Καταρρέει ο Ερντογάν – Πληθαίνουν τα σενάρια εκλογών

Δέκα ποσοστιαίες μονάδες “έπεσε” το κόμμα του Ερντογάν, ΑΚΡ, παρά τις επιθετικές κινήσεις του στη Μέση Ανατολή και τη σειρά παραβιάσεων στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας.

Πλέον η δημοτικότητά του μειώνεται ανησυχητικά καθώς τα χρόνια προβλήματα με την οικονομία και την νομισματική πολιτική δεν μπορούν άλλο να “κρυφτούν κάτω από το χαλί”

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν, καθώς και ο κυβερνητικός εταίρος του, το υπερεθνικιστικό MHP, έχουν υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με τα ποσοστά που είχαν καταγράψει στις βουλευτικές εκλογές του 2018.

Το AKP έχει απωλέσει περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες και σήμερα κυμαίνεται σε ποσοστά μεταξύ 32-39%.

Σύμφωνα με τα μεγαλύτερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων στην Τουρκία- MAK, Avrasya, Area- το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης προηγείται πλέον σταθερά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Κύριος λόγος για την μειωμένη δημοτικότητα του προέδρου ο Ερντογάν είναι η συνεχιζόμενη οικονομική και νομισματική κρίση.

Κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση των επιτοκίων, δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Ανεργία και πληθωρισμός παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τα ενοίκια εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, οι τιμές βασικών αγαθών παραμένουν υψηλές.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι αποκτούν περισσότερες επιλογές: ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατσάν ίδρυσε το Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου (DEVA), ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, άλλοτε από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ερντογάν, δοκιμάζει την τύχη του με το νεοιδρυθέν Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek).

Και οι δύο στοχεύουν σε απογοητευμένους ψηφοφόρους του AKP. Ο Νταβούτογλου απευθύνεται περισσότερο στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, ενώ ο Μπαμπατσάν, οικονομολόγος με αναγνωρισμένη κατάρτιση, προβάλλει ένα φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό προφίλ. Πολλοί πιστεύουν ότι θα ήταν ο κατάλληλος υποψήφιος για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία.

Πιθανοί ρυθμιστές Μπαμπατσάν και Νταβούτογλου

Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Μπαμπατσάν και Νατβούτογλου μόλις 5,5% και 3% αντιστοίχως. Αν όμως παρουσιαστεί ενωμένο το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης- αποτελούμενο κυρίως από το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το εθνικιστικό IYI και το αριστερό HDP- οι δύο νέοι «παίκτες» θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Τα σενάρια πρόωρων εκλογών πληθαίνουν. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πρόωρες κάλπες το 2021, αν και θεωρητικά οι εκλογές αναμένονται το 2023. Επισπεύδοντας τις εξελίξεις η κυβέρνηση Ερντογάν θα επιχειρούσε να ανακόψει την άνοδο των νέων κομμάτων ή ακόμη και να τα αποκλείσει από την εκλογική διαδικασία.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, δικαίωμα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές έχουν μόνο όσοι διαθέτουν κομματικές οργανώσεις τουλάχιστον στις μισές επαρχίες της Τουρκίας, καθώς και στο ένα τρίτο των εκλογικών περιφερειών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα