bpbg
bpbg

Και αν ο Φύσσας έφερνε τον Στραματσόνι;

Στην παρηκμασμένη εποχή που βρίσκουν την έκφρασή τους οι παρηκμασμένοι άνθρωποι, όπως έγραψε ο Σεφέρης, ο Γραμμένος… βάφτισε «τεχνικό διευθυντή» τον Βαν Τάκη, αλλά δεν τον εμπιστεύτηκε να βρει αυτός προπονητή

Ο Τάκης Φύσσας τοποθετήθηκε, λέει, τεχνικός διευθυντής της Εθνικής Ανδρών και ο Κώστας Κωνσταντινίδης τεχνικός διευθυντής όλων εθνικών ομάδων.

Πρώτα πήρανε τον Βαν’ τ Σιπ και μετά τον Βαν Τάκη με τον Κωστάκη. Σ’ το πάω στο κουλτουρέ γι’ αρχή. «Οι παρηκμασμένες εποχές βρίσκουν την έκφρασή τους σε παρηκμασμένους εκπροσώπους». Σεφέρης.

Και για να τον εντάξω στη σύγχρονη περιορισμένη γνώση και κατά συνέπεια μειωμένη αντιληπτικότητα, κατέκτησε ένα Μουντιάλ το 1963, το «Νόμπελ Λογοτεχνίας». Μεγάλο πράγμα η παρακμή.

Δηλαδή, σου λέει ο Σεφέρης, τι να περιμένεις από τους Βρακάδες και τους Γραμμένους; Τον Τζόνι Βαν’τ Σιπ θα σου φέρνανε για προπονητή, δεν θα σου φέρνανε τον Μουρίνιο. Τον Βαν Τάκη θα σου φέρνανε, όχι κανέναν μάνατζερ βαρβάτο.

Τη μια σου φέρανε τον Αναστασιάδη με το εικονοστάσι και τον Μπασινά να παριστάνει τον τεχνικό διευθυντή και την άλλη τον Φύσσα. Πού έγινε τίποτα το παράξενο, δηλαδή, και πλακώσανε όλοι να γράφουνε τις παπαριές τους;

Ο Φύσσας, σου λέει ο Γραμμένος, είχε πετυχημένη θητεία στην Εθνική ομάδα, είναι και πρωταθλητής Ευρώπης. Μάλιστα. Το δέσαμε το βαπόρι, δηλαδή. Κι από πού ως πού είναι πετυχημένος; Επειδή η Εθνική προκρίθηκε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας;

Και τι έκανε τότε ο Βαν Τάκης, όταν πλακώθηκαν ο Μανιάτης με τον Κατσουράνη, που κουβαλούσανε τσαμπουκάδες από το ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός; Καθόταν σε μια γωνία κι έβλεπε. Αυτό έκανε ο Βαν Φύσσας, ο τεχνικός διευθυντής.

Και τι περίμενες, δηλαδή, να κάνει ο Βαν Τάκης; Επειδή ήτανε τεχνικός διευθυντής, πάει να πει ότι το ξέρει το έργο; Από πού κι ως πού;

Επειδή το παίζει κουστουμάτος με ζελέ στο μαλλί και κατέβηκε και για βουλευτής; Άμα είναι έτσι, να βάζανε τον Ρουβά τεχνικό διευθυντή. Κι αυτός άλτης τού επί κοντώ ήτανε.

Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Ο Βαν Τάκης δήλωσε τεχνικός διευθυντής, κατοχυρώθηκε ο τίτλος στον κύριο. Το είπε κι ο Γραμμένος. Άπαξ και το είπε ο Γραμμένος, τα λόγια περισσεύουν.

Η Μπαρτσελόνα για να σου δώσει χαρτί τεχνικού διευθυντή πρέπει να σπουδάσεις δυο χρόνια στο σχολείο της και να πληρώσεις αδρά, το μοστράρουνε οι Καταλανοί στο facebook (Barca Universitas) κι ο Βάγγος είπε ότι ο Φύσσας είναι πρωταθλητής Ευρώπης. Βράσε λάχανα.

Καραγκιόζη και κουκουλοφόρο τον αποκάλεσε τον Φύσσα ο Αγραφιώτης, για την υπόθεση με τα στημένα για το παιχνίδι Ατρόμητος – Ολυμπιακός.

Που έτσι κι η εποχή δεν ήτανε τίγκα στην παρακμή, όπως έγραψε ο Σεφέρης, στο ποδόσφαιρο θα υπήρχε ένας εκ των Αγραφιώτη, Φύσσα. Στην Ελλάδα, όλα καλά. Ο Βαν Τάκης θα συνεχίσει να είναι τεχνικός διευθυντής.

Ο Γραμμένος ξέρει τι έγινε στους πιτσιρικάδες του Παναθηναϊκού, όταν ο Φύσσας ήτανε διευθυντής; Έλεγε στα παιδιά ότι προέχει ο πρωταθλητισμός. Το άκουσε ο Νταμπίζας και του πέσανε τα μαλλιά. Σε παιδικές ψυχούλες ο Βαν μιλούσε για πρωταθλητισμό.

Γραμμένος, Βρακάς και Παπαχρήστου έκαναν μια κουβέντα να πάρουνε πρώτα τον Τάκη και ν’ αποφασίσει αυτός για τον νέο προπονητή. Όπως γίνεται στα σοβαρά κράτη, δηλαδή.

Κι άμα, σου λένε, ο Βαν Τάκης μάς κουβαλήσει κανέναν Στραματσόνι στην Εθνική, τι θα γίνει; Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη; Λογικό είναι αυτό.

Ο τεχνικός διευθυντής Τάκης πόσο καπέλο έβαλε στον Αλαφούζο με τον Ιταλό και τους παικταράδες που κουβάλησε; Ειδικό λογιστή έχει βάλει γι’ αυτά ο Αλαφούζος.

Να σ’ το κλείσω. Τον Τζόνι τον Βαν’ τ Σιπ τον ρωτήσανε τη γνώμη του για τον Τάκη Φύσσα; Όχι βέβαια. Θα τα βρούνε στην πορεία, σου λένε οι Γραμμένοι. Έτσι πάει σ’ αυτό το μπουρδ@λ@. Θα τα βρούνε στην πορεία.

Κι αν δεν τα βρούνε, τι θα γίνει, ρε Βάγγο; Ή μήπως έχεις μοιράσεις αρμοδιότητες που είναι ξεκαθαρισμένες; Όλα χύμα στο κύμα πάλι η Εθνική και ο Γραμμένος κοκορεύεται ότι έγινε η καλύτερη επιλογή. Χαίρετε.

Δικούς του προπονητές ο Κωνσταντινίδης

Κι άντε, ο Γραμμένος με τους Βρακάδες αποφάσισαν να κάνουν τον Φύσσα τεχνικό διευθυντή της Ανδρών. Μάλιστα. Επειδή είναι πρωταθλητής Ευρώπης. Τον Κώστα Κωνσταντινίδη, που δεν είναι πρωταθλητής Ευρώπης, πώς τον κάνανε όλων των Εθνικών ομάδων;

Χαμένος κι από την Wikipedia είναι ο Κωστάκης. Κάτι μεταξύ τεχνικού διευθυντή, προπονητή, βοηθού προπονητή και μάνατζερ παικτών ήταν τόσο καιρό ο Κωνσταντινίδης. Μιλάμε για τεράστιες περγαμηνές. Βαθύς γνώστης του αντικειμένου. Ό,τι πρέπει για τεχνικός διευθυντής.

Και για να μην το αδικήσουμε το παλικάρι, περιμένουμε να δώσει στη δημοσιότητα το πλάνο του, για το πώς πρέπει να δουλεύουνε οι εθνικές ομάδες, από τους Παίδες μέχρι τους Άνδρες. Μπορεί να έχει τίποτα κρυφές χάρες που δεν τις ξέρουμε.

Ας βλέπουμε το ραπόρτο του στον Γραμμένο κάθε μήνα να το κρίνουμε. Μπορεί με τον Κώστα οι εθνικές να επιστρέψουνε στις λεωφόρους της δόξας. Με δικούς του προπονητές, βέβαια. Για να έχουν ενιαία φιλοσοφία. Κι άμα στις μικρές εθνικές τιγκάρει από ΠΑΟΚ, θα είναι γιατί γίνεται άριστη δουλειά στις υποδομές.

 

Διαβάστε επίσης