Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί με… συνοπτικές διαδικασίες

Σαρωτικές αλλαγές σε κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και λοιπά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, φέρνει μία εγκύκλιος 23 σελίδων του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Σύμφωνα με αυτή (σ.σ. την εγκύκλιο), προβλέπονται στο εξής αυτοματοποιημένες διαδικασίες που θα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον… άσο ή για να ακριβολογούμε μόνο με τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση. Από το οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να καθησυχάσουν τον κόσμο υποστηρίζοντας ότι η εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ έρχεται απλώς να κοινοποιήσει και να διευκρινίσει τα όσα έφεραν οι αλλαγές στις διαδικασίες επιβολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης το 2015. Ωστόσο, από λεπτομερή μελέτη των διατάξεων και με δεδομένο ότι ο αριθμός των οφειλών του Δημοσίου ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ΑΦΜ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι… μυρίζει αίμα. Αποτελεί, άλλωστε, μνημονιακή υποχρέωση η αύξηση -κατά περίπου 100.000- των φορολογουμένων εναντίον των οποίων μπορούν να επιβληθούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Το πρώτο που προκαλεί αίσθηση είναι η επισήμανση ότι από τις κατασχέσεις γλιτώνουν μόνο τα απολύτως αναγκαία. Ειδικότερα, ορίζεται πως καταργούνται κατηγορίες ακατάσχετων με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την κατάσχεση πλέον τα πράγματα που είναι απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του, και προκειμένου για πρόσωπα που με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, τα πράγματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την εργασία τους.

Το δεύτερο σημείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι προκύπτει διαφορά στον υπολογισμό της αξίας των κατασχεμένων ακινήτων, ανάλογα με το αν η οφειλή είναι προς το Δημόσιο ή προς τρίτους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα κατασχεμένα ακίνητα πλέον εκτιμώνται με βάση την εμπορική αξία αυτών κατά το χρόνο της κατάσχεσης, η οποία ορίζεται και ως τιμή πρώτης προσφοράς.

Ωστόσο, με βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, που αφορά σε χρέη προς το Δημόσιο, ορίζεται ότι ειδικότερα για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχή, όπου ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, η τιμή πρώτης προσφοράς, δεν μπορεί να υπολείπεται της αξίας αυτής (σ.σ. της αντικειμενικής δηλαδή), όπως ισχύει κατά το χρόνο επιβολής της κατάσχεσης ή κατά το χρόνο έκδοσης του προγράμματος πλειστηριασμού αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα