Κατρούγκαλος:  Δεν είναι στρατηγική της Τουρκίας ο πόλεμος

Δεν βλέπω προοπτική θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο

Την εκτίμηση πως δεν βλέπει την προοπτική ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, αναφέροντας με αφορμή την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ πως δεν είναι στρατηγική της Τουρκίας ο πόλεμος.

«Είναι αλήθεια όμως ότι όσο συσσωρεύεται ένταση με τη συνέχιση των προκλητικών ενεργειών της πρέπει και εμείς να παίρνουμε τα αντίστοιχα μέτρα και για αυτό τον λόγο μπορεί να προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο.
Ακριβώς για αυτό τον λόγο εμείς προχωρούμε στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρακτικά δηλαδή στη συζήτηση με την άλλη πλευρά, όχι για να λύσουμε τα προβλήματά μας, αλλά πώς θα αποφύγουμε αυτή η κλιμάκωση της έντασης να οδηγήσει σε κάτι που δεν θέλουμε.

Όταν μιλάμε για εγρήγορση δεν εννοούμε απλώς να το λέμε δυνατά, εννοούμε ότι κάνουμε κάθε αναγκαία διπλωματική ενέργεια ούτως ώστε το μήνυμα να είναι σαφές προς την άλλη πλευρά ότι ούτε να το διανοηθεί…» τόνισε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Κατρούγκαλος.

«Ήδη οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ δημιουργούν συνθήκες μεγάλης έντασης, θα μπορούσε να πει κανείς κρίσης…

Προοπτική θερμού επεισοδίου προσωπικά δεν βλέπω γιατί δεν είναι ούτε στις προοπτικές, στις προθέσεις της άλλης πλευράς. Δεν ήταν ποτέ στρατηγική της ο πόλεμος. Ξέρει η Τουρκία, δεν υπάρχει σενάριο πολέμου που να κερδίζεται στο Αιγαίο, είναι χαμένη υπόθεση ο πόλεμος και για τις δύο πλευρές.

Εμείς είμαστε φιλειρηνική δύναμη και αυτοί όμως αντιλαμβάνονται το τεράστιο κόστος που θα έχει ένα τέτοιο σενάριο» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.

Διαβάστε επίσης