ΚΙΝΑΛ: Ισορροπία επιβίωσης ανάμεσα στα… βουβάλια (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ)

Στη Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να αντιπολιτευτούν και τη Ν.Δ., αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ

Μία λαϊκή ρήση αναφέρει ότι «όταν στον βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Κάπως έτσι νιώθουν πλέον στη Χαριλάου Τρικούπη, βλέποντας τις επιθέσεις (υποτίθεται) φιλίας που δέχονται από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, δεκάδες στελέχη όλων των βαθμίδων που έκαναν καριέρα με τη… φανέλα του ΠΑΣΟΚ, τώρα κατέχουν θέσεις-κλειδιά είτε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, είτε είναι πρώτο τραπέζι πίστα στην Κουμουνδούρου δίπλα στον Τσίπρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο ΚΙΝΑΛ ακούν την κριτική που τους ασκείται, είτε από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι «έπαθε ΣΥΡΙΖΑ το  ΚΙΝΑΛ», είτε από αυτά του ΣΥΡΙΖΑ πως «το  ΚΙΝΑΛ έγινε ακόλουθος της Ν.Δ.». Την ίδια ώρα, όμως, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τις δικές τους προτάσεις νόμου, είτε για τη θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης, είτε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είτε ακόμη προτάσεις για την άσκηση βέτο σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι εταίροι σφυρίζουν αδιάφορα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν με κάθε τρόπο να κατανοήσουν το τι θέλει από το  ΚΙΝΑΛ ο κόσμος. Όσοι παραμένουν πιστοί στο κόμμα και το ψήφισαν τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να διακατέχονται από μία αντιΣΥΡΙΖΑ λογική. Αυτοί, όμως, δεν αρκούν για το μεγάλο άλμα. Από την άλλη, όσοι μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλωμένοι με αντιδεξιά σύνδρομα και στο υποσυνείδητό τους δεν μπορούν να ανεχθούν ότι το  ΚΙΝΑΛ βάζει πλάτη στη Νέα Δημοκρατία. Κι όπως λένε κάποιες από τις παλιές καραβάνες της Χαριλάου Τρικούπη, «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Στο  ΚΙΝΑΛ, λοιπόν, αναθέρμαναν την αντιδεξιά ρητορική τους, χρησιμοποιώντας λέξεις από το πλούσιο ΠΑΣΟΚικό λεξιλόγιο που κοντεύαμε να ξεχάσουμε, ενώ στέλνουν μήνυμα προς τους «πράσινους» ψηφοφόρους που μετοίκησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «εμείς ξέρουμε να κάνουμε τη δουλειά», καταθέτοντας διαρκώς επερωτήσεις και προτάσεις νόμου. Παράλληλα, σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν την κοινή πορεία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο για να δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο αριστερός όσο υποστηρίζει.

 Αντιδεξιά ρητορική

Έτσι, το προσεχές διάστημα το  ΚΙΝΑΛ θα αναπτύσσει αντιδεξιά ρητορική ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση κυρίως στα κοινωνικά ζητήματα. Εν πολλοίς, στα θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και σε αυτά που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, τον κατώτατο μισθό, τις εργασιακές σχέσεις, την κατάσταση στα νοσοκομεία και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Αυτός θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσει το Κίνημα Αλλαγής κοινωνικές ομάδες με τις οποίες είχε διαρρήξει τις σχέσεις του τα προηγούμενα χρόνια. Στον αντίποδα, το Κίνημα θα ακολουθεί πιο προσεκτική τακτική απέναντι στην κυβέρνηση στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια, αλλά και το Προσφυγικό. Αφενός, για λόγους θεσμικούς, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα προτάσσει τη λογική της εθνικής συνεννόησης. Αφετέρου, φαίνεται ότι μεγάλα τμήματα των πολιτών, ακόμα και αυτών που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγουν την πιο «σκληρή γραμμή» στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αστυνόμευση, τους πρόσφυγες και μετανάστες και στα ελληνοτουρκικά. Οπότε, δεν επιθυμούν στη Χαριλάου Τρικούπη να έρθουν σε σύγκρουση με τις πλατιές μάζες των ψηφοφόρων. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι τους προσεχείς μήνες η Φώφη Γεννηματά και το στελεχικό δυναμικό του κόμματος θα κινούνται σε μια ισορροπία τρόμου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Η πίεση που ασκούν στην Φώφη Γεννηματά Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι τεράστια

 

Απάντηση στον… καφέ

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν, εξάλλου, να αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές και σημαντικές αντιδράσεις εντός του κόμματος για πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον καφέ που ήπιαν οι Κώστας Γείτονας και Αλέκος Φλαμπουράρης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τους «συνήθεις ύποπτους» (Λοβέρδος, Κωνσταντινόπουλος) μπαϊράκι σήκωσαν και η Χαρά Κεφαλίδου και η Νάντια Γιαννακοπούλου, ακόμη και βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά. Μέχρι και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, που θεωρείται το δεξί χέρι της κας Γεννηματά, είναι διστακτικός και το έδειξε. Ταυτόχρονα αυτό που έκανε εντύπωση σε όλους ήταν το γεγονός ότι εξόχως επιθετικός να υπάρξει συνεργασία ήταν ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δευτερότοκος γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε: «Δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα με τη γνήσια έννοια του προοδευτισμού. Η τετραετία ήταν λαϊκισμός, το ρουσφέτι έπρεπε να το κόψουν. Η νομενκλατούρα που ήθελε να ελέγξει τη Δικαιοσύνη και τα κανάλια, να μπει μέσα ως ένα κομμουνιστικό κόμμα και να ελέγξει και τη δημοκρατία, εν τέλει δεν εκφράζει τον προοδευτισμό». Ενώ, μιλώντας για την προσπάθεια που κάνει η Κουμουνδούρου να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη διάδοχη κατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο γιος του τόνισε: «Αν θέλουν να μάθουν από αυτόν, δεν έμαθαν τα σωστά μαθήματα περί δημοκρατίας και μη παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, κι όλα αυτά που ξέρουμε ότι γίνονταν τότε και βγαίνουν τώρα στη φόρα. Κάνουν την αναφορά αλλά κυνικά, μέσα τους δεν τον αντέχουν, η Αριστερά τον κατηγορούσε γιατί τους πήρε τις ψήφους».

Γι’ αυτό και η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε τη μέση λύση. Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, το  ΚΙΝΑΛ δεν θα ψηφίσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή από τον Γιάννη Βρούτση, ενώ δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κα Γεννηματά είπε μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί μακιγιάζ της Ν.Δ. στον νόμο Κατρούγκαλου. Μπορούμε να τον λέμε από σήμερα “νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση”. Όπως καταψηφίσαμε τον νόμο Κατρούγκαλου, θα καταψηφίσουμε και τον νόμο της κοινοπραξίας. Όπως είχα δηλώσει σε ανάλογη εκδήλωση εδώ στη Βουλή, ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται, καταργείται».

Όσο για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν πως «είναι μία πρόταση εκτός τόπου και χρόνου αυτή την εποχή, καθώς προέχει το πώς θα βρεθεί λύση για να αποφευχθεί το τσουνάμι από πλειστηριασμούς που έρχεται».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα