Καλημέρα 2021 με… σαρωτικό ανασχηματισμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σαρωτικό ανασχηματισμό με εκλογικά χαρακτηριστικά θα κάνει τις πρώτες μέρες του 2021 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αλλαγή χρονιάς δεν ήταν… ίδια για πολλούς Υπουργούς που έχουν χάσει τον ύπνο τους και αναζητούν πληροφορίες για το κυβερνητικό τους μέλλον. Κι αυτό γιατί αυτοί που θα μείνουν εκτός νυμφώνος χάνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις επικείμενες εκλογές που για πολλούς-ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρξουν στα μέτωπα της πανδημίας και της οικονομίας θα γίνουν το φθινόπωρο.

Εφόσον αυτές είναι οι προθέσεις του Πρωθυπουργού, οδηγούμαστε ουσιαστικά σε εκλογικό ανασχηματισμό. Αυτό συνεπάγεται πως πέρα από το κριτήριο των ικανοτήτων και της αποτελεσματικότητας, θα μετρήσουν και άλλα στοιχεία στην τελική επιλογή, όπως η εκπροσώπηση όλων των Περιφερειών της χώρας στο Υπουργικό Συμβούλιο και η προτίμηση στα πολιτικά πρόσωπα από τους τεχνοκράτες. Πολιτικά πρόσωπα μάλιστα που θα προέρχονται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και όχι από άλλους χώρους, όπως κατά καιρούς είχε συζητηθεί με επιλογές τύπου Γιάννη Μανιάτη.

Εξάλλου τα ανοίγματα έχουν γίνει, με τελευταίο την κυβερνητική επιλογή της πρώην υπουργού και ευρωπαίας επιτρόπου του ΠΑΣΟΚ Άννας Διαμαντοπούλου, που προτάθηκε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ.

Οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για «έξοδο» κορυφαίων υπουργών και μετακινήσεις κυβερνητικών στελεχών, έχουν δημιουργήσει δεδομένα επηρεασμού πολλών κυβερνητικών στελεχών που ασχολούνται πρωτίστως με το αν θα διασωθούν παρά με το έργο που τους έχει ανατεθεί. Το γεγονός αυτό λειτουργεί πιεστικά, ώστε ΑΜΕΣΑ ο πρωθυπουργός ν’ ανακοινώσει τις νέες επιλογές του, ώστε η κυβέρνηση να τρέξει και πάλι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που δεν αντέχει κατεβασμένες ταχύτητες.

Τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν τις γνωρίζουν ούτε οι άμεσοι συνεργάτες του, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να προκύψουν καραμπόλες και ανατροπές.

Η ονοματολογία μπορεί να κρατεί καλά, όμως δεν έχει νόημα η ανάδειξή της καθώς μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις. Υπουργοί όπως η Νίκη Κεραμέως στην Παιδεία και ο Χάρης Θεοχάρης στον Τουρισμό, θεωρείται βέβαιο πως δεν θα συνεχίσουν στα πόστα τους. Έντονα συζητείται ότι θ’ αλλάξει Υπουργείο ο Κωστής Χατζηδάκης, με το Παιδείας να είναι αυτό που είναι πιθανό να τον φιλοξενήσει.

Η επιστροφή της Όλγας Κεφαλογιάννη είναι δεδομένη, ενώ πολύ πιθανή είναι η χρησιμοποίηση σε Υπουργείο πρώτης γραμμής του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος θα επανακάμψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η αξιοποίηση βουλευτών όπως ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Κώστας Κατσαφάδος, οι τρεις διεθνολόγοι Δημήτρης Καιρίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου και Άγγελος Συρίγος είναι προ των πυλών.

Ακλόνητοι στα πόστα τους θα παραμείνουν οι πετυχημένοι Νίκος Δένδιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τα ονόματα που… παίζουν είναι πολλά, ενώ αναμένεται και αύξηση του αριθμού των Υφυπουργών, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλα τα διαμερίσματα της χώρας, αλλά και όλες οι τάσεις.

Ο ανασχηματισμός είναι πιθανό ν’ ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, και όχι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος δύσκολα θα παραμείνει στο πόστο του, καθώς μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο Υπουργείο(Εργασίας ή Τουρισμού), ή ν’ απομακρυνθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το.. πάρει πάνω του κυρίως για να αιτιολογήσει και κάποιες ηχηρές απομακρύνσεις, πλέκοντας το εγκώμιο των αποχωρησάντων από την κυβέρνηση με χαρακτηριστικά τύπου πως ολοκλήρωσαν το έργο που τους είχε ανατεθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα