ΚΗΔΕΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ: Η «υψηλή»… πολυκοσμία τρομάζει τους Βρετανούς

Σε μία μικρή γεωγραφική ακτίνα θα βρεθούν μαζεμένες οι κεφαλές της παγκόσμιας διακυβέρνησης, εκτεθειμένες σε κάθε λογής «χτύπημα»

Όλο και αναβαίνουν οι… παλμοί στη Μεγάλη Βρετανία όσο πλησιάζουμε στη Δευτέρα της 19ης Σεπτεμβρίου, οπότε και στο Νησί θα ειπωθεί το τελευταίο «αντίο» για τη βασίλισσα Ελισάβετ που στις 8 Σεπτεμβρίου έχασε την μάχη για τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Η αγωνία να πάνε όλα καλά με την τήρησή του αυστηρού πρωτοκόλλου είναι έκδηλη. Κι αυτή η αγωνία έχει να κάνει με μία σειρά παραμέτρων που δεν είναι και τόσο αυτονόητες για το ευρύ κοινό, ειδικά σε μία χώρα που έχει… ξεχάσει που είναι να κηδεύεις μονάρχη, αφού την τελευταία φορά που αυτό συνέβη ήταν τον Φεβρουάριο του 1952 με τον θάνατο του πατέρα της Ελισάβετ, βασιλέα Γεωργίου ΣΤ’.

Πρώτο μεγάλο παζλ λοιπόν οι επίσημοι που πρέπει να προσκληθούν βάσει του διπλωματικού «σαβουάρ βιβρ». Το θέμα των προσκλήσεων θα διαχειριστούν από κοινού το Μπάκιγχαμ με τη Ντάουνινγκ Στριτ, με το Παλάτι να διατηρεί το δικαίωμα να απευθύνει και προσωπικές προσκλήσεις εκτός από αυτές που θα έχουν αποδέκτες του ηγέτες κρατών δεδομένου ότι η Ελισάβετ ήταν αρχηγός του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και αρχηγός δεκάδων κρατών που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία όπως π.χ. η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική κ.ά.

Μιας και ο λόγος για την Κοινοπολιτεία σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Αντόνιο Αλμπανέζε, θα μοιραστεί το αεροπλάνο με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, συνοδευόμενος όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από δέκα «απλούς Αυστραλούς».

Όλος ο καλός ο κόσμος…

Μέχρι και λίγα 24ωρα πριν από την κηδεία της Ελισάβετ η λίστα των επίσημων προσκεκλημένων αριθμούσε περί τους 500 ηγέτες, αρχηγούς κρατών και ξένων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Τζο Μπάιντεν, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ναρουχίτο. Σημειώνεται ότι για κάθε έναν αρχηγό κράτους, η πρόσκληση για τη λειτουργία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ είναι αυστηρά προσωπική και «καλύπτει» δύο άτομα. Συνολικά, οι VIP που θα βρεθούν εντός Αβαείου θα είναι 2.000. Για την ιστορία να πούμε ότι δεν έχουν λάβει πρόσκληση να παραστούν στην βασιλική κηδεία οι ηγέτες της Ρωσίας (σ.σ. λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία), της Λευκορωσία και της Μιανμάρ.

Η… πολυκοσμία που θα παρατηρηθεί στην κηδεία της Ελισάβετ οδηγεί αυτόματα στον επόμενο μεγάλο πονοκέφαλο των βρετανικών αρχών που δεν είναι άλλος από την ασφάλεια. Και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά καθώς σε μία μικρή γεωγραφική ακτίνα θα βρεθούν μαζεμένες οι κεφαλές της παγκόσμιας διακυβέρνησης, εκτεθειμένες σε κάθε λογής «χτύπημα». Για να γίνει η δουλειά τους πιο εύκολη και να έχουν ήσυχο –στο μέτρο του δυνατού– το κεφάλι τους, οι Βρετανοί θα προτιμούσαν για παράδειγμα οι ηγέτες να μετακινούνται με πούλμαν. Ωστόσο αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τις ΗΠΑ καθώς ακριβώς για λόγους ασφαλείας ο πλανητάρχης Μπάιντεν θα μετακινηθεί με τη γνωστή θωρακισμένη προεδρική Κάντιλακ. Και προκειμένου να μην τροφοδοτηθεί μία αίσθηση διακριτικής μεταχείρισης όλοι οι ηγέτες των χωρών της G7 θα μετακινηθούν κι αυτοί με τα ιδιωτικά τους μέσα

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα