ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΑΤΙ Υποψίες του Ποταμιού για την δικαστική έρευνα

 

Αμφιβολίες για το εάν διεξαχθεί σε βάθος η διερεύνηση των δικαστικών αρχών για τις ευθύνες που προκύπτουν στην φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική εκφράζει το Ποτάμι. Μάλιστα ο τομέας Δικαιοσύνης του κόμματος δημοσιοποίησε τις ανησυχίες του, τονίζοντας σχετικά πως “η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης πρέπει να είναι άμεση, ανεξάρτητη και διεισδυτική, χωρίς μεροληψίες, όσο κι αν αυτό φοβίζει κάποιους”.

Στην Σεβαστουπόλεως είδαν με επιφύλαξη δύο ζητήματα. Το ένα είναι ότι η διερεύνηση της υπόθεσης δεν ανατέθηκε σε έμπειρο Εισαγγελέα Εφετών, με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας. Το δεύτερο είναι ότι η ανάθεση της πραγματογνωμοσύνης σε εν ενεργεία Πυραγό, δηλαδή σε αξιωματικό που τελεί σε σχέση ιεραρχικής εξάρτησης από την ελεγχόμενη ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος είναι εκτός λογικής.

Αυτά τα δύο θεωρούν στο Ποτάμι ότι είναι αρκετά για να κρούσουν τον κώδωνα στην κυβέρνηση ότι δεν θα αναχθούν καμία εμπλοκή της σε προσπάθεια να κουκουλωθεί η υπόθεση. Και όπως λένε χαρακτηριστικά “οι παραλείψεις είναι εγκληματικές κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν”.  Επίσης υποστηρίζουν ότι “οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική αποκάλυψαν δυστυχώς την απουσία μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας και την ανικανότητα του Κράτους στην πιο κρίσιμη λειτουργία του. Την διαφύλαξη της ασφάλειας, της υγείας, της ζωής των πολιτών”.

Τα ερωτήματα

Γι’ αυτό και το Ποτάμι με ανακοίνωση του αναφέρει 10 ερωτήματα που ζητά την διερεύνηση τους από τις δικαστικές αρχές:

  1. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε έγκαιρα η Πολιτική Προστασία;
  2. Γιατί δεν υπήρξε επιχειρησιακή ετοιμότητα;
  3. Γιατί καθυστέρησαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης;
  4. Γιατί δεν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός και στη συνέχεια κεντρικός συντονισμός;
  5. Γιατί έκλεισαν οι δρόμοι και οι οδοί διαφυγής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής;
  6. Γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής;
  7. Γιατί δεν λειτούργησε το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης, για να σταλούν στους πολίτες μηνύματα απομάκρυνσης και εκκένωσης;
  8. Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν άλλα μέσα για να ειδοποιηθούν οι πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή;
  9. Γιατί καθυστέρησαν τα σωστικά μέσα στη θάλασσα;
  10. Γιατί δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για τα θύματα και τους πυρόπληκτους της τραγωδίας;”

Και η ανακοίνωση του τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού καταλήγει: “Οι ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος, να προσωποποιηθούν και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της ανεξάρτητης δικαστικής διερεύνησης, θα μας βρει απέναντι. Τα θύματα, οι συγγενείς τους, οι φίλοι τους και τελικά όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας απαιτούν έρευνα σε βάθος. Απαιτούν φως και όχι άλλες σκιές”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα