Κινδυνεύει με κατάρρευση η συμφωνία για το προσφυγικό

Στην Ελλάδα θα κριθεί το μέλλον της συμφωνίας δήλωσε ο εμπνευστής της Γκέραλντ Κνάους.

Ο εμπνευστής της συμφωνίας του προσφυγικού Γκέραλντ Κνάους δήλωσε πως στην Ελλάδα θα κριθεί το ουσιαστικ΄ό μέλλον της συμφωνίας του Αυστριακού ζητήματος, η οποία υπογράφηκε το 2016.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως «Εάν καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό, τότε θα είναι λόγω της αποτυχίας στα ελληνικά νησιά» μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ. «Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι αφόρητη. Το σύστημα ασύλου είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης», τόνισε ακόμη ο Αυστριακός, σχολιάζοντας τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων.

Γνωστοποιώντας την χρήση στήριξης της Ελλάδας απέναντι στο προσφυγικό πρόσθεσε πως «Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά ήταν πάντα κακή και τώρα οι προσφυγικές ροές έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι αν δεν λάβουν περισσότερη στήριξη, το σύστημα ασύλου τους θα καταρρεύσει εντελώς τους επόμενους μήνες», προειδοποίησε ο Κνάους. «Η Ελλάδα δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου, κατά κεφαλήν, στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν μπορούν από μόνοι τους να επεξεργαστούν αυτές τις αιτήσεις», επεσήμανε και πρότεινε ότι άμεσα πρέπει να στηριχθούν οι ελληνικές αρχές, για παράδειγμα από τη γερμανική υπηρεσία για τους πρόσφυγες.

Τέλος, επεσήμανε ότι οι αφίξεις των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία παραμένουν πολύ χαμηλότερες, σε σύγκριση με τις ροές τον Μάρτιο του 2016 δηλώνοντας πως καταγράφεται αύξηση που συνιστά σημαντικό μήνυμα, παρόλο που η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου».

Διαβάστε επίσης