Κατώτατο μισθό… Μπουρούντι απαιτεί από την Ελλάδα το ΔΝΤ

Αξιώσεις πέραν πάσης λογικής εμφανίζει το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του μνημονίου. Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή (και η οποία αποτελεί προπομπό ειδικής έκθεσης που θα κοινοποιηθεί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο), το Ταμείο ζητά ακόμα περισσότερο… αίμα στα εργασιακά.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων τους, δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν υψηλό –σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- τον βασικό μισθό στην Ελλάδα, απαιτώντας νέα μείωση, καθώς την διατήρηση μισθών χαμηλότερων του κατώτατου για τους νέους εργαζομένους. Όπως αναμένονταν δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, ενώ όπως αποκαλύπτει η έκθεση οι άτεγκτοι τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από την ευελιξία που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας στη χώρα μας. Το Ταμείο κάνει σαφέστατους υπαινιγμούς για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι το 2015 η χώρα επέστρεψε πίσω στην ύφεση, την ώρα που οικονομίες άλλων κρατών που επίσης χτυπήθηκαν από την κρίση, όπως η Ιρλανδία, επιτάχυναν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς τους.

Ακόμη, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ περιγράφουν με τα πιο σκούρα χρώματα το 2017, εκτιμώντας ότι το Brexit θα επιφέρει σημαντικές ζημιές στην Ευρωζώνη και στην ανάπτυξη των κρατών – μελών της. Ακόμα πιο δυσοίωνες, όμως, είναι οι εκτιμήσεις για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης καθώς βλέπει μεγάλα ρίσκα να ανακύπτουν για την Ε.Ε. με την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, την προσφυγική κρίση, την απειλή της τρομοκρατίας επί της εθνικής ασφάλειας των κρατών μελών της, ενώ σημείο αιχμής των προβλέψεων είναι το προσφυγικό.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν από την Τουρκία στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά είναι πολύ νωρίς να κάνει κάποιος εκτιμήσεις για το αν η συμφωνία του Μαρτίου για την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία, θα κριθεί αποτελεσματική.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα