιρό ο Τατάρ: «Κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα ξαναγίνει πόλεμος στην Κύπρο»

Καλεί τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει την «κυριαρχική ισότητα» των κατεχομένων

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε στο Τουρκοκυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σοκάρει τη διεθνή κοινότητα αλλά αποδεικνύει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ένας πόλεμος στην Κύπρο όπως το 1974, δεν θα επαναληφθεί.

Επίσης είπε ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ενώ επανέλαβε τα περί στρατηγικής “δύο χωριστών κρατών και λαών” στο νησί. Ανέφερε ότι, από την εκλογή του, είχε πει ότι η ομοσπονδία δεν συζητείται πλέον και ότι στο διάλογο αναμένουν συζήτηση δύο χωριστών κρατών και δική τους δομή.

Ο Τατάρ είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να λάβει απόφαση και να αναγνωρίσει την κυριαρχική ισότητα και το διεθνές στάτους των Τουρκοκυπρίων. Ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν από τη Κυπριακή Δημοκρατία με την δύναμη των όπλων των 1960 και ότι όλοι γνωρίζουν τις προθέσεις των Τουρκοκυπρίων και της Ελλάδας.

Μίλησε για μεγάλες αποκλίσεις στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι δύο κοινότητες την έννοια της ομοσπονδίας και ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν ενιαίο κράτος, κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας και μηδέν στρατό.

Επανέλαβε ότι μια συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση δύο χωριστών κρατών που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ για οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων ο Τατάρ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος με καλή πίστη για να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους. Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει συμφωνία, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να μειωθεί είναι η οικονομική ανισότητα.

Για την ενέργεια είπε ότι η μόνη επιλογή για την Κύπρο είναι να ενωθεί με την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω Τουρκίας και αυτό θα είναι το πραγματικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα