Je suis… ταπί!

ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΡΩΜΑ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ  ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Άδεια ταμεία, αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και προκλήσεις από την Τουρκία. Σε αυτές δεκατρείς λέξεις εμπεριέχεται η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα και οδηγεί την κυβέρνηση σε σπασμωδικές κινήσεις. Η επόμενη μέρα, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, διαγράφεται ασαφής και κάποιοι υποστηρίζουν πως επιστρέφουμε στο καλοκαίρι του 2015…

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, οι πληροφορίες που έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία ήθελαν τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρώνεται, ώστε τα απαραίτητα νομοσχέδια να ψηφιστούν πριν από το Πάσχα. Άλλωστε, οι εμπλεκόμενες πλευρές γνωρίζουν πως αν η συμφωνία δεν κλείσει μέσα στον Απρίλιο, τότε δεν θα κλείσει καθόλου μιας και τα βλέμματα θα στραφούν στο βρετανικό δημοψήφισμα του Ιουνίου. Τι συνέβη, λοιπόν, και η κυβέρνηση την Τρίτη το βράδυ προχώρησε σε μονομερείς ενέργειες;

«Σιχάθηκα. Έχω αηδιάσει», σχολίαζε ένας από τους πρωταγωνιστές υπουργούς του τελευταίου διαστήματος που έχει γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλής στα τηλεοπτικά –ειδικά– δίκτυα. Η αναφορά του εστιαζόταν στις διαπραγματεύσεις. Στο λογικό ερώτημα, γιατί επιλέγεται εκ νέου η ρήξη –αν και αυτή δεν ομολογείται επίσημα από κυβερνητικές πηγές–, η απάντησή του ήταν σαφής: «Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να πεις, “αρκετά”».

Εξήγησε δε πως, ενώ όλα έδειχναν να κυλούν σχετικά ομαλά, στο τραπέζι επέστρεψαν οι απαιτήσεις για απελευθέρωση των απολύσεων και για αφορολόγητο κάτω από 6.000 ευρώ!

Παρακολουθώντας κανείς τη συνέντευξη Tύπου Τσακαλώτου, Σταθάκη και Κατρούγκαλου, μπορούσε εύκολα να ξεχωρίσει τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών σε κόκκινες γραμμές. Τις οποίες ο ίδιος δεν προτίθεται να ξεπεράσει, όπως εμφατικά δήλωνε.

«Είναι στα πρόθυρα της παραίτησης», εξηγούσαν κύκλοι του υπουργείου, σημειώνοντας πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αποσαφηνίσει από την αρχή μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει. Το ερώτημα που αυτόματα ακολούθησε ήταν αυτό για το 24% στο ΦΠΑ. «Ο υπουργός διαφωνεί με την αύξηση στην έμμεση φορολόγηση, αλλά προτίθεται να την αποδεχθεί αν καταφέρει να κερδίσει χρόνο και να περάσει η αξιολόγηση», απάντησαν.

Ο έτερος υπουργός, συνομιλητής της «Α», είχε εξηγήσει λίγο νωρίτερα πως «θα χάσουμε πολλά αλλά πρέπει να κερδίσουμε κάτι για να μπορούμε στη συνέχεια να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Αν τα δώσουμε όλα, δεν έχουμε καμιά ελπίδα».

 

Η αποκάλυψη της «Α»

Η ουσία όμως συνοψίζεται στο εξής συμπέρασμα: αν η Ελλάδα δεν πετύχει στην αξιολόγηση, τότε φλερτάρει με την χρεοκοπία εκ νέου. Μάλιστα στην κυβέρνηση δεν θεωρούν καθόλου τυχαία τα σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο τις τελευταίες εβδομάδες, υπονοώντας κατευθυνόμενη δημοσιογραφία.

Η «Α» ήδη από τις 15 Ιανουαρίου, σε αποκαλυπτικό της δημοσίευμα με τίτλο «Σχέδιο ασφυξίας με δικαιολογία την αξιολόγηση;» είχε αναφερθεί στο σχέδιο που βρισκόταν σε εξέλιξη και είχαν μάλιστα εντοπίσει και οι κυβερνώντες. Μόνο που μέχρι σήμερα, τρεις μήνες μετά, δεν ανέλαβαν δράση. Αποκαλύπταμε τότε:

«Εκείνο που θορυβεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι ένας σχεδιασμός που διαφαίνεται από την πλευρά των δανειστών. Η Ελλάδα δεν έχει σημαντικές οικονομικές ανάγκες μέχρι το καλοκαίρι. Τότε είναι που λήγουν ομόλογα, οπότε και θα πρέπει να αποπληρωθούν. Κατά συνέπεια μέχρι τα τέλη Μαΐου η χώρα δεν μπορεί να εκβιαστεί εύκολα. Δεν αποκλείουν λοιπόν στην κυβέρνηση οι δανειστές να αφήσουν την αξιολόγηση να σέρνεται μέχρι την τελευταία στιγμή, οπότε και θα χτυπήσουν με επιπλέον απαιτήσεις. Αυτό, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, θα έχει ως αποτέλεσμα για την Ελλάδα έναν εκβιασμό του τύπου “take it or leave it”, που ταυτόχρονα θα επαναφέρει στο προσκήνιο ακόμα και το σενάριο της χρεοκοπίας».

Το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο: τα κρατικά ταμεία παραμένουν άδεια και το δημόσιο έχει ακολουθήσει την πολιτική της στάσης πληρωμών με εξαίρεση τα άκρως απαραίτητα. Μοναδική απαίτηση παραμένει η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και η καταβολή των συντάξεων, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κοινωνική αναστάτωση. Την ίδια ώρα, όμως, προμηθευτές παραμένουν απλήρωτοι όπως και όσοι έχουν κρατικές συμβάσεις.

Ακόμα και έτσι, όμως, τα διαθέσιμα εξαντλούνται γρήγορα και δεν αναπληρώνονται με την ίδια ταχύτητα από τα φορολογικά έσοδα ενώ οι φορολογικές δηλώσεις ξεκίνησαν με… παράταση.

 

Και στη μέση η Τουρκία

Την ώρα που η χώρα (και η κυβέρνηση) βάλλεται πανταχόθεν, στο παιχνίδι των εκβιασμών μπήκε μέχρι και η Τουρκία, η οποία κάνει βόλτες πάνω από όλη την Ελλάδα προκαλώντας σε καθημερινή βάση (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 27). Ακόμα και την Πέμπτη, οπότε ως απάντηση ο Πάνος Καμμένος διέταξε Πέλεκυ! Πρόκειται για άσκηση πολεμικής ετοιμότητας, η οποία κρίθηκε αναγκαία για να περιορίσει τις παραβιάσεις. Δυστυχώς όμως δεν πέτυχε τον σκοπό της, μιας και οι Τούρκοι ανάγκασαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας εσπευσμένα να βρεθεί στις Οινούσες. Οι… γείτονες, με τον τρόπο αυτό, δείχνουν την αντίθεσή τους εκτός του προσφυγικού και στην έκθεση προόδου της Κομισιόν, η οποία χαρακτηρίζεται ράπισμα μιας και προειδοποιεί για δημοκρατική οπισθοδρόμηση ιδίως στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης και του κράτους δικαίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα